Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有a73不如頂多陣先啦…
好多野你都慣左對你影相影響唔大
我唔得了 想j第四代機身好耐
我都好佩服r4$28500嗰陣,袋住cash上星際但係煞停左⋯真係超級有定力。
等左咁耐,比部咁嘅74,同埋價錢⋯
仲要買張Cfe-A卡,連拍又閹⋯
比多少少 T1120 光圈大多啲 又話影夜景
其實如果無需要6100萬像素,又唔洗拍片兩部揀一部我都係會揀A74。其實原因好簡單,除左像素同熒幕解像度,A74係全方位勝過A7R4,R4當年比人話擠牙膏其中一個原因係同R3基本上無根本性差異。有幾點係比較令我決定揀A74嘅:

1)後製寬容度:特別係暗位,R4暗位拉光嘅Noise比較嚴重,而且容易出現色偏,一般拉2-3級已經極限。A74由於用左新嘅Bionz XR處理,測試睇到-4EV拉上去都無乜明顯嘅Noise,同時色彩還原度更高。

2)暗光表現:雖然R4嘅Noise相對黎講已經比較細粒,但係可用iso真係偏低,尤其用開A73就會更加覺得R4影暗光場景個限制係大D。A74嘅高iso表現係基於A73嘅水平,幾乎無增加noise嘅同時提升左像素,色彩還原度同埋細節。

3)高像素副作用:R4一張Raw就要117MB,對於大部分人嘅儲存空間都係一個挑戰,另外R4嘅高像素對鏡頭都有相對高嘅要求,可能本身都唔會太覺,但係當你一比較新一批嘅GM鏡例如35/50GM,同當時大家都覺得夠Sharp夠靚嘅Sigma 24-70 f2.8 DG DN Art比較,放大100%就會睇到Sigma 2470都發揮唔曬6100萬像素。
衝了,多謝師兄
我個組合同你一樣都係24 50 85各一
之前有諗過放24換35, 但係只要用APSC mode 24又可以當35用
如果換35 唔夠wide嘅時候就無得救,所以我都係keep 24 50 85呢個組合算數
我覺得要睇機,A73嘅話開APSC crop完個像素我接受唔到

所以我係24GM/35GM/50GM/85Art
我都係A73, 已經訂左A74有部份係為左高像素
等待二手A7R3 / A73 跌多一兩千就狗衝
幾時可以8千幾買R3
一萬有部正常既我都買, 8千真係可能要出到R6先有
有無人今日去囉鏡
收到天祥電話!
龍仔枝2875到貨了
G2? 幾銀
$6980
價ok喎 等包膠
諗住分期
囉左貨,2875G2居然係MIJ
未有機出包膠但對焦堅快
囉左未MIJ
35150已取
未 聽日攞
個鏡身係咪冇咁膠?
個陣睇網頁係話mic定thai
design in Japan?
Noo 堅係MIJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞