[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
想問下大家對存放書本有咩心得
1) 書架 : 最正路, 最易search, 但空間有限
2) 入箱 : 可以擺好多, 但好難搵書, 尤其疊超過一層
3) 打橫疊 : 易搵, 難拎, 亂, 易黃

書架爆左呢家好煩惱

有位一定係書架入箱真係搵唔返啲書,同埋超級重買個深少少嘅書架擺兩層就perfect,厚嘅大本嘅擺底,常用嘅擺中間,細本擺上面

無位
唔入箱唔入書櫃d書又好快黃...慘
lm

書架爆左呢家好煩惱

有位一定係書架入箱真係搵唔返啲書,同埋超級重買個深少少嘅書架擺兩層就perfect,厚嘅大本嘅擺底,常用嘅擺中間,細本擺上面

無位

最鐘意既書:書架
睇緊,將會睇既:枱面
麻麻地既:床下底

書架爆左呢家好煩惱

無位

通常睇完又知唔會番睇既,我都放上網賣,屋企無咁多位放

書架爆左呢家好煩惱

無位

有D書已經放埋上床一齊瞓了...

連續睇左十幾本東野圭吾, 想停一停轉睇宮部美雪,入門作有冇好介紹? 唔想睇太厚既

魔術師的耳語
本來想推介聖彼德的送葬對伍但有上下集巴打應該嫌太多

書架爆左呢家好煩惱

無位

有D書已經放埋上床一齊瞓了...

可以消滅既都消晒
讀書+返工+閒書3類書真係搞唔掂
Lm就黎睇完Tuesdays with Morrie Mitch Albom不愧我最鍾意既作者,每本書每個故事都好有意義,好帶到反思俾我

暫時睇過佢最出名個幾本書最唔捨得完過最深感覺真係Tuesdays with Morrie
An old man, a young man and life's greatest lessons
連續睇左十幾本東野圭吾, 想停一停轉睇宮部美雪,入門作有冇好介紹? 唔想睇太厚既

魔術師的耳語
本來想推介聖彼德的送葬對伍但有上下集巴打應該嫌太多

佢真係好多書,同好多都好厚。

我之前睇過蒲生邸事件,英雄之書,悲嘆之門同荒神,都有D厚,而且唔多算係推理小說
有冇人睇翻譯小說
由其係西方小說既時候
D人名永遠都記唔到
個D二打六既 莎拉阿姨 比爾叔叔 永遠睇到中段都心諗
邊個黎
我估世界觀越大 如冰與火之歌 魔戒 哈利波特呢D
要睇真係記死我 ...如果英文版應該仲慘
有冇人睇翻譯小說
由其係西方小說既時候
D人名永遠都記唔到
個D二打六既 莎拉阿姨 比爾叔叔 永遠睇到中段都心諗
邊個黎
我估世界觀越大 如冰與火之歌 魔戒 哈利波特呢D
要睇真係記死我 ...如果英文版應該仲慘

從來記唔到名
同人介紹小說,只會話男主角點點點,女主角有個朋友,同另一個朋友做左咩咩咩 一個名都冇
而加睇緊crime and punishment, d名一個都唔識讀
英文差, 想欣賞沙士比亞, 有咩方法?

x2
有冇D英文書介紹俾中三中四程度

睇中文版
睇書L留名

睇中文版

人間失格正唔正?
之前行過書店好想買
人間失格正唔正?
之前行過書店好想買

冇理到正唔正,前排喺台灣書店見到有就買咗
人間失格正唔正?
之前行過書店好想買

幾好但又唔算神作

其實上得連登多,

再睇哩類講社會問題既作品唔會覺得好特別
人間失格正唔正?
之前行過書店好想買

幾好但又唔算神作

其實上得連登多,

再睇哩類講社會問題既作品唔會覺得好特別

Worldly philosopher
Sorry 無追post
唔知呢度有冇人睇開村上春樹?
佢啲意境好寂靜有種落寞感但又好令人著迷。
最鐘意係世界末日與冷酷異境,
現實同內心嘅交戰,
雖然好似講緊兩個故事但原來係連貫咗,
而且佢每一筆都令人諗到個畫面。

但唯一敗筆係,
我覺得賴明珠譯得有啲差,
有啲文句唔太通順。
人間失格正唔正?
之前行過書店好想買

唔係太神,
但都值得一睇
一開頭會覺得有啲悶,
但睇落去就唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞