Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
A7c咩都差啲但輕同對焦好少少
呢個你要問銀行
頭先問咗5%唔會有,只有1%
多數額外分有寫明單一簽帳,咁分期就無,另外mobile payment都做唔到分期?
新手上路,最近買咗枝SEL20F18G想影風景相,想平平哋買塊偏光鏡試玩,有冇推介?
用開Nisi 唔錯
主力影風景就不如買套方型Holder
套裝已包一塊CPL,日後加ND GND都方便
呢個年代1635 gm仲買唔買得過? 支鏡都咁多年前出品
不直夠咪去馬
一定唔會死錯人
對焦都唔同啦 A7C起碼有realtime tracking
咁既budget又景又人像一定玩二手

10k
A6400 - 5000
10-18 - 4000
50.8oss -1000

16k
A73 - 10000
T20mm - 2000
55mm - 4000
Or
A73 -10000
T17-28 - 4200
50.8 - 1000

如果影景多就wide鏡做貴果支
想學人像就入定焦果支做貴果支

想買全新既
得apsc做到
但Sony玩apsc over 10k我覺得唔值
一係儲多少少budget上ff
20k即時襟玩好多
唔玩時放果埋鏡都易放二手
問得防潮箱就一定好新

咁你入a74可以話晒左部野
因為就算一般入門攝影師都用唔盡部野

不如入a73 A7c做你第一部機
A7c個人認為岩你多啲

第一支28-200有錢加多支50.8
兩支鏡埋單5-6k

新年學拍片同影相
千萬唔好乜都掛住淺景深
由其拍片以ff計4光圈已經好足夠突顯主體
只識淺既景深只會令你日後攝影既路更膚淺

用慣左28-200之後就知道咩焦距岩你
再慢慢換/買你常用既定焦

咁玩法包你兩年內都唔會蝕好多
睇你留言答多你少少
新手學拍片
唔好下下攻頂
因為越貴器材二手放果陣越出血

當你未知自己係咪三分鐘熱度就唔洗又買nd又買2.8zoom

遇到太光…試下用思念點樣減光(n種方法,唔係度教,自己試下搵)
遇到景深唔夠淺表達唔到主體…
就諗下點樣用燈光同構圖突顯主體

至於4k幾多格
拍好1080再講啦

就算進階拍片
4k 25p再加1080慢格
9成人都睇唔出分別
串啲整埋720大部分人都未必分得到

如果有人教你拍4k係為左crop所以要50格
咁你就要問返自己「學攝影」目的..用支zoom係咪未roll機前就諗住要crop(近年太多新手攝影師都係咁諗..有zoom鏡都要下下諗crop…唔係唔比crop,但crop算係一種補救手法,攝影師其中一個功價係你第一手既構圖)

講太得深唔知你明唔明
買a7IV拍片多 入2470GM, S2470, T2875G2好?
補充少少拍片好似冇 eye tracking / realtime tracking
上gimbal 就龍仔g2
新手唔代表佢無錢
如果財力許可
一步到位A7iv可能仲好
又無話用唔用得盡
我從來唔拍片
都A7ii上A7iv
始終有新買新,對焦,操控,膚色
iv 比 iii 都有改進
鏡就跟你講28200 + 50.8
買機搵間淨機無贈品最平就得
送果D電,卡,腳架全部都係垃圾
自己買好過
就算淘佬都好過送果D
係 拍片冇 影相先有
有咩牌子推介
全能鏡
係重左小小
T2875g2唔係MIJ 係菲律賓
Designed in Japan only
你買左?我到手個支都寫住MIJ bo
同埋龍仔大部分廠喺支那,反而應該無廠喺賓賓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞