[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike

李天命詩集,硬皮書套精裝,早排買,自己唔識欣賞,睇下有無巴絲岩睇。

原價$98, 現放$50. 港島沿線交收,有錢既可以順豐到付。

擺低tg 或者其他聯絡方法,我會盡快搵你
最近睇左以下書:
夢的解析 佛洛伊德
神 董啟章
過於喧囂的孤獨 赫拉巴爾
神不在的星期天 3 入江君人 (輕小說)
安米德:彷徨少年時 赫塞赫曼
極北 Marcel Theroux
人造衛星情人 村上春樹 (重讀)

夢的解析:
佛洛伊德嘅思想比我想像中理性、有條理 先前以為佢真係一個痴線佬
本書最中心嘅論點就係「夢係慾求嘅滿足」。之後就根據觀察,解釋夢嘅工作、來源,最後帶出佢嘅潛意識、前意識、意識系統。最重要嘅係,佢係有prove 到嘅,只係佢嘅proof係base on佢創立嘅精神分析,呢點亦令佢嘅夢理論唔可信。
我認為睇書冇必要完全信哂內容,呢本就更加唔需要信哂,咁就會發現呢本書其實好有趣,想像力驚人,「理論」本身亦好吸引。

神:
董啟章新書,係上一本《心》嘅姊妹篇,所以主題都係講作者本人對現今香港社會狀況嘅睇法同現時心境。
全書分左形、影、神三章,三章都係第一人稱寫成,就當中嘅「我」係不同人。主角分別係,自稱做「形」嘅情慾作家、「形」嘅學生「影」、「形」嘅兒子嘅補習老師「神」。
劇情方面當然要提下第三章裡面,「形」同「神」玩嘅一個遊戲,大家會除哂衫,赤裸裸咁相處 不過冇性 而係作為一個實驗 其他內容就好似「心」咁,好多瑣碎嘢,好多對話,一d對事嘅睇法,而莊子、陶淵明就係核心思想。
如果係董啟章嘅讀者,要一睇,「形」就係董嘅化身,中間又提到《物種始源》

過於喧囂的孤獨:
講一個做紙張垃圾回收嘅人嘅故事。令我最印象最深嘅就係書入面唔同嘅人物,應該就係序入面譯做嘅「中魔的人」。小人物生活艱苦,但從另一個角度面對生活,充滿愉快。就如主角,喺臭氣沖天,周圍老鼠嘅回收站做左幾十年廢紙回收,不覺間透過閱讀獲得大量知識,更愛上自己工作,將呢,幾十形容為love story。行為誇張得黎有d荒旦,唔知算唔算帶有魔幻寫實色彩
但全書冇咩劇情,形容出黎嘅畫面有d悶,我覺得麻麻

安米德:
一開始已經覺得幾吸引 講一個細路成長為青年嘅故事。主角喺不同階段都面對一d迷惘,而身邊就會出現一個人教佢要尋找自我嘅人。
全書好多金句式嘅說話,而背後嘅哲學相信係黎自尼采。例如,摒棄世俗嘅道德,唔隨波逐流,又例如一d善惡並存,或係選擇孤獨呀,成就自我等。
可惜我認為尾二嗰章開始就爛,而我亦唔認同佢背後呢套哲學,同佢描述為成功找到自我嘅人嘅模樣。 但都值得一睇,可能會為彷徨嘅人帶黎一d方向

極北:
係講述一個文明被破壞嘅時代,主角尋找希望嘅經歷。主角嘅父親好耐以前主動離開現代文明,搬到北面嘅一個嚴寒之地定居,重新建立一個原始城市,而主角就喺呢個城市出生。
而故事嘅時間點,就係一個被戰爭破壞左現代文明嘅時代。連主角父親所建立嘅城市都被受牽連,變成廢城,整個城市嘅人都死清,剩低主角一個自己生活。故事開頭,主角就發現其他生還者,然後同佢一齊生活。但不久後呢位生還者就過世,令主角萌生自殺嘅念頭。喺佢自殺之際,突然有一架飛機經過,呢個係主角幾十年黎第一次親眼見到飛機,亦因此燃起佢生存嘅希望,佢就此踏上尋找文明,重返人羣嘅旅程。
本書係村上推薦,所以先睇,但老實講,有d悶 搞好耐先知道故事個背景
有無巴絲睇過追憶似水年華 ?
睇緊盧梭既懺悔錄 無對當時歐洲歷史同文化既相當認識好難理解 完全唔明白點解佢咁平民既出身又會有人介紹到佢認識咁多上流社會既人 點解佢又識意大利語等等 更加唔明當時既社會結構 又神父又僕人
佢明明係平凡毒撚又可以同咁多唔同階層既女人有瓜葛 完全唔明 最辛苦係睇佢講完全唔識音樂但又收到幾個學生跟佢學音樂 到底我睇緊乜撚野

呢啲文青讀物大把人有睇,我都有將佢排喺to read list度,不過排得都好後吓。
睇緊盧梭既懺悔錄 無對當時歐洲歷史同文化既相當認識好難理解 完全唔明白點解佢咁平民既出身又會有人介紹到佢認識咁多上流社會既人 點解佢又識意大利語等等 更加唔明當時既社會結構 又神父又僕人
佢明明係平凡毒撚又可以同咁多唔同階層既女人有瓜葛 完全唔明 最辛苦係睇佢講完全唔識音樂但又收到幾個學生跟佢學音樂 到底我睇緊乜撚野

我睇緊本Canvases and Careers Today: Criticism and Its Markets,係啲art critic喺度互相用文字去討論辯論criticism呢樣野,宜家所面對緊咩問題。我都唔係好理解到,唔知自己睇緊乜撚野

我睇緊本Canvases and Careers Today: Criticism and Its Markets,係啲art critic喺度互相用文字去討論辯論criticism呢樣野,宜家所面對緊咩問題。我都唔係好理解到,唔知自己睇緊乜撚野

好中意盧梭既政治哲學 好想睇得明 搵左好多當時既背景資料但都唔夠 而且因為譯本關係又睇唔到佢文學上既高深 終於知咩叫書到用時方恨少

呢啲文青讀物大把人有睇,我都有將佢排喺to read list度,不過排得都好後吓。

我反而認為好多人只係"想"睇, 付諸實行既好少
點樣保養啲書好 耐唔耐都有蟲
英文書啲紙黃得好快
放在幾包防潮珠入去
留名學野

咪係,好似咩James Joyce咁

"Too many books, too little time."

不能同意更多
就算作家都唔多人會睇哩本
想問下邊度有文青讀物list
未聽過
唔知道文青口味係點
未聽過
唔知道文青口味係點

馬克思 《資本論》
希特勒 《我的奮鬥》
亞當斯密 《國富論》
馬基雅維利 《君主論》
潘恩 《常識》
馬爾薩斯 《人口論》
梭羅 《不服從論》《湖濱散記》
馬漢 《論制海權》
麥金德 《世界歷史的地理樞紐》
哈維 《血液循環》
牛頓 《自然哲學的數學原理》
達爾文 《物種起源》
愛因斯坦 《相對論原理》
史蒂芬‧霍金《時間簡史》《大設計》
哥白尼 《天體運行論》

湯瑪斯‧摩爾 《烏托邦》
柏拉圖 《理想國》
叔本華 《意志與表象的世界》
馬丁‧海德格爾 《存在與時間》
西蒙 波娃 《第二性》
沙特 《存在與虛無》《嘔吐》
朱利安巴吉尼 《一把鑰匙,走進哲學》《我們為什麼要活著》
羅蘭.巴特 《戀人絮語》
尼采 《查拉圖斯特拉如是說》
米歇爾· 福柯 《規訓與懲罰》
Peter Brook 《空的空間》《開放的門》
克里希那穆提 《最初與最後的自由》
斯賓諾莎 《倫理學》
克里希那穆提 《人類的當務之急》
佛洛伊德 《夢的解析》《圖騰與禁忌》

加夫列爾‧賈西亞‧馬奎斯 《百年孤寂》
巴爾扎克 《人間喜劇》
斯托夫人 《湯姆叔叔的小屋》
歐.亨利 《麥琪的禮物》
歌德 《少年維特的煩惱》《浮士德》
Muriel Barbery 《刺蝟的優雅》
褚威格 《一位陌生女子的來信》
大仲馬 《基度山恩仇記》《三劍客》
阿道斯‧雷歐那德‧赫胥黎 《美麗新世界》
卡夫卡 《變形記》《城堡》
喬治‧歐威爾 《一九八四》《動物莊園》《巴黎倫敦落難記》
卡謬 《異鄉人》《瘟疫》
米蘭‧昆德拉 《生命中不能承受之輕》《玩笑》《笑忘書》
《可笑的愛》
赫拉巴爾 《過於喧囂的孤獨》
沙爾.波特萊爾 《巴黎的憂鬱》《惡之花》
埃米爾‧左拉 《娜娜》《盧貢-馬卡爾家族》
法蘭西斯‧史考特‧基‧費茲傑羅《大亨小傳》《夜未央(Tender Is the Night)》
伊塔羅‧卡爾維諾 《如果在冬夜,一個旅人》《看不見的城市》
傅柯 《瘋癲與文明》
喬伊斯 《尤利西斯》《青年藝術家的畫像》《都柏林人》
馬塞爾‧普魯斯特 《追憶逝水年華》
Emily Brontë 《咆哮山莊》(Wuthering Heights)
Charlotte Brontë 《簡‧愛》(Jane Eyre)
莎士比亞系列...
喬叟 《坎特伯利故事集》
Jerome David Salinger 《麥田捕手》(The Catcher in the Rye)
蒙田 (Michel de Montaigne) 《隨筆集》
克勞德· 李維史陀 《憂鬱的熱帶》
徐四金(Patrick Süskind) 《香水》
伊塔羅‧卡爾維諾 《看不見的城市》
安托萬· 德· 聖-埃克蘇佩里 《小王子》
Arthur.Miller 《推銷員之死》
薄伽丘 《十日談》

普希金 《葉甫蓋尼‧奧涅金》
萊蒙托夫 《惡魔》《當代英雄》《假面舞會》
屠格涅夫 《羅亭》《父與子》《獵人日記》
杜斯妥也夫斯基 《白癡》《死屋手札》《罪與罰》《卡拉馬佐夫兄弟》
托爾斯泰 《戰爭與和平》《復活》《安娜‧卡列尼那》
契訶夫 《第六病房》《櫻桃園》

村上春樹 《挪威的森林》 《1Q84》
芥川龍之介 《竹藪中》 《河童》
江國香織 《寂寞東京鐵塔》
山本周五郎 《三郎》
藤澤周平 《蟬時雨》
島崎藤村 《破戒》
川端康成 《古都》
太宰治 《人間失格》
谷崎潤一郎 《細雪》
三島由紀夫 《金閣寺》《禁色》《假面的告白》《豐饒之海》《美德的背叛》
夏目漱石 《我是貓》
大江健三郎 《個人的體驗》《萬延元年的足球隊》
小林多喜二《蟹工船》

來源︰https://disp.cc/b/654-60X4

廢仔我只係中左兩本
未聽過
唔知道文青口味係點

馬克思 《資本論》
希特勒 《我的奮鬥》
亞當斯密 《國富論》
馬基雅維利 《君主論》
潘恩 《常識》
馬爾薩斯 《人口論》
梭羅 《不服從論》《湖濱散記》
馬漢 《論制海權》
麥金德 《世界歷史的地理樞紐》
哈維 《血液循環》
牛頓 《自然哲學的數學原理》
達爾文 《物種起源》
愛因斯坦 《相對論原理》
史蒂芬‧霍金《時間簡史》《大設計》
哥白尼 《天體運行論》

湯瑪斯‧摩爾 《烏托邦》
柏拉圖 《理想國》
叔本華 《意志與表象的世界》
馬丁‧海德格爾 《存在與時間》
西蒙 波娃 《第二性》
沙特 《存在與虛無》《嘔吐》
朱利安巴吉尼 《一把鑰匙,走進哲學》《我們為什麼要活著》
尼采 《查拉圖斯特拉如是說》
米歇爾· 福柯 《規訓與懲罰》
Peter Brook 《空的空間》《開放的門》
克里希那穆提 《最初與最後的自由》
斯賓諾莎 《倫理學》
克里希那穆提 《人類的當務之急》
佛洛伊德 《夢的解析》《圖騰與禁忌》

加夫列爾‧賈西亞‧馬奎斯 《百年孤寂》
巴爾扎克 《人間喜劇》
斯托夫人 《湯姆叔叔的小屋》
歐.亨利 《麥琪的禮物》
Muriel Barbery 《刺蝟的優雅》
褚威格 《一位陌生女子的來信》
大仲馬 《基度山恩仇記》《三劍客》
阿道斯‧雷歐那德‧赫胥黎 《美麗新世界》
喬治‧歐威爾 《一九八四》《動物莊園》《巴黎倫敦落難記》
米蘭‧昆德拉 《生命中不能承受之輕》《玩笑》《笑忘書》
《可笑的愛》
埃米爾‧左拉 《娜娜》《盧貢-馬卡爾家族》
法蘭西斯‧史考特‧基‧費茲傑羅《大亨小傳》《夜未央(Tender Is the Night)》
伊塔羅‧卡爾維諾 《如果在冬夜,一個旅人》《看不見的城市》
傅柯 《瘋癲與文明》
喬伊斯 《尤利西斯》《青年藝術家的畫像》《都柏林人》
Emily Brontë 《咆哮山莊》(Wuthering Heights)
Charlotte Brontë 《簡‧愛》(Jane Eyre)
莎士比亞系列...
喬叟 《坎特伯利故事集》
Jerome David Salinger 《麥田捕手》(The Catcher in the Rye)
蒙田 (Michel de Montaigne) 《隨筆集》
徐四金(Patrick Süskind) 《香水》
伊塔羅‧卡爾維諾 《看不見的城市》
安托萬· 德· 聖-埃克蘇佩里 《小王子》
Arthur.Miller 《推銷員之死》
薄伽丘 《十日談》

普希金 《葉甫蓋尼‧奧涅金》
萊蒙托夫 《惡魔》《當代英雄》《假面舞會》
屠格涅夫 《羅亭》《父與子》《獵人日記》
杜斯妥也夫斯基 《白癡》《死屋手札》《罪與罰》《卡拉馬佐夫兄弟》
托爾斯泰 《戰爭與和平》《復活》《安娜‧卡列尼那》
契訶夫 《第六病房》《櫻桃園》

村上春樹 《挪威的森林》 《1Q84》
芥川龍之介 《竹藪中》 《河童》
江國香織 《寂寞東京鐵塔》
山本周五郎 《三郎》
藤澤周平 《蟬時雨》
島崎藤村 《破戒》
川端康成 《古都》
太宰治 《人間失格》
谷崎潤一郎 《細雪》
三島由紀夫 《金閣寺》《禁色》《假面的告白》《豐饒之海》《美德的背叛》
夏目漱石 《我是貓》
大江健三郎 《個人的體驗》《萬延元年的足球隊》
小林多喜二《蟹工船》

來源︰https://disp.cc/b/654-60X4

廢仔我只係中左兩本

copy漏左︰

瞿秋白《多餘的話》
Pascal Mercier《里斯本夜車》
雨果《悲慘世界》
赫爾曼‧梅爾維爾《白鯨記》
托馬斯‧哈代《德伯家的苔絲》(黛絲姑娘)
查爾斯‧狄更斯《雙城記》《孤雛淚》《大衛‧科波菲爾(塊肉餘生錄)》
Jean-Dominique Bauby 《潛水鐘與蝴蝶》
George H. Kerr《Formosa Betrayed》
Jacques Barzun 《從黎明到衰頹:五百年來的西方文化生活》
高行健《靈山》
錢鍾書《圍城》
巴金《死去的太陽》《火》
下 台灣ga wor
有冇本土文青list
北韓書都冇
村上得咁少 仲要1q84.....

btw睇左10本
下 台灣ga wor
有冇本土文青list
北韓書都冇

btw睇左10本

我上網鳩search咋,
邊會有書list呢樣野,有都唔可以認真對待

不如連登仔自己整返個書list仲好
下 台灣ga wor
有冇本土文青list
北韓書都冇

btw睇左10本

你自己都係連登仔..... 唔好推黎推去啦
下 台灣ga wor
有冇本土文青list
北韓書都冇

btw睇左10本

連登書list
不外乎1984 人間失格 解憂雜貨店呢啲個個post都loop一次嘅書
連登仔常讀書單︰(我暫時諗到記得呢啲,千祈唔好當真

湯瑪斯.摩爾 《烏托邦》
柏拉圖 《理想國》
沙特《嘔吐》
尼采 《超譯尼采》《善惡的彼岸》
佛洛伊德 《夢的解析》
阿德勒(所有書)

赫塞赫曼(所有書)
馬奎斯 《百年孤寂》
喬治.歐威爾 《一九八四》《動物莊園》
阿道斯.雷歐那德.赫胥黎 《美麗新世界》
米蘭.昆德拉 《生命中不能承受之輕》《笑忘書》
喬伊斯 《尤利西斯》
Jerome David Salinger 《麥田捕手》
伊塔羅.卡爾維諾 《看不見的城市》
安托萬.德.聖-埃克蘇佩里 《小王子》
金.愛德華茲《不存在的女兒》
馬格斯.朱薩克《偷書賊》
卡勒德.胡賽尼《追風箏的孩子》
保羅.科爾賀《牧羊少年奇幻之旅》
米奇.艾爾邦《在天堂遇見的五個人》《最後十四堂星期二的課》

村上春樹 (所有書)
東野圭吾《解憂雜貨店》《白夜行》
芥川龍之介 《羅生門》《地獄變》
太宰治 《人間失格》
三島由紀夫 《盛夏之死》《金閣寺》
川端康成 《古都》《雪國》

劉以鬯《酒徒》《對倒》
西西《我城》
李碧華《霸王別姬》
亦舒(所有書)
倪匡(所有書)
董啟章(所有書)

白先勇(所有書)
龍應台(所有書)

魯迅《吶喊》《彷徨》
沈從文 《邊城》 
老舍《駱駝祥子》
張愛玲(所有書) 
錢鍾書《圍城》
巴金《家》
蕭紅《生死場》《呼蘭河傳》 
莫言《紅高粱》
金庸(所有書)
王安憶 《長恨歌》
余華《活着》

芭芭拉.德米克《我們最幸福》
尚-路加.葛達廉《平壤冷麵》
李學俊《我想活得像個人》
金淑姬《沒有您,就沒有我們》
李晛瑞《擁有七個名字的女孩》
朴研美《為了活下去》

伊安.摩里士《西方憑什麼》
哈拉瑞《人類大歷史》《人類大命運》
伊麗莎白.寇伯特《第六次大滅絕》
蘭德爾.門羅《如果這樣,會怎樣?》(What If?)
賈德.戴蒙《槍炮、病菌與鋼鐵》《大崩壞》《昨日世界》

邁可.桑德爾《正義:一場思辨之旅》

岸見一郎《被討厭的勇氣 》

坐監先有機會睇得曬
文青睇多d 咩Chomsky果d反美帝反資本主義果d先啱wor
仲有果d環保撚嘅未世預言都應該幾受歡迎

好中意盧梭既政治哲學 好想睇得明 搵左好多當時既背景資料但都唔夠 而且因為譯本關係又睇唔到佢文學上既高深 終於知咩叫書到用時方恨少

可以睇oxford個very short introduction
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞