[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
睇緊盧梭既懺悔錄 無對當時歐洲歷史同文化既相當認識好難理解 完全唔明白點解佢咁平民既出身又會有人介紹到佢認識咁多上流社會既人 點解佢又識意大利語等等 更加唔明當時既社會結構 又神父又僕人
佢明明係平凡毒撚又可以同咁多唔同階層既女人有瓜葛 完全唔明 最辛苦係睇佢講完全唔識音樂但又收到幾個學生跟佢學音樂 到底我睇緊乜撚野

我睇緊本Canvases and Careers Today: Criticism and Its Markets,係啲art critic喺度互相用文字去討論辯論criticism呢樣野,宜家所面對緊咩問題。我都唔係好理解到,唔知自己睇緊乜撚野

好中意盧梭既政治哲學 好想睇得明 搵左好多當時既背景資料但都唔夠 而且因為譯本關係又睇唔到佢文學上既高深 終於知咩叫書到用時方恨少

可以睇oxford個very short introduction

YouTube? I'll google thx anyway
係咪可以送書 想送莫言全套(好似係)殘體版
睇緊盧梭既懺悔錄 無對當時歐洲歷史同文化既相當認識好難理解 完全唔明白點解佢咁平民既出身又會有人介紹到佢認識咁多上流社會既人 點解佢又識意大利語等等 更加唔明當時既社會結構 又神父又僕人
佢明明係平凡毒撚又可以同咁多唔同階層既女人有瓜葛 完全唔明 最辛苦係睇佢講完全唔識音樂但又收到幾個學生跟佢學音樂 到底我睇緊乜撚野

我睇緊本Canvases and Careers Today: Criticism and Its Markets,係啲art critic喺度互相用文字去討論辯論criticism呢樣野,宜家所面對緊咩問題。我都唔係好理解到,唔知自己睇緊乜撚野

好中意盧梭既政治哲學 好想睇得明 搵左好多當時既背景資料但都唔夠 而且因為譯本關係又睇唔到佢文學上既高深 終於知咩叫書到用時方恨少

可以睇oxford個very short introduction

YouTube? I'll google thx anyway

書來
依家睇緊 魯迅《吶喊》《彷徨》
唔識點講,好好睇又唔算,故事內容幾特別
不過可能係短篇,好多時有咁就完左既感覺
BTW,好小睇依種文字既書,比起平時睇慢好多,因為好多句字都要睇多幾次先明
好有 taste 呢個 post

近排由«生命中不能承受之輕»鑽落去尼采的思想.
生命中不能承受之輕入面我搵到自己的寫照,
好撼動, 好驚奇竟然有人將我的想法準確咁承載係個故事入面.
難怪背後支撐住個故事的哲學思想都咁岩嘴形
想買幾本書旅行睇,有咩推介?想輕鬆少少但又唔想太快睇哂
睇開日本翻譯小說,入門哲學書,執屋書 ,學新野既工具書
BTW,好小睇依種文字既書,比起平時睇慢好多,因為好多句字都要睇多幾次先明

我淨係睇過佢本兒童文學《朝花夕拾》
都覺得難明,睇左好耐。應該係佢用句問題。

莫言啲野唔啱我 太跳脫,買左兩本,各睇左一半,都係因為follow得太攰停左冇再睇

我只係覺得因為睇慣左依家既寫法
對於以前比較文言同書面既手法有D唔慣JA

可以試下睇阿城 易入口啲
或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

想睇文言文 我覺得三國演義最易入口 點都明八成以上

想睇短句 就張愛玲 錢鍾書
本地就李碧華

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

其實我無咩興趣,只係諗住咁多人推吶喊睇下JA
BTW,白先勇有睇過台北人

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

我都係覺得個別幾篇好睇
藥 孔乙己
其他唔太對口味

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

我都係覺得個別幾篇好睇
藥 孔乙己
其他唔太對口味

藥 我唔係好明wo

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

我都係覺得個別幾篇好睇
藥 孔乙己
其他唔太對口味

藥 我唔係好明wo

主要講革命者嘅悲哀同人民嘅愚昧

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

我都係覺得個別幾篇好睇
藥 孔乙己
其他唔太對口味

藥 我唔係好明wo

比你講完上網SEARCH下原來係咁解
睇黎我完全無本事去明依本書
利申:由細到大都無讀過中國歷史,但係會考同大學都有TAKE世界歷史
魯迅d文好正
佢好無奈當時d民智未開&on99官僚文化
但係又冇灰心
笑住咁屌下佢地其實又好上心班老百姓
永遠充滿才華/能量

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

我都係覺得個別幾篇好睇
藥 孔乙己
其他唔太對口味

藥 我唔係好明wo

比你講完上網SEARCH下原來係咁解
睇黎我完全無本事去明依本書
利申:由細到大都無讀過中國歷史,但係會考同大學都有TAKE世界歷史

我都冇讀過
通常睇完唔明就google 或者睇下名家點評

都係拾下人牙慧 之後就識多少少
魯迅d文好正
但係又冇灰心
永遠充滿才華/能量

但係我唔太鍾意佢
又串又剋人憎
但係文章諷刺國人 又真係幾中
魯迅d文好正
但係又冇灰心
永遠充滿才華/能量

但係我唔太鍾意佢
又串又剋人憎

其實我睇左幾篇,覺得個feel有小小似陶傑
魯迅d文好正
但係又冇灰心
永遠充滿才華/能量

但係我唔太鍾意佢
又串又剋人憎

串係佢文風
換句話講叫銳利

佢串親都係d on9野
我覺得on9係應該俾人串的
唔可以助長on9
要將佢殺滅

唔串又林善可以睇下沈從文
沈睇得個世界好美好
不介意on9只求善良
睇開日本小說,伊坂幸太郎風格幾特別,好輕鬆嘅筆調講沈重嘅話題
入門睇《重力小丑》或者《死神的精確度》都幾好

同好

莫言啲野唔啱我 太跳脫,買左兩本,各睇左一半,都係因為follow得太攰停左冇再睇

我係冇心機睇 套書老豆送又唔想就咁dum
魯迅d文好正
但係又冇灰心
永遠充滿才華/能量

但係我唔太鍾意佢
又串又剋人憎

串係佢文風
換句話講叫銳利

佢串親都係d on9野
我覺得on9係應該俾人串的
唔可以助長on9
要將佢殺滅

唔串又林善可以睇下沈從文
沈睇得個世界好美好
不介意on9只求善良

沈從文係我暫時最欣賞嘅華人作家
最近睇緊極北
推介各位巴打
屋企好多書睇完唔會再睇 又冇位放 有冇咩平台賣書?唔敢再買新書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞