Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
自己用SONY機但一枝SONY鏡都無好似差啲嘢,所以想體驗下GM係咪有咩魔力,哈。都睇咗唔少評測,但通常都係用7R系測試。所以先有種「用a73配GM會否大材小用嘅迷思」。
SEL135F18GM / SEL100F28GM 會唔會更適合你?
長焦段影人事
想買gm,用緊a7c,唔知買邊支鏡好
本身有35mm鏡
24mm ?
24影人會變型,而且少影景,唔岩用
我相信師兄係回應緊我
因為我係1man 拍活動多,唔係影企定定既人物。
長焦定未必太啱我。
年尾想消費買咩鏡好
手持135GM 同 24-105 G
諗緊24GM定係35GM好
多數影人同間唔中影下景同snapshot
想補支中焦偏廣影到人加景
環境人像推薦35GM,24唔係唔得但係香港黎講有點難用,而且35GM技術上都新D
我自己都有部A73/R4,係就係搭落R4度可以聞相聞到近一近,但係平時街拍用A73+35GM,收少少光圈已經好Sharp。對我黎講用35GM日常影下係可以將一D肉眼都留意唔到嘅細節都capture到,加上輕便細支,我自己就覺得幾值得買。
我已經訂左了話11月尾12頭有
想訂咪支70200
多謝師兄的意見
心動
其實GM鏡仲有造工、對焦、操控、散景等等都好有吸引力,
唔單止sharpness咁簡單,所以唔怕話a7iii會唔會用唔盡
35GM係幾正
但你有25,45,再買35gm既話成件事好撞
基本上你用25,45行前/行後一步同35既視角差唔多唔會衝擊到你
如果你係有意放左上面果2支我覺得可以入
但如果覺得keep晒3支就無謂花1皮買35gm
到時總有1-2支係防潮箱到封塵
為左果少少sharpness同顏色分別課一皮,不如LR幾秒攪攪佢
如果你係套filter黨,更加唔好提支鏡D色靚唔靚D

你喜歡Tele影人同活動,35-150係可以考慮,但好重
本身都想叫你入85/135,但睇到你話唔鍾意長定焦
咁或者試下70-180
Tele影人同event都好岩用
同28-200都唔算撞,無記錯支28-200去到100mm得返4.5光圈,咁你用支70-180隊到去180mm+2.8咁影,景深同泛用性應該會係你鏡組中最有新鮮感既組合
(如果真係入70-180,索性賣28-200換埋28-75ii,成件事順好多)
新手想入FF機 諗緊買A73、A7r4定係A74好,影相多,但擔心新手啲技術同埋鏡頭無咁好,用r4的話,鏡頭同技術嘅缺點好容易曝露嗮出嚟。而A73的話就唔知道其實A74嘅升級值唔值嗰7,8k,個spec嘅升級對我嚟講未必咁大影響,但反mon、menu、按鈕配置嗰啲使用體驗上嘅更新就可能比較大影響。所以想問下各位意見,定係等多幾個月等A74降價仲好

Btw 暫時諗住買騰龍支28200加支50mm定焦 咁樣嘅配置可唔可以?影風景同建築物多 有陣時會影下動物
我估a74應該要返一年半載先有得平
如果影風景建築物建議r4啦
像素高嘅好啲有得crop相同埋啲detail都清楚好多不過你要預咗啲卡要買貴啲同買多個外置harddisk 同電腦都要返咁上下勁先執到相
其實R3適合你 4千幾萬唔多唔少 對焦系統夠用 ovf/lcd都比73靚 比R4平幾千要黎買鏡實在
你話係新手menu雖然反人類 但唔會有習慣問題
而且常用制係晒機面無需下下入menu
但高像素如果個鏡頭唔夠好同埋手震呢啲嘢唔係好容易曝露出嚟咩?同埋我諗住用ipad pro M1個lightroom嚟執相咋🥲🥲
但反mon常唔常需要用到?
請教下師兄, 我有24GM, 551.8, 85Sigma1.4Art

諗緊好唔好買枝35GM, 放24GM

定係, 行前1-2步, Or Corp相, 24GM 同35GM, 唔會差得遠, 謝謝
M1夠做啦屌如果你唔係震過貓王
或者快門校below 1/100都難啲會有影響
A74隻反mon方便要黎拍vlog,照你用途唔多用得著
因為見你話影人影活動,所以先提下遠揮定焦討論討論
135.8影返Event氣氛同人物動態都幾有Feel
如果用過100/135影人,我諗佢唔會用返zoom
不過唔同用途無計
明白 咁睇下邊度有得試下部機再決定先 謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞