Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想問大家行山通知帶咩鏡去?
其實係咪應該入一枝24-105 就算
我本身係帶35mm gm
Sony 用家臥虎藏龍

用長焦定wide angle 好個人喎,不如掉轉問返自己用開35mm 去行山嗰陣覺得有咩不足,就知用咩鏡
有錢咁緊係二代
打錯sor囉
1635+70200
Voigtlander 21mm F1.4 手動鏡影大景 / 星空
Voigtlander 65mm APO F2 手動微距鏡Snapshot咁影 / 花草蟲
SEL100400GM 影日出日落 / 遠山景 / 鳥蝶照 / 花葉

手動鏡勝在輕細,又可以收光圈用超焦距
100400就食盡放大率做特寫或遠景壓縮感
輕動舒適為主一支 T 28-200 ,wide鏡定焦都唔帶專心行山影相
加支20 1.8都唔重呀
話唔重加下一支加下一支 先專登買支28-200
影得耐既都知成日帶一堆鏡最終無用過
而家唔會辛苦自己 最多加支腳實際
目的明確先上架撐
1635gm+50apo+135gm
睇天氣再諗帶唔帶部rolleiflex影菲林
Sigma 24-70 + Tamron 70-300
再懶啲就一枝sigma 24-70

Full gear 就再加多枝20.8G
俾你哋笑死
唔講唔覺眼

唔該曬各位巴打
遲啲出完機就順手去天祥買龍仔
點解要去天祥買?天祥都有7年保?
永萬先有七年保喎
可能有現貨?
記錯 好彩你哋提我on9
A6000 連kit 鏡買二手 2100左右 玩唔玩得過

定係a6000呢部野已經舊
可唔可以講講點解呢到咁多人都屌kit鏡唔太識鏡既野
唔抵 ,機身二手千一,二,鏡都係三四百
舊就一定舊,但影靜態相無問題
你放二手舖頭就收千一,二,你想買搵就要2千左右。

所以2手a6000 2千1係普通價錢。
一千蚊支full frame鏡交足貨根本唔應該屌,如果你純紀錄日常放IG /FB都夠用
最重要係平同輕 鏡頭只係工具,無話拎G鏡就出靚相既
興趣都係睇餸食飯啦
大家都好重裝
Tamron 28-200
再搭一枝wide angle 定焦或變焦(例如17-28/16-35呢D)
我自己:

T24
Sony 90 微/voiglander APO 65
T70-180
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞