[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
我地所有食物都係地球資源
我就窮開ge, 俾錢會諗下餓死未, 未餓死就拎d錢去助養兒童同買ebook
費事買書俾人話我嘥紙啦

btw啱啱開始睇多崎作,覺得個主角個女朋友有d煩,好似個阿媽咁

村上不嬲鍾意熟女
佢條女都只係劇情嘅推動者,中間都唔見左人

Btw你地講到地球資源同買書,個人對實體書嘅睇法係,除左睇之外,睇完可以當書係收藏。好似d人買模型,當裝飾也好,當寄託也好,甚至只係純發洩都好,得閑拎黎望下,望著就會心滿意足
所以上面講左書只係載體,我係唔同意,封面、紙質、大小,是否精裝、紀念版、限量版等,全部因素都重要
至於環保呢個point, 點講都係理虧 收藏家、購物狂唔會講環保

我只係想大家消費前諗多陣
自己都有買好多書,但全部都係工作要成日用到嘅學術、參考書。

me環膠佛撚真係冇乜物慾,都係死返出去唸經算

我都係支持實體書,雖然自己對環保都好執著,但係書一定要買實體
我真係完全睇唔慣EBOOK,
我諗世界上無咩人會因為環保去提倡EBOOK instead of 書
因為我諗書對地球上既影響唔算太大,反而你話雜誌,報紙依D流動性同時間性比較起上黎,我比較去用電子板,始終依D睇完你基本上都唔會再睇多一次,
而書,除左用黎儲/睇多次,好多時我都BOOKMARK左小小野for 自己
但係自己你點都係係環保角度話無書點都好過無書,咁我輸啦

其實睇ebook個感覺係點?
我自己冇睇過,比較唔到。我淨係覺得用電腦mon睇文章會思考唔到
睇緊一堆村上春樹 完全係相逢恨晚
不過細個啲睇應該無咁深感受
好想買哂佢所有書返屋企

問朋友借啦黎睇算啦,不要浪費金錢。
好睇過佢嘅書大把,唔會買得晒

有好睇過佢既書就係浪費金錢?咩心態黎

咁惡做乜?好明顯你扭曲左我意思
書本只係一個載體,我地唔可以因該單純喜歡個內容,就要購買、擁有本實體書。好書太多,喜歡一本就要買一本,永無止境咁,冇意思架。
浪唔浪費金錢就好睇你對金錢嘅價值。我就窮開嘅,畀錢時我通常習慣會諗一諗呢舊錢有冇得更有效地去用佢。
書本紙張都係地球資源,都係樹,真係需要佢先好買。

首先我只係反問一句,何來惡?
第二,你可以話我唔知你背後心態,但你打個幾句野字面上就係咁既意思,我無扭曲
最後,按你講既野,電都係用地球資源生產,用電話上連登前請諗諗,係咪真係必需,有冇得更有效去用電
睇緊一堆村上春樹 完全係相逢恨晚
不過細個啲睇應該無咁深感受
好想買哂佢所有書返屋企

問朋友借啦黎睇算啦,不要浪費金錢。
好睇過佢嘅書大把,唔會買得晒

有好睇過佢既書就係浪費金錢?咩心態黎

咁惡做乜?好明顯你扭曲左我意思
書本只係一個載體,我地唔可以因該單純喜歡個內容,就要購買、擁有本實體書。好書太多,喜歡一本就要買一本,永無止境咁,冇意思架。
浪唔浪費金錢就好睇你對金錢嘅價值。我就窮開嘅,畀錢時我通常習慣會諗一諗呢舊錢有冇得更有效地去用佢。
書本紙張都係地球資源,都係樹,真係需要佢先好買。

首先我只係反問一句,何來惡?
第二,你可以話我唔知你背後心態,但你打個幾句野字面上就係咁既意思,我無扭曲
最後,按你講既野,電都係用地球資源生產,用電話上連登前請諗諗,係咪真係必需,有冇得更有效去用電

你講反問句時我都唔知你背後個情緒係點 呢種句法有時個感覺係會有少少寸嘴
最後都真係要寸返我 放過我啦好嘛?
呢度咁多村上迷

好多人都鍾意睇佢既1Q84、挪威的森林

但我自己最鍾意既係佢冇咁出名既國境之南,太陽之西
1q84個個睇過ge都話唔好睇 (我冇睇)
國境之南個個睇過ge都話好睇(我都鍾意 )

最正係神的孩子都跳舞(短篇黎)

寫女人我睇過ge得挪威森林好d

我鍾意老鼠個3部曲
我有睇開村上呀
年紀大左 嫌佢d女性冇乜女人味
雖然坊間成日話佢寫性愛場面好重手
其實寫得都唔horny
可能佢想寫中年男人眼中所謂知性女人就係咁樣

btw英文版譯得好smooth好自然, 以後唔睇中文版了

佢筆下既男女個個都係咁上下

差d miss左
呢個又冇乜所謂
我又唔係淨係睇佢一個

諗起有人提過
嫌人風格單一
bloody valentine就唔會有人嫌
全世界只此一家

我鍾意老鼠個3部曲

長篇我放棄左了
年紀大左睇佢d內心戲冇咁易投入到
轉工轉份hea工唔知會唔會好d
有無關於香港近代史既書推介
市面有好多, 但唔知邊本好

a concise history of hong kong
有咩小說好睇?
早排睇左美國眾神同三體
啱啱睇完村上嘅黑夜之後 覺得麻麻地
有冇人想要? 係舊書黎
有咩小說好睇?
早排睇左美國眾神同三體

美國眾神好唔好睇?

睇中譯?譯得好唔好?

有咩小說好睇?
早排睇左美國眾神同三體

美國眾神好唔好睇?

睇中譯?譯得好唔好?

睇中譯
美國眾神同電視劇一樣,唔知佢想點
個故事都幾鬆散
唔似羊毛記果種,搵個final boss
有咩小說好睇?
早排睇左美國眾神同三體

美國眾神好唔好睇?

睇中譯?譯得好唔好?

睇中譯
美國眾神同電視劇一樣,唔知佢想點
個故事都幾鬆散
唔似羊毛記果種,搵個final boss

咁我無咩興趣了
近排都想搵科幻小說
啱啱睇完村上嘅黑夜之後 覺得麻麻地
有冇人想要? 係舊書黎

呢本好正

a concise history of hong kong

呢本有無譯本?英文未夠班睇成本書

睇鄺健銘啦 圖書館有

睇鄺健銘啦 圖書館有

The Six-Day War of 1899 

睇鄺健銘啦 圖書館有

鄺健銘
呢排睇緊龍應台目送
睇緊惡之華同少年H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞