[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
有冇人睇卡繆
之前睇左Outsider同The Plague
而家準備開The Fall

你講個兩本應該好多人睇咗 (包括我)

The Plague好慢好悶 睇到一半棄左
有巴打睇過侶倫嗎?可以話係第一批香港文學作家

上次你貼過,
我打算搵黎睇
想了解本土野
lm
九把刀 獵命師真心好睇!

上次你貼過,
我打算搵黎睇
想了解本土野

係呀,有時間借黎睇下啦,本書情節都幾straightforward ,小人物小故事好有香港生活氣息,節奏明快簡單但讀起上黎都有值得思考嘅空間
巴絲打有冇散文書推介
博客來幾時又特價?
巴絲打有冇散文書推介

英?中?
睇房思旗的初戀樂園睇到好心up
睇房思的初戀樂園睇到好心up
前排睇左3本:

我們在存在主義的咖啡館:
講現象學同存在主義嘅哲學家。本書唔係集中講佢地嘅思想,反而係講佢地嘅經歷同遭遇,類似講一個時代嘅歷史同人物咁,夾雜著寫佢地唔同時期嘅哲學思想同睇法。包括咗好多哲學家,胡塞爾、海德格、沙特、波娃、梅洛龐蒂、卡繆。因為每個哲學家都有唔同思想,而每個哲學家嘅思想都有前後嘅大轉向,所以我睇完都有d亂。
當然,思想轉向好尋常,甚至會有矛盾,哲學家都唔會例外,所以如果要了解存在主義呢個哲學思想,呢本未必會係最好嘅書,但如果想對呢幾個哲學家有d初步概念,唔當佢係哲學書,我覺得相當唔錯

A little history of philosophy:
講幾十個由Socrates到Peter Singer 嘅西方有名哲學家,同佢地主要思想。每個大個佔四五頁,簡單易明,goodread評價都好好。我本身冇讀過哲學,覺得幾好睇

戀人絮語:
可以當係幾十篇散文,每篇都係講一個墮入愛河嘅人遇到嘅一種感受、狀況,例如一d常遇到嘅情感,妒忌、等待、相思。
都有d有趣嘅角度,例如有一篇講默契。唔係講戀人同佢嘅愛戀對象嘅默契,而係講戀人同佢嘅情敵嘅默契。戀人感覺到佢同情敵喜歡上同一個人,如果收起妒忌嘅感受,就反覺到自己被情敵證實咗,證明咗自己所感覺到嘅幸福係真實。因此覺得自己同情敵處於同等地位。當愛戀對象眨低自己情敵嘅時候,奇怪地,自己彷佛覺得自己都被攻擊,令自己反而幫情敵講好話。呢個想法就形成一個有趣嘅三人互動結構。
但係呢本書好難睇。首先,佢以《少年維特的煩惱》為討論嘅文本,冇睇過會難明。另外,佢都引用歌德以外嘅好多作家同思想。最後,因為作者羅蘭巴特係後現代主義、符號學專家,佢用好多相關嘅方法同名詞進行討論,我完全睇唔明

卡繆

聽過作者講得幾有道理,如果跟住本書訓咁少會唔會暴斃?
有冇人睇過

有冇人睇過

真唔真呀 日日瞓三個鐘
人生更豐富,但更短暫

有冇人睇過

真唔真呀 日日瞓三個鐘
人生更豐富,但更短暫

好mean

有冇人睇過

真唔真呀 日日瞓三個鐘
人生更豐富,但更短暫

好mean

聽講da vinci都係咁
不過以前果套THEORY未必套用到今日
如果唔返工既話都有機會既
睇房思的初戀樂園睇到好心up

可以講多少少?
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文

睇你想睇邊一類同咩時期
遠有林語堂同梁實秋幾好睇
近可以睇陶傑 (搵舊少少會好睇好多),想睇香港掌故可以睇花千樹幫陳雲出個一堆,梁文道,馬家輝都可一讀

睇吓其他巴打有咩推薦
準備1001 搵人接力
一係我開返LO
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文

睇你想睇邊一類同咩時期
近可以睇陶傑 (搵舊少少會好睇好多),想睇香港掌故可以睇花千樹幫陳雲出個一堆,梁文道,馬家輝都可一讀

睇吓其他巴打有咩推薦

記憶像鐵軌一樣長
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文

睇你想睇邊一類同咩時期

睇吓其他巴打有咩推薦

記憶像鐵軌一樣長

余光中有篇《鬼雨》,睇到我大開眼界
除左用字之外,仲有節奏感,一定要見識下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞