Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
買咗啦 佢鏡身印住
印象中1代後期都轉左MIJ
Btw 會唔會個hood 係分開生產?
都唔出奇 但鏡身就寫住designed in japan
有冇聽過有rumour話會update呢支
無.....但下次update一定係2470gm
買機買最平無贈品都得?買鏡係咪都係咁?
因為打算呢兩日就買, 見巴打話要送電送卡咁
定係所有配件都自己買就得
多謝師兄!不過機我都係諗住照出A74
反而鏡頭諗緊會唔會好似你講咁買龍仔28200, 定係SEL24105F4G(因為有24) 好!上面見唔少巴打又力推2875g2, 鏡頭上都係心大心細
唔打算係咁換器材, 想拎到機就不停影不停練
如果你出A7iv
有大貓卡就去K11
換K dollar 夠你回去SONY買
張128gb 150mb/w 既SD有突
無卡你就試下落永成/豐澤/百老匯
應該都係公價
睇下R到乜
電依家SONY送晒
R到的副廠九成都好快打柴
電副廠我個人覺得有兩隻比較ok
1. kingma 2.綠巨能
(我指相對其他副廠/無牌子)
當然錢唔係問題就正廠
麻煩解答 問下有無朋友大貓卡先
如果無我就去你講個三間睇下邊間便
另外如果我會拍4k片或者好似啲師兄話影raw
卡有無話至少買邊張, 同埋卡邊到買好
其實你又想影相又想拍片,我覺得24105G會係一個比較好嘅選擇,首先廣角焦段靈活性比較高(24mm / S35 mode 等效35mm)而且有OSS拍片穩定D,畫質亦都好過28200,而且其實拍片好少開到2.8(景深範圍/曝光考量)

SD卡我覺得可以直接買Sony小黃卡(Tough M-Series)都已經夠做,質感好,速度夠。

都係個句,買相機鏡頭唔好貪贈品,9成9都係垃圾,淘寶都不如,淨機價錢平就得,買果時記得Check好曬野,另外再次再次聲明,唔好聽D Sales講買佢塊UV Filter,數碼年代UV Filter已經無用,基本上只係作為保護鏡使用,而佢地Sale你果塊基本上一定係垃圾,仲賣到貴幾倍
大家都好好人24105G的確好吸引, 雖然係幾年前既鏡, 我呢兩日就係不斷諗緊sigma2470,t28200,t2875g2,sel24105g
聽完你咁講有啲想扑鎚, 24105g同t28200比較師兄你點睇, 除左24個方面
幾時有2470
唔計24嘅話28200我個人會覺得問題係你嘅用途,28200定位係影相用嘅天涯鏡,拍片無IS長焦段你都唔會點用得到(排除落腳架),更何況其實支鏡真係唔係咁適合拍片...而24105本身有OSS,焦段比較通用,畫質更好,對焦更快。

天涯鏡呢樣野充其量真係只可以用方便黎形容,但係如果呢個方便唔係你第一考量嘅話,我覺得唔需要玩天涯鏡。以新手學習黎講,用常規D嘅鏡頭學習下幾個定焦焦段(24/35/50/85),摸下自己中意咩視角再決定下一步啦
我個支寫MIJ,可能一批批?
hood呢啲咁低技術邊度整都得我個支鏡身有寫MIJ
我覺得會,而家唔夠C/N wide好似係
我就用Nisi Holder 方型兼用其他牌子濾鏡
H&Y Holder 用磁力就方便 覺得兩隻價錢質素差唔多
chk番個hood真係賓賓做但支鏡係MIJ樓上c hing係咪睇左hood個產地做支鏡嘅產地
聽你意思!
但頭先見到龍仔2875g2又可以訂了
小小想禁制, 研究緊24105g定龍仔呢隻
鏡身淨係見到designed in Japan
下面暗色字
冇留意呢個位
新果支70200 gm2 就真係返唔到轉頭
Mark I 真心重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞