Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
sigma好似有幾支細,但又未到餅
巴打意思係咪去到135拍片會好啲?
因為樓主介紹唔見28-135所以無考慮到
而家訂好似送電,又有usb供電,咁兩粒電應該夠用,防潮箱而家唔太貴如果你知會長玩可以買

拍唔同類型嘅嘢都有唔同適合嘅鏡頭,你既然會買S2870咁一般用都好夠,知自己用咩焦段多先再買

反而要留意4k50p係要1.5x crop嘅,如果你又一定要拍4k50嘅可能唔夠wide咁你要考慮入多支ultra wide

卡呢買張SanDisk extreme sd都夠一般拍攝用,但你話要成日10fps影RAW嘅就要買CFEXPRESS Type A先唔爆buffer

btw 騰龍打手here點解唔試埋2875g2對焦快好多
TAMRON枝35-150mm除左重之外都幾正
本身諗住買28-200mm行山旅行用 畫質應該唔會差太多掛
仲有加2舊個唸垃圾filter可以唔洗要,自己出番去買kenko/b+w好過,利申我裸跑派
係喎, 請問如果訂應該同邊間買最抵?

Ultra ride有無推介, 4K30P拍一般影片夠唔夠做, 定係一定要50P先順?

我係諗住買S2470, 係見佢有埋24, 定係24/28爭唔遠, 騰龍呢隻好? 同埋出左啦?
見人話一定要買減光鏡, 特別係拍片, 係咪咁
廣角世界4mm 可以差好多
睇你影咩多 使用習慣
如果果個場合唔可以減ISO/收光圈咪要ND,ND又唔係啲好貴嘅嘢如果你成日拍片嘅就應該要買,不過vari ND對畫質影響大,但fix ND你就要考慮唔同場合要換唔度數ND嘅操作
2875出左,不過唔知成成有無demo試,會無咁wide,你可以去試下接唔接受到,我自己因為重量同對焦簡左2875g2

要抵應該係跟樓上去K11 Sony + hsbc red?你追一追番po,我on9左去左成成訂

一般用我覺得30p夠,而且我少拍片,即使要扔上YT我覺得60p都無乜作用,但60p就方便拉slow motion,要用到時總有用
咁玩一排覺得有需要再買, 剩係買左遮光罩先, 多謝師兄
有無高性價比ND filter推薦?
有無人知龍仔28-200有無現貨買,多唔多?
定係要去官網訂?
都輕過罪大一代70200gm
星期六經過旺角試機 話舊電送曬 得返一年保養送
應該係K11最抵 不過我廢時煩上網訂算 都有電同保養送
電都送曬即時攞咩 到時攞機俾埋粒電有冇咁難
我都唔知 個sales話有quota
上網買時問CS都話有quota 剩返唔多
之後我就乖乖地比錢
嗰支唔係一般人用既,市面上唔多見,玩過既都冇幾個,自然冇咩人意識到佢存在
不過以電影鏡講佢抵到爆
應該每間舖有quota
始終未揸過上手
另外28-200 mm個range都闊過35-150 mm …價錢又平一截
所以如果畫質方面無咁大差別都係偏向買28-200mm
如果又無hsbc red, 又唔用kclub point呢?
係咪相機鏡頭都去成成買算
定都係k11買或者上網買最抵?
2875g2同S2470除左焦距有唔同仲有咩分別
係咪sony既28135, 見到兩萬蚊都唔敢考慮住
睇下你有無需要用大光圈
用緊28-200 感覺對焦有D慢
我見呢度啲師兄會去Sony store 買儲sonnion

S2470重啲同有光圈環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞