Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
明白 咁可能真係可以考慮下其他機 謝謝
新手其實買邊部也無所謂,不過我建議直接買A74啦+枝龍仔鏡28-75mm, 玩住先。
就咁聽已經覺得你好想買a74但驚買貴左..所以猶豫左….

如果你係旅行撚..一年先玩幾次…咁就a73就夠啦..
但你長遠玩..成日影..就a74啦..有時除左你影既相靚唔靚之外..平時用機會唔會覺得唔爽都係重要因素..

你不如去試吓a74同a73…一揸上手影幾野..用幾下你會有啲感覺
無錯啊 就係驚買咗個唔抵嘅嘢 不過我應該會周圍去影相 當初會有想買相機呢個念頭就係因為覺得香港有好多地方都好靚 所以好想影低
咁係咪唔好買龍仔28-200?同埋買支50定焦嚟練下構圖係咪比較好?因為之前見有人會咁講
點做分期 上網買見唔到
A7ii 用家 就頂唔順
所以你去試下機先…有時啲野睇數字數據你會覺得差唔多都可以..到你現場一試實物就會知有邊啲野會頂唔順…例如個mon..Evf..手柄位感覺..menu..速度等等
要上showroom買先有得做12/24分期
試過新機 但唔知應該點試比較好
試過a73未?
未啊 淨係試過A74
試下a73先..包你有新體驗
好吖 tks
其實睇你考慮呢一堆機我都用過,宜家係揸A73同R4,入左A74準備Trade In A73。

新手角度去思考可能會注意D Spec靚唔靚,但係好多野係用過先知,最首要嘅係像素唔係一切。

首先影相表現方面,A7R3對焦速度同表現唔係差但仲慢過A73,而A74雖然並非百分百跟足,但至少係A1下放嘅對焦系統,有齊眼部追焦同用過都話正嘅Real Time Tracking。再黎色彩表現,3代對比2代機顏色上已經有改善,但係A74同用左A1/S3同樣嘅Color Science,人像膚色更加討好,而且由於用左Bionz XR,暗位嘅色彩準確度同雜訊表現都比3代好,後期處理嘅寬容度更高。

再黎機身方面,4代機身操控同手感上舒服過3代機身就當然啦,用得多自然會覺,亦都係我點解寧願硬食高像素都用R4嘅原因。雖然A74宜家個Mon嘅Resolution都係得103萬點,但係改進左色準,動態範圍,而3代個Mon基本上可以用慘不忍睹去形容。而且宜家可以Touch Control,又有得反出黎用,儘管犧牲左橫倒嘅方便性同一定程度嘅機械強度,但係亦到解放左直倒高炒/低炒/自拍,甚至非常規取景(例如要伸出去影)嘅實用性,反MON絕對唔係純粹方便拍Vlog咁簡單
Showroom係唔係有得試A74?
K11去過好似無
銅鑼灣東角有
有呀
好似今個星期先擺,頭幾日無

多謝師兄分析,字裡行間睇得到你真係有認真分析過我嘅留言。謝。都令我好好諗吓自己想要或需要啲乜嘢。

Btw其實支45係入咗Batis25之後已經長放防潮櫃。25貪佢加支腳架仔可以同另一半係餐廳 selfie,畫汁ok又有藍標同個OLED對焦尺加持。幾鍾意呢支嘢。
多謝你說服我冇買錯到
師兄你分析得好岩 不過只係介紹spec
買A74理由多的是 係咪需要先係重點
唔缺錢我都建議買新實無衰 因為錢係人地俾
相機功能進步千里 相片質素每況愈下
都係,所以都係睇筆直啦,不過A7R3A同A74都係差幾千,長遠想玩呢幾千我覺得俾得過,畢竟都差咗3-4年
好邪惡
師兄如果73上4代會推薦r4a定係74好?
我出r4嗰陣忍住無買到,不過上過手都知手感好好多。我好滿意74 33mp像素,其實日常用唔需要去到61mp,不過最搞笑係我好少拍片,反mon咁多年都慣左啦,講真我個人覺得有無都無所謂。
依家頭水74同r4a同價,搞到我又開始十五十六。買左新mbp,硬件上嘅考慮,變左呢兩部機對我黎講得返color science vs 可唔可以crop相嘅對決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞