[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
買左挪威的森林 雖然係遲左啲

JOJO算唔算漫畫界嘅最高點?

算 鬥智+動作漫先河 仲要咁多年前已經創作到咁出色既故事同人物

算 鬥智+動作漫先河 仲要咁多年前已經創作到咁出色既故事同人物

有冇啲類似人性的弱點既書推介
好似被討厭的勇氣咁

剛剛睇完呢一本

剛剛睇完呢一本

值得睇嗎?

漫畫界係
動畫就.......

剛剛睇完呢一本

值得睇嗎?

本書唔太差,但唔算太好睇。本書基本上涵蓋晒伊朗歷史,所以好難要求佢好深入咁每一個時期,但作者都呈到文化歷史如何影響及塑造現代的伊朗人。尤其係最後一章從伊朗的角度去睇翻美國的外交政策同干預對伊朗政權同外交政策的影響,寫得幾好睇同易明。作者係學者同外交家,亦有寫佢同伊朗國王的討論,都有一定價值。

本書有D缺點,其中一樣就係冇地圖,冇地圖對唔熟地方的讀者係好唔方便,一開始以為係譯本問題,點知英文都冇。另外係譯文有一兩部分有少少問題,不過都還好。最後要提一樣野就係英文原版係2009年出,有部分內容未cover晒奧巴馬同侵侵的對伊政策。

如果係想一本過了解現今美國伊朗關係都可以一讀,如果想睇深入少少就要再搵書。
有冇巴打覺得翻譯書好難睇 成日都睇到好辛苦 覺得好累贅
點解我英文咁廢

剛剛睇完呢一本

值得睇嗎?

本書唔太差,但唔算太好睇。本書基本上涵蓋晒伊朗歷史,所以好難要求佢好深入咁每一個時期,但作者都呈到文化歷史如何影響及塑造現代的伊朗人。尤其係最後一章從伊朗的角度去睇翻美國的外交政策同干預對伊朗政權同外交政策的影響,寫得幾好睇同易明。作者係學者同外交家,亦有寫佢同伊朗國王的討論,都有一定價值。

本書有D缺點,其中一樣就係冇地圖,冇地圖對唔熟地方的讀者係好唔方便,一開始以為係譯本問題,點知英文都冇。另外係譯文有一兩部分有少少問題,不過都還好。最後要提一樣野就係英文原版係2009年出,有部分內容未cover晒奧巴馬同侵侵的對伊政策。

如果係想一本過了解現今美國伊朗關係都可以一讀,如果想睇深入少少就要再搵書。

認真分享
反正我對伊朗零認識 啱晒我睇
崔萍
南屏晚鐘
https://open.spotify.com/album/3vRKud0RInCVCuGmSJokZa
#Hong Kong #shidaiqu #時代曲
崔萍
南屏晚鐘
https://open.spotify.com/album/3vRKud0RInCVCuGmSJokZa
#Hong Kong #shidaiqu #時代曲

錯post

漫畫界係
動畫就.......

動畫既Op做得好好
想問下大家睇書
有無咩閱讀習慣
係快而又理解到?
點解我英文咁廢

不如你直接睇英文,開始時睇d 淺嘅書,之後慢慢加深,其實不難。(忌查字典)
點解我英文咁廢

不如你直接睇英文,開始時睇d 淺嘅書,之後慢慢加深,其實不難。(忌查字典)

其實係睇下佢譯既係咩 如果係舊d既書etc 經典果d其實唔會太難睇
反而當代既書譯完之後好多都難睇左(文學哲學果d啦,其實好睇咩類型)
點解我英文咁廢

其實係睇下佢譯既係咩 如果係舊d既書etc 經典果d其實唔會太難睇
反而當代既書譯完之後好多都難睇左(文學哲學果d啦,其實好睇咩類型)

係 特別係小說 明明個題材自己好鍾意 但都睇唔落去 當然部分自己專注力比較弱
點解我英文咁廢

睇教材都還可以 但Fiction睇得好吃力 仲努力緊
有冇巴打有睇開韓寒?本來我都唔睇大陸小說 一來頂唔順大陸字 二來個人有少少定型左大陸作者比較沉悶。最近因為某啲原因睇左本佢嘅著作 叫像少年啦飛馳,好似話係自傳黎 本書一啲都唔悶 睇完之後對大陸文學改晒觀 真係好耐都冇試過一口氣睇晒本小說,有冇巴絲可以推介下類似嘅作品
想問下大家睇書
有無咩閱讀習慣
係快而又理解到?

我睇得好慢 都想改善下 求睇書心得
有冇巴打有睇開韓寒?本來我都唔睇大陸小說 一來頂唔順大陸字 二來個人有少少定型左大陸作者比較沉悶。最近因為某啲原因睇左本佢嘅著作 叫像少年啦飛馳,好似話係自傳黎 本書一啲都唔悶 睇完之後對大陸文學改晒觀 真係好耐都冇試過一口氣睇晒本小說,有冇巴絲可以推介下類似嘅作品

韓寒我麻麻地。我buy訐知遠架

鍾意睇1950年代出生嘅內地知青嘅野多啲。
啱啱先睇完本陳丹青嘅書。
點解我英文咁廢

自問英文差,學人睇英文fiction之後,學識左點飛黎睇 通常睇一兩個chapter就知道嗰本書要點飛法
點解我英文咁廢

自問英文差,學人睇英文fiction之後,學識左點飛黎睇 通常睇一兩個chapter就知道嗰本書要點飛法

fiction飛其實ok
反正到最後睇完只會剩低個印象同特別深刻果幾幕
冇劇情果d就要慢慢睇上文下理估下

利申懶查字典

韓寒我麻麻地。我buy訐知遠架

鍾意睇1950年代出生嘅內地知青嘅野多啲。
啱啱先睇完本陳丹青嘅書。

Google下先 thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞