[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
巴打,我係上個post 問有咩賭博好睇,你俾左本beat the dealer...
我覺得唔適合我,想問有無關賭足球/賽馬/賭博心理。

見個post 咁熱烈,我都分享睇過温巨俠既四大名捕,值得一睇。
試過追到停唔到

打1834633問下應家柏有冇啲博奕心理學嘅書推介仲好啦,佢地果邊會專業啲,真心。
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

鍾意文學、邏輯同一般暢銷書都會睇
最憎:言情、輕小說,部分網絡小說

沒有誰比誰高尚呀 你估啲言情輕小說目標觀眾喺你咩?又喺道圍爐取暖搵優越感
利申:讀書谷唔通講打機咩,快啲入去啦,谷主絲打生得好似Cheer Chan

憎都唔得?
我又冇話佢寫得唔好
剛剛在看《奔跑的蝸牛》
不是言情小説的那一本啊,是幼兒書,本地出版社木棉樹。廢老我質素層次極低,只會看幼兒繪本

故事大概就是,蝸牛被其他動物嘲笑它動作慢,所以很想證明自己也能夠奔跑,做大事,於是不斷地奔跑。最後狼先生告訴他:「你該做的,是面對自己的問題。而你的問題就是:其實你什麽問題都沒有。所有的動物,都有著自己的時間和步伐。蝸牛也一樣。」

這本書的作者獲得了波隆娜國際插畫大獎。全書只用黑白紅黃四種純色,色彩簡單卻考驗了繪者運用線條的功力,如何用最簡潔的線條將物件概念化。還有構圖佈局也很精彩,用了大面積的色塊去平衡畫面,令每一頁都不單調。

睇完推介 好想睇

依家啲兒童繪本真係好犀利。好鍾意一本青林出版社《影子》。成本書都係法國大師cendrars寫嘅一首詩,帶出左原始社會人類對影子嘅奇幻聯想,仲有火,巫術,舞蹈都係佢描述嘅對象。最靚當然因爲佢本書嘅插畫啦,點出色法我就唔講了,因為我會講到收唔到聲。
好少睇
假日毒撚一個睇早場電影再拎本書仔坐星巴克又一日
巴打,我係上個post 問有咩賭博好睇,你俾左本beat the dealer...
我覺得唔適合我,想問有無關賭足球/賽馬/賭博心理。

見個post 咁熱烈,我都分享睇過温巨俠既四大名捕,值得一睇。
試過追到停唔到

佢啲書我去公共圖書館借過 唔知是未同其他武俠小說一樣 好多廢老借過 所以好。撚。污。穢啲書

諗返起都覺得污穢
前排睇左3本:

我們在存在主義的咖啡館:
講現象學同存在主義嘅哲學家。本書唔係集中講佢地嘅思想,反而係講佢地嘅經歷同遭遇,類似講一個時代嘅歷史同人物咁,夾雜著寫佢地唔同時期嘅哲學思想同睇法。包括咗好多哲學家,胡塞爾、海德格、沙特、波娃、梅洛龐蒂、卡繆。因為每個哲學家都有唔同思想,而每個哲學家嘅思想都有前後嘅大轉向,所以我睇完都有d亂。
當然,思想轉向好尋常,甚至會有矛盾,哲學家都唔會例外,所以如果要了解存在主義呢個哲學思想,呢本未必會係最好嘅書,但如果想對呢幾個哲學家有d初步概念,唔當佢係哲學書,我覺得相當唔錯

A little history of philosophy:
講幾十個由Socrates到Peter Singer 嘅西方有名哲學家,同佢地主要思想。每個大個佔四五頁,簡單易明,goodread評價都好好。我本身冇讀過哲學,覺得幾好睇

戀人絮語:
可以當係幾十篇散文,每篇都係講一個墮入愛河嘅人遇到嘅一種感受、狀況,例如一d常遇到嘅情感,妒忌、等待、相思。
都有d有趣嘅角度,例如有一篇講默契。唔係講戀人同佢嘅愛戀對象嘅默契,而係講戀人同佢嘅情敵嘅默契。戀人感覺到佢同情敵喜歡上同一個人,如果收起妒忌嘅感受,就反覺到自己被情敵證實咗,證明咗自己所感覺到嘅幸福係真實。因此覺得自己同情敵處於同等地位。當愛戀對象眨低自己情敵嘅時候,奇怪地,自己彷佛覺得自己都被攻擊,令自己反而幫情敵講好話。呢個想法就形成一個有趣嘅三人互動結構。
但係呢本書好難睇。首先,佢以《少年維特的煩惱》為討論嘅文本,冇睇過會難明。另外,佢都引用歌德以外嘅好多作家同思想。最後,因為作者羅蘭巴特係後現代主義、符號學專家,佢用好多相關嘅方法同名詞進行討論,我完全睇唔明

巴打我地睇既書路都幾接近

第一同三本我都睇過
第二本無但最近睇緊本The story of Philosophy

只要有書引起我興趣就會去睇,前排對哲學,尤其係存在主義同後現代主義,有興趣,就睇左呢3本
黎緊搞埋本夢的解析,就睇番堆小說輕鬆吓

我都睇緊夢的解析呀
冇上嚟一排已經去到第4 post
睇緊非典型力量
講Psychopaths
幾有趣
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

沒有誰比誰高尚呀 你估啲言情輕小說目標觀眾喺你咩?又喺道圍爐取暖搵優越感
利申:讀書谷唔通講打機咩,快啲入去啦,谷主絲打生得好似Cheer Chan

憎都唔得?
我又冇話佢寫得唔好

依家d 人咁撚霸道
一個半個話唔鐘意又有幾圍爐呀?
係唔撚鐘意咁點
前排睇左3本:

我們在存在主義的咖啡館:
講現象學同存在主義嘅哲學家。本書唔係集中講佢地嘅思想,反而係講佢地嘅經歷同遭遇,類似講一個時代嘅歷史同人物咁,夾雜著寫佢地唔同時期嘅哲學思想同睇法。包括咗好多哲學家,胡塞爾、海德格、沙特、波娃、梅洛龐蒂、卡繆。因為每個哲學家都有唔同思想,而每個哲學家嘅思想都有前後嘅大轉向,所以我睇完都有d亂。
當然,思想轉向好尋常,甚至會有矛盾,哲學家都唔會例外,所以如果要了解存在主義呢個哲學思想,呢本未必會係最好嘅書,但如果想對呢幾個哲學家有d初步概念,唔當佢係哲學書,我覺得相當唔錯

A little history of philosophy:
講幾十個由Socrates到Peter Singer 嘅西方有名哲學家,同佢地主要思想。每個大個佔四五頁,簡單易明,goodread評價都好好。我本身冇讀過哲學,覺得幾好睇

戀人絮語:
可以當係幾十篇散文,每篇都係講一個墮入愛河嘅人遇到嘅一種感受、狀況,例如一d常遇到嘅情感,妒忌、等待、相思。
都有d有趣嘅角度,例如有一篇講默契。唔係講戀人同佢嘅愛戀對象嘅默契,而係講戀人同佢嘅情敵嘅默契。戀人感覺到佢同情敵喜歡上同一個人,如果收起妒忌嘅感受,就反覺到自己被情敵證實咗,證明咗自己所感覺到嘅幸福係真實。因此覺得自己同情敵處於同等地位。當愛戀對象眨低自己情敵嘅時候,奇怪地,自己彷佛覺得自己都被攻擊,令自己反而幫情敵講好話。呢個想法就形成一個有趣嘅三人互動結構。
但係呢本書好難睇。首先,佢以《少年維特的煩惱》為討論嘅文本,冇睇過會難明。另外,佢都引用歌德以外嘅好多作家同思想。最後,因為作者羅蘭巴特係後現代主義、符號學專家,佢用好多相關嘅方法同名詞進行討論,我完全睇唔明

巴打我地睇既書路都幾接近

第一同三本我都睇過
第二本無但最近睇緊本The story of Philosophy

只要有書引起我興趣就會去睇,前排對哲學,尤其係存在主義同後現代主義,有興趣,就睇左呢3本
黎緊搞埋本夢的解析,就睇番堆小說輕鬆吓

我都睇緊夢的解析呀
冇上嚟一排已經去到第4 post

夢的解析出乎預料咁幾好睇
好有條理,d夢例有趣又inspiring
D人話精神分析係偽科學,但係暫時黎睇,佢好強調科學精神
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

憎都唔得?
我又冇話佢寫得唔好

依家d 人咁撚霸道
係唔撚鐘意咁點

宜家啲人咁撚粗口
一個半個唔鐘意你唔鐘意又有幾霸道呀?
係唔撚鐘意你唔鐘意咁點?

利申:你想知就要追吓po 問返嗰位質問人點解咁無口德笑啲心靈雞湯書嘅巴打啦,我喺路過抽吓水的網絡垃圾
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

憎都唔得?
我又冇話佢寫得唔好

依家d 人咁撚霸道
係唔撚鐘意咁點

宜家啲人咁撚粗口
一個半個唔鐘意你唔鐘意又有幾霸道呀?
係唔撚鐘意你唔鐘意咁點?

利申:你想知就要追吓po 問返嗰位質問人點解咁無口德笑啲心靈雞湯書嘅巴打啦,我喺路過抽吓水的網絡垃圾

膠都廢事比
有無人睇左馮客本文化大革命既中譯本,譯得好唔好?

買咗未睇 我排返佢前啲先 睇完再回你
你想知佢通唔通順定譯得精唔精準先?

哩本讀書好定城寨提過 你可以搵搵佢哋書介 不過 佢哋好少講譯成點 或者有巴絲睇咗 可以答答

買咗未睇 我排返佢前啲先 睇完再回你
你想知佢通唔通順定譯得精唔精準先?

哩本讀書好定城寨提過 你可以搵搵佢哋書介 不過 佢哋好少講譯成點 或者有巴絲睇咗 可以答答

多謝巴打
我主要想睇通唔通順,
通順就先睇中後睇英,
麻麻地我就直接睇英文算
蘇菲的世界(哲學入門書)
依排想開始試下睇英文書
行過商務之類見唔少英文書都係得手掌咁上下大細
係咪英文書大多都係咁
上網買又冇得睇排版唔知啱唔啱心水
依排想開始試下睇英文書
係咪英文書大多都係咁

book depository
無得睇牌版但有size既,
一定平過三中商,大約平兩至三成
同埋唔好益三中商,依樣先係重點
依排想開始試下睇英文書
係咪英文書大多都係咁

個d paperback 係方便人帶出街睇嘅
夠輕身,不過d 紙好易變黃
依排想開始試下睇英文書
係咪英文書大多都係咁

巴打讀梗書?
可以去圖書館借 去三中商就只睇不買涼吓冷氣算
其實都唔洗睇排版 本本paperback 都差不多
較小眾
現代中港台文學
較小眾
現代中港台文學

認得你 張愛玲fans
lm
依排想開始試下睇英文書
係咪英文書大多都係咁

巴打讀梗書?
可以去圖書館借 去三中商就只睇不買涼吓冷氣算
其實都唔洗睇排版 本本paperback 都差不多

英文書揀封面靚果本得啦
較小眾
現代中港台文學

認得你
睇個種類同你差唔多不過風格唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞