[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
我都有戀人絮語喺to read list, 但見你咁講, 唔睇了

有d係幾有趣㗎
我都有戀人絮語喺to read list, 但見你咁講, 唔睇了

有d係幾有趣㗎

我係15年上海出 汪耀进、武佩荣 譯

有d係幾有趣㗎

我係15年上海出 汪耀进、武佩荣 譯

我嗰本周商出版,譯者剩係寫咗汪耀進
樓上第二本剛剛收到,準備睇。
btw, a little history of the world 都好睇

有興趣A little history of literature多d
little history of world係唔係好似sapien嗰d

唔係,依本真係歷史入門
睇返上個post有人係到笑堆心靈雞湯、成功書、人際關係書等等,仲要係度共嗚搵同好圍威喂。
其實都睇左咁多年書啦你地,點解仲唔明白人地本書既目標顧客根本唔係你既道理。人地根本唔想做你生意呀。食譜書旅遊書漫畫書夠大把人唔睇啦。係咪要笑埋佢地果份?我睇到你既心態同果班比外國餐廳拒於門外仲倒轉頭笑人地無質素既中國遊客一模一樣。 定係我搞錯左,你地淨係想上黎鳩up下睇過1984、解憂雜貨店、白夜行好有優越感?
睇返上個post有人係到笑堆心靈雞湯、成功書、人際關係書等等,仲要係度共嗚搵同好圍威喂。
其實都睇左咁多年書啦你地,點解仲唔明白人地本書既目標顧客根本唔係你既道理。人地根本唔想做你生意呀。食譜書旅遊書漫畫書夠大把人唔睇啦。係咪要笑埋佢地果份?我睇到你既心態同果班比外國餐廳拒於門外仲倒轉頭笑人地無質素既中國遊客一模一樣。 定係我搞錯左,你地淨係想上黎鳩up下睇過1984、解憂雜貨店、白夜行好有優越感?

唔係笑人地,我係唔明有咩人要睇依D書,同埋睇完會有咩得著

解憂雜貨店, 同一類既日本輕小說真係有睇過。
我平時唔睇書, 但對上份工個reception好中意睇, 我又有好感, 唔覺意就睇左幾本
(果排訓得幾好, 專注力都高左)

解憂雜貨店, 同一類既日本輕小說真係有睇過。
我平時唔睇書, 但對上份工個reception好中意睇, 我又有好感, 唔覺意就睇左幾本
(果排訓得幾好, 專注力都高左)

講緊堆心靈書,同埋唔係笑佢地,真係唔明JA
有冇人有睇開Jorge Luis Borges?我見全集入面嘅《天數》其實係林之木做翻譯,知唔知有冇王永年版本? 細細個時有人讀過俾我聽,我抄底左果個版本,但咁多年搵極都搵唔返。
問下有睇過嘅人, Theory of Justice同周保松本自由人的平等政治睇邊本先比較好?
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

鍾意文學、邏輯同一般暢銷書都會睇
最憎:言情、輕小說,部分網絡小說
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

沒有誰比誰高尚呀 你估啲言情輕小說目標觀眾喺你咩?又喺道圍爐取暖搵優越感
利申:讀書谷唔通講打機咩,快啲入去啦,谷主絲打生得好似Cheer Chan
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

沒有誰比誰高尚呀 你估啲言情輕小說目標觀眾喺你咩?又喺道圍爐取暖搵優越感
利申:讀書谷唔通講打機咩,快啲入去啦,谷主絲打生得好似Cheer Chan

每個人喜好唔同
我想講我最初睇嘅書係張小嫻
之後先慢慢有興趣睇書 口味一直轉緊
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

咪搞事 幅相根本就係陳綺貞黎
咩書都
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

咩書都傾 快啲入黎
問下有睇過嘅人, Theory of Justice同周保松本自由人的平等政治睇邊本先比較好?

《自由人的平等政治》每次引述Rawls的時候都會先重溫一下他的基本問題,還有很長的注釋,沒讀過Rawls的原著也可以看這本。
近排睇左安徒生篇Swineherd,
如果擺係連登個公主就係雞係公廁
肯定會俾人鬧得好慘
但入面明明有d伏筆
安徒生唔知點解到最後都冇提
最終變左篇寓言

又睇埋近排好hit果個漫畫家海野綱彌(逃避可恥但有用)
為安徒生畫過一個補完version
叫the swineherd prince and the 100 kisses
根據d伏筆解開左個疑團
同一個故仔, 從寓言變左言情(仲有d 18禁...)
王子同公主唔再需要好似扯線公仔咁做安徒生隻棋
有返自己生命
好好睇

我又睇言情又睇漫畫
都係出返去先
谷入面好玩d
近排反而想睇神話哲學
有無推介
搵唔到
剛剛在看《奔跑的蝸牛》
不是言情小説的那一本啊,是幼兒書,本地出版社木棉樹。廢老我質素層次極低,只會看幼兒繪本

故事大概就是,蝸牛被其他動物嘲笑它動作慢,所以很想證明自己也能夠奔跑,做大事,於是不斷地奔跑。最後狼先生告訴他:「你該做的,是面對自己的問題。而你的問題就是:其實你什麽問題都沒有。所有的動物,都有著自己的時間和步伐。蝸牛也一樣。」

這本書的作者獲得了波隆娜國際插畫大獎。全書只用黑白紅黃四種純色,色彩簡單卻考驗了繪者運用線條的功力,如何用最簡潔的線條將物件概念化。還有構圖佈局也很精彩,用了大面積的色塊去平衡畫面,令每一頁都不單調。
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

咩書都傾 快啲入黎

欺騙人感情
Btw 才女Cheer Chan有無出過書?
剛剛在看《奔跑的蝸牛》
不是言情小説的那一本啊,是幼兒書,本地出版社木棉樹。廢老我質素層次極低,只會看幼兒繪本

故事大概就是,蝸牛被其他動物嘲笑它動作慢,所以很想證明自己也能夠奔跑,做大事,於是不斷地奔跑。最後狼先生告訴他:「你該做的,是面對自己的問題。而你的問題就是:其實你什麽問題都沒有。所有的動物,都有著自己的時間和步伐。蝸牛也一樣。」

這本書的作者獲得了波隆娜國際插畫大獎。全書只用黑白紅黃四種純色,色彩簡單卻考驗了繪者運用線條的功力,如何用最簡潔的線條將物件概念化。還有構圖佈局也很精彩,用了大面積的色塊去平衡畫面,令每一頁都不單調。

睇完推介 好想睇
想問下讀書tg會傾咩

想加入學下嘢

咩書都傾 快啲入黎

欺騙人感情
Btw 才女Cheer Chan有無出過書?

做乜鳩

巴打,我係上個post 問有咩賭博好睇,你俾左本beat the dealer...
我覺得唔適合我,想問有無關賭足球/賽馬/賭博心理。

見個post 咁熱烈,我都分享睇過温巨俠既四大名捕,值得一睇。
試過追到停唔到
巴打,我係上個post 問有咩賭博好睇,你俾左本beat the dealer...
我覺得唔適合我,想問有無關賭足球/賽馬/賭博心理。

見個post 咁熱烈,我都分享睇過温巨俠既四大名捕,值得一睇。
試過追到停唔到

佢啲書我去公共圖書館借過 唔知是未同其他武俠小說一樣 好多廢老借過 所以好。撚。污。穢啲書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞