[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
龍紋身的女孩

勁好睇 三本一次過睇晒係最正

同意。好可惜無第四本⋯⋯睇英文版更原汁原味
其實睇緊David Lagercrantz 寫本第四集The Girl in the Spider's Web, 但無左原作者寫嘅味道,睇左三分一無睇。

我無睇中文版,唔知譯成點

第四本睇咗百幾版就停咗,個感覺都唔係嗰回事,啲情節又好似好鬆散,睇極都未入正題咁 明明睇第一至三本係追唔停架嘛,可惜

我都係睇英文,中文版應該都ok 掛⋯⋯
可惜個咁才華洋溢嘅作者咁早死,自己咁出名都睇唔到。
龍紋身的女孩

其實睇緊David Lagercrantz 寫本第四集The Girl in the Spider's Web, 但無左原作者寫嘅味道,睇左三分一無睇。

好好睇.至今無一本"犯罪"小說好睇過佢

不能同意更多,個女主角好bad ass

第四本睇咗百幾版就停咗,個感覺都唔係嗰回事,啲情節又好似好鬆散,睇極都未入正題咁 明明睇第一至三本係追唔停架嘛,可惜

作者咁早死真係好可惜,睇唔到自己咁出名之餘,讀者亦少咗啲精彩作品睇

唔知點解一直都唔拍美版嘅第二/三集電影,雖然已經睇咗瑞典版

美版女主角Rooney Mara有講過如無意外都會係佢繼續做第二部

但又有傳聞想搵Danish Girl個女主角Alicia Vikander重拍

希望唔好啦 因為Rooney Mara真係幾得

Rooney Mara勁正 不過佢有提過咁耐都唔開拍,佢年紀唔輕,體能上未必應付到咁多打鬥場面

之前有傳聞話一定唔會搵返佢拍

我家姐話Rooney Mara 好似係唔想再拍,因為太辛苦
佢同個男主角真係將個角色做到入木三分
講開都想睇多次齣戲!
瑞典拍果套唔係拍得好好。
龍紋身的女孩

同意!呢系列真係近年來我最愛不釋手嘅小說系列,對上個套已經係小學時期嘅哈利波特

我仲特登睇埋一本最終解密
裡面講到個作者原本想寫十本,仲有一啲已經寫左嘅第四集係部電腦度
佢女朋友仲想幫佢寫落去,但係個版權比佢生前根本無咩聯絡嘅老豆同細路攞左🙄

最後不了了之,搵左另一個人繼續寫。

咁多同好 有無人可以推薦類似嘅犯罪小說😍

有人講Gone girl係類似嘅作品,不過個人唔同意,作者級數差幾皮,故事舖排/緊張感/投入感都不能同日而語

睇完Gone Girl 唔知點解勁嬲
龍紋身的女孩

同意!呢系列真係近年來我最愛不釋手嘅小說系列,對上個套已經係小學時期嘅哈利波特

我仲特登睇埋一本最終解密
裡面講到個作者原本想寫十本,仲有一啲已經寫左嘅第四集係部電腦度
佢女朋友仲想幫佢寫落去,但係個版權比佢生前根本無咩聯絡嘅老豆同細路攞左🙄

最後不了了之,搵左另一個人繼續寫。

咁多同好 有無人可以推薦類似嘅犯罪小說😍

我係哈利波特fans 黎 ,除左第七集有少少牽強,我覺得真係算經典
個人認為犯罪小說真係無一套可以同龍紋身女孩比⋯⋯但如果接受到d 低低地嘅犯罪小說嘅話,又接受到愛情(動作)嘅,Tiffany Snow 係一個選擇 點都好睇過Gone Girl 囉⋯⋯
朋友話The Lovely Bones 好睇,但我無乜興趣。
龍紋身的女孩

好好睇.至今無一本"犯罪"小說好睇過佢

竟然, 可唔可以講下有咩精彩地方

精彩之處⋯⋯第一:係以作者身位記者嘅筆觸,去寫男主角(都係記者)點樣層層解構大企業之間嘅案中案,已經夠吸引:第二:其間出現謎一般嘅天才badass 女主角(好型😍),天才hacker ;第三:開展女主角嘅故事,好多action 同myth⋯⋯
最近睇完傳科擺,雖然個故仔好複雜,睇唔明,但係真係幾正
各位巴打知唔知邊到買賣二手書
手頭上有幾本唔會再睇
手頭上有幾本唔會再睇

易搜書apk
Thx
連登會唔會有漂書gp? 交換一d唔會睇既書都幾好
Kindle JJ
手頭上有幾本唔會再睇

Facebook 二手書買賣group
Kindle JJ

Kindle
Thx

我地谷有試run緊換書同送書
Thx

我地谷有試run緊換書同送書

又吹奏自己個谷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞