[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
哲學的40堂公開課

哲學的故事

有冇人睇過呢兩本?呢兩本會唔會講嘅野重覆左? 係就買一1本算
有冇巴打睇過一本好舊嘅小說
叫《故園風雪後》
係鄧小宙
中學嗰陣睇過,勁好睇
好想睇返,但唔知邊到有得買
希望有巴打見過可以幫下我

個名咁似 brideshead revisited

菲利普二世時代的地中海和地中海世界
幾急吓。有冇德國出名嘅文學小說推介?

Thomas Mann? The Magic Mountain

Thomas Mann? The Magic Mountain

多謝推介。已急完。搵日得閒先睇

多謝推介。已急完。搵日得閒先睇

睇開日本小說,伊坂幸太郎風格幾特別,好輕鬆嘅筆調講沈重嘅話題
入門睇《重力小丑》或者《死神的精確度》都幾好
間中有一D細細粒啡色書蟲仔係書頁上爬行
係咪因為潮濕或者本書污糟?
留名

正常現象

正常現象

果D係正宗書蟲
有冇巴絲打好鐘意睇關於北韓既小說
睇緊in order to live
訂埋本nothing to envy

但啲人話 in order to live有造假成分
所以當睇故仔算

但呢啲叫小說適合咩

因為睇緊in order to live
睇到當故事咁睇 當左小說

等緊nothing to envy 之前係asso睇左幾個 chapter 就迷上左
巴/絲打仲有咩書好介紹 好似呢類咁認識下文化 又唔係悶到好似教課書咁

解密朝鮮 但都幾厚下
其他睇完冇特別感覺 抵nothing to envy咁出名

Mark低左
北韓書真係好正 最神秘的國家

《沒有您,就沒有我們》都唔錯
作者混入咗啲教學團體去咗啲北韓學校到教書,而嗰間學校專收高官/有錢人嘅仔

另外有本《敬愛的領袖》,係講一個以前係北韓嘅權力核心之一變脫北者嘅經歷,都值得睇

Nothing to envy簡直係神作,睇過咁多本脫北嘅書,最深刻係佢。
另外《逃出14號勞改營》都好睇,角度同上面幾本唔同,係講一個一出世已經喺勞改營嘅人逃出去

《逃出14號勞改營》
呢本個作者都認左有部份造假
有冇巴絲打好鐘意睇關於北韓既小說
睇緊in order to live
訂埋本nothing to envy

但啲人話 in order to live有造假成分
所以當睇故仔算

但呢啲叫小說適合咩

因為睇緊in order to live
睇到當故事咁睇 當左小說

等緊nothing to envy 之前係asso睇左幾個 chapter 就迷上左
巴/絲打仲有咩書好介紹 好似呢類咁認識下文化 又唔係悶到好似教課書咁

解密朝鮮 但都幾厚下
其他睇完冇特別感覺 抵nothing to envy咁出名

Mark低左
北韓書真係好正 最神秘的國家

《沒有您,就沒有我們》都唔錯
作者混入咗啲教學團體去咗啲北韓學校到教書,而嗰間學校專收高官/有錢人嘅仔

另外有本《敬愛的領袖》,係講一個以前係北韓嘅權力核心之一變脫北者嘅經歷,都值得睇

Nothing to envy簡直係神作,睇過咁多本脫北嘅書,最深刻係佢。
另外《逃出14號勞改營》都好睇,角度同上面幾本唔同,係講一個一出世已經喺勞改營嘅人逃出去

《逃出14號勞改營》
呢本個作者都認左有部份造假

啱啱睇晒 為了活下去
仲有幾本北韓書未睇

3) 如果大家有D咩書睇完唔KEEP,可以擺係度睇下有無巴打有興趣,希望做到"漂書"既目的

好奇一問。賣得唔得 ?

3) 如果大家有D咩書睇完唔KEEP,可以擺係度睇下有無巴打有興趣,希望做到"漂書"既目的

好奇一問。賣得唔得 ?

我都想知。我想放張五常。

好奇一問。賣得唔得 ?

點解唔得呢?

好奇一問。賣得唔得 ?

張五常

好奇一問。賣得唔得 ?

賣桔者言?

好奇一問。賣得唔得 ?

賣桔者言?

係我屋企人嘅書所以唔記得咩黎,但好似唔係。我放工返屋企睇下先

1. 張五常《經濟解釋卷一 科學說需求》(花千樹. 初版六刷. 2007)$20
(有睇過,有發黃,其中有32頁有黃色highlight及鉛筆筆記)
2. 張五常《經濟解釋卷二 供應的行為》(花千樹. 二版三刷. 2007)$40
(冇睇過全新但有發黃)
3. 張五常《經濟解釋卷三 制度的選擇》(花千樹. 初版四刷. 2007)$40
(冇睇過全新,冇發黃)
睇完人間失格冇咩感覺

我睇人間失格都無乜 無嗰種好灰嘅情感

開頭寫自白,講佢觀察人類/觀察大人既過程,同埋自己既心情同應對方法,
幾衝擊的,感受到佢將世界看得太透徹既痛苦
不過之後講佢同囡囡既故事比較無感

仲有啲簡體小說。啱睇就隨便拎走 我遲下應該會當廢紙賣走晒佢地。
唔好問我好唔好睇,我冇睇過

好奇一問。賣得唔得 ?

賣桔者言?

係我屋企人嘅書所以唔記得咩黎,但好似唔係。我放工返屋企睇下先

你地鐘意,明買明賣咪OK
依度都唔係我話事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞