[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
依家睇緊 魯迅《吶喊》《彷徨》
唔識點講,好好睇又唔算,故事內容幾特別
不過可能係短篇,好多時有咁就完左既感覺
BTW,好小睇依種文字既書,比起平時睇慢好多,因為好多句字都要睇多幾次先明

我淨係睇過佢本兒童文學《朝花夕拾》
都覺得難明,睇左好耐。應該係佢用句問題。

我只係覺得因為睇慣左依家既寫法
對於以前比較文言同書面既手法有D唔慣JA

可以試下睇阿城 易入口啲
或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

想睇文言文 我覺得三國演義最易入口 點都明八成以上

想睇短句 就張愛玲 錢鍾書
本地就李碧華

其實我無咩興趣,只係諗住咁多人推吶喊睇下JA
BTW,白先勇有睇過台北人

台北人各篇既背後意象同象徵意義好深奧,好難完全睇得明

表面意思易明
白先勇真係好多象徵
但開頭比較稚嫩 好似悶雷...太明顯

最鍾意 我們看菊花去
金大班的最後一夜都正

係呀
睇完一似要網上再search 導讀,先知道原來自己忽略左好多細節同象徵

一開始睇《臺北人》頭篇<金大班的最後一夜>已經覺得呢部小說非常獨特,而<遊園驚夢>就係裡面既高潮所在。

我依家睇吶喊都要上網SEARCH返,畢竟自己對中國歷史完全無認知
大家有冇考慮買kindle?

己買 睇英文書幾正

Bookdepository做緊額外再9折

己買 睇英文書幾正

唔知係唔係買開先有,大概每個月都有一次折
次次我都以為機會難得,搞到而加睇唔哂

己買 睇英文書幾正

屋企無位放實體書 同埋好多書我都唔會翻睇 電子書好啲
啱開始睇三毛《撒哈拉的故事》,裡面三毛同係北非同異國丈夫既新婚生活描寫得好有趣,笑話百出。亦睇到三毛係一個相當有個性既女仔

三毛超正

早幾年出左套三毛全集,有十二本
買左成套返去,睇左一半左右
前期個d真係好好睇,但荷西死後時期個d頂唔順

荷西死左真係好大打擊
不過三毛自殺, 我覺得簡直係命運黎
睇佢D小說, 點樣係撒哈拉生活, 對人對事既態度
唔係馬後炮, 不過好MATCH自殺呢個結局

BTW, 好中意三毛

我都幾鍾意
筆觸幾溫暖

唔知點解覺得似楊絳
睇緊 三毛既 夢中的橄欖樹
紙牌的秘密 (作蘇菲的世界個條友寫)

唔知點解
紙牌同蘇菲都唔鍾意睇
好似小朋友睇咁
睇緊animal farm 覺得好似依家既香港

其實話港豬真係無錯
甘願比人蒙閉
動物至少一開始會抗爭

早幾日都仲聽到人講 話啲人都唔知攪咁多嘢做咩,搵吓錢就算啦,講咩民主
佢喺睇咗劉曉波新聞的 講嘅人都master畢業咗、正當職業、幾萬蚊人工的
我當時都廢9事解釋咁撚多啲小學就應該suppose大家識嘅嘢俾佢哋聽

喺地鐵電視睇睇下劉曉波同立法會新聞,畫面一轉,突然又轉去娛樂新聞。
然後望下車廂內啲人做緊乜,手機睇緊IG,傾煲劇講到好hyper。大家個樣都表面睇黎又好似冇乜野咁,如常生活。

個個都本來有能力反抗 最起碼都可以發表聲音
但個個都戇戇鳩鳩咁乜都唔理 仲以為自己好幸福 實情係比班豬管住 仲要比佢地指住黎笑 完全控制住曬

可悲

其實好難要求所有人做到

而且我地即使知道問題
我地其實都冇實際做過啲咩
我唔係咁鍾意叫人港豬

己買 睇英文書幾正

屋企無位放實體書 同埋好多書我都唔會翻睇 電子書好啲

小說kindle
資料性/翻睇 就買實體
最近睇緊極北
推介各位巴打

覺得入局比較慢,睇成個前期都唔知個setting, 覺得麻麻

個人覺得呢個先係好睇之處
同主角一樣,唔知個世界發出咩事,更加有代入感
睇緊 三毛既 夢中的橄欖樹
紙牌的秘密 (作蘇菲的世界個條友寫)

唔知點解
紙牌同蘇菲都唔鍾意睇
好似小朋友睇咁

試下睇疪利牛斯山的城堡,應該唔會覺得小朋友
最近睇緊極北
推介各位巴打

覺得入局比較慢,睇成個前期都唔知個setting, 覺得麻麻

自從出左第1本"我們最幸福"之後,市面上就不斷湧現北韓書藉
不過我自己就覺得睇過1本就夠啦,
太多我覺得都係講差唔多既野
最近睇緊極北
推介各位巴打

巴打,我講個本"極北"係小說黎,同北韓完全無關
最近睇緊極北
推介各位巴打

對唔住,係我唔GOOGLE就亂UP

http://www.books.com.tw/products/0010746860
睇簡介真係好似唔錯
最近睇緊極北
推介各位巴打

對唔住,係我唔GOOGLE就亂UP

http://www.books.com.tw/products/0010746860
睇簡介真係好似唔錯

正, 想睇
睇緊「我們在存在主義咖啡館」,都ok
啱開始睇三毛《撒哈拉的故事》,裡面三毛同係北非同異國丈夫既新婚生活描寫得好有趣,笑話百出。亦睇到三毛係一個相當有個性既女仔

三毛超正

早幾年出左套三毛全集,有十二本
買左成套返去,睇左一半左右
前期個d真係好好睇,但荷西死後時期個d頂唔順

荷西死左真係好大打擊
不過三毛自殺, 我覺得簡直係命運黎
睇佢D小說, 點樣係撒哈拉生活, 對人對事既態度
唔係馬後炮, 不過好MATCH自殺呢個結局

BTW, 好中意三毛

我都幾鍾意
筆觸幾溫暖

唔知點解覺得似楊絳

三毛係瀟灑
楊絳...感覺好似一個慈祥又看透世事既婆婆..同佢唔太岩CHANNEL..不過係佢口語既錢鍾書真係好正
Scott Fitzgerald 有邊本適合入門? 淨係睇過Tuesday with Morrie 同 animal farm 呢啲名著,想搵本簡單嘅開始
Scott Fitzgerald 有邊本適合入門? 淨係睇過Tuesday with Morrie 同 animal farm 呢啲名著,想搵本簡單嘅開始

fitzgerald一定係大亨小傳架啦
btw tuesday with morrie唔叫名著下話…

btw tuesday with morrie唔叫名著下話…

大家書展有咩收穫?

Fitzgerald d 英文好難 但係又幾靚
前排好辛苦咁睇完tender is the night, 故事有d sad
夢的解析 買邊本好啲?
有冇相可以睇睇
夢的解析 買邊本好啲?
有冇相可以睇睇

我係睇誠品經典推介嗰個,入面就係呢本
http://www.books.com.tw/products/0010470549
剩係睇個一個版,唔知點比較 但都讀得暢順嘅,入面仲有個好長嘅牛津導讀
夢的解析 買邊本好啲?
有冇相可以睇睇

我係睇誠品經典推介嗰個,入面就係呢本
http://www.books.com.tw/products/0010470549
剩係睇個一個版,唔知點比較 但都讀得暢順嘅,入面仲有個好長嘅牛津導讀

Thx 巴打
其實係博客來買定書展買平啲?
未用過博客來
大家送開到屋企定7仔?
有冇大概價錢參考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞