[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
已經好少旅行買書,太重,反正網上買太方便
綠野仙縱
書局預計8月中結業,由今日起所有書起碼有7折
有興趣上佢FACEBOOK睇

屌 依間嘢全部都賣殘體書
我覺得香港書城買書都幾方便

一個字
旅行見平買左
人類大歷史 戰敗者的觀點 二戰回憶錄
有排睇

不過其實屋企仲有 1984 西方憑甚麼
睇到一半 仲未睇完

依本有興趣
唔知好唔好睇
有冇九把刀同好,接近睇曬佢所有書
近排反而想睇神話哲學
有無推介
搵唔到

The Power of Myth
Hero's Journey

Joseph Campbell寫的 有中文版
深夜加油站遇見蘇格拉底
書變黃係咪必然 頂多只係減慢個氧化速度?

好似係
書變黃係咪必然 頂多只係減慢個氧化速度?

好似係

如果你有錢,學人地書商咁,長放密室,保持23度,加長開抽濕機。
麥田捕手好睇,後悔睇左極舊台譯版

除咗最後幾個chapter 有少少惆悵
其他都get唔到個味道

其他都get唔到個味道

有無咩譯版好可以介紹?

其他都get唔到個味道

會唔會係巴打你已經離個個年紀太遠
我係睇一本從二手書店買既台譯版,翻譯年代已久,語感已脫節,不免有點枯燥乏味;但無礙我將佢讀完,一開始我有將自己代入主角,到接近中段既時候就開始生厭,覺得主角鳩下鳩下,又成日為自己搵藉口,一直讀到最後我先明麥田捕手係咩意思(唔知有無錯誤理解)。本書既主題係19世紀美國青少年成長心態,同我個年代有百年差距,而地方文化又不一樣,但我依然感受到一股強烈既代入感,就係青少年渴望、嚮往成年人既世界,但同時又為成年人世界既虛偽感到噁心。雖然主角有啲行為比較超越東方人既思維,但當中有一點係大家都能夠感應到既就係,絲絲既中二病味。

幾年前睇既,即使唔係我最喜愛既書,但對呢本書印象都叫做深刻,所以分享少少讀後感

其他都get唔到個味道

有無咩譯版好可以介紹?

如果俾我重擇我會睇原文,當然中文版亦無問題啦,只係我睇個本太舊,每個CHAPTER都出現好多次類似「我的老天爺啊!」呢類翻譯,會覺得好膠

其他都get唔到個味道

我係睇一本從二手書店買既台譯版,翻譯年代已久,語感已脫節,不免有點枯燥乏味;但無礙我將佢讀完,一開始我有將自己代入主角,到接近中段既時候就開始生厭,覺得主角鳩下鳩下,又成日為自己搵藉口,一直讀到最後我先明麥田捕手係咩意思(唔知有無錯誤理解)。本書既主題係20世紀美國青少年成長心態,同我個年代有百年差距,而地方文化又不一樣,但我依然感受到一股強烈既代入感,就係青少年渴望、嚮往成年人既世界,但同時又為成年人世界既虛偽感到噁心。雖然主角有啲行為比較超東方人既思維,但有一點係大家都能夠感應到既就係當中絲絲既中二病味。

幾年前睇既,即使唔係我最喜愛既書,但對呢本書印象都叫做深刻,所以分享少少讀後感

其他都get唔到個味道

我係睇一本從二手書店買既台譯版,翻譯年代已久,語感已脫節,不免有點枯燥乏味;但無礙我將佢讀完,一開始我有將自己代入主角,到接近中段既時候就開始生厭,覺得主角鳩下鳩下,又成日為自己搵藉口,一直讀到最後我先明麥田捕手係咩意思(唔知有無錯誤理解)。本書既主題係19世紀美國青少年成長心態,同我個年代有百年差距,而地方文化又不一樣,但我依然感受到一股強烈既代入感,就係青少年渴望、嚮往成年人既世界,但同時又為成年人世界既虛偽感到噁心。雖然主角有啲行為比較超越東方人既思維,但當中有一點係大家都能夠感應到既就係,絲絲既中二病味。

我讀u先睇 已經對青少年嘅嘢冇乜感覺

其他都get唔到個味道

我都係year1睇bo

其他都get唔到個味道

我都係year1睇bo

我都係...
竟然差咁遠
會睇書嘅女仔好吸引
今朝地鐵見到個靚女睇酒徒,好正好有氣質
睇緊Reminiscences of a Stock Operator
求教 想買奸的好人系列既書 知唔知邊到仲有得買
會睇書嘅女仔好吸引
今朝地鐵見到個靚女睇酒徒,好正好有氣質

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞