[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
有無人睇Khaled Hosssein嘅作品?第一次接觸係係美國exchange要買textbook 點知原來係一本小說 a thousand splendid suns,好觸動,混入黎讀history真係好好。

Hosseini*
睇緊一堆村上春樹 完全係相逢恨晚
不過細個啲睇應該無咁深感受
好想買哂佢所有書返屋企
好想買哂佢所有書返屋企

問朋友借啦黎睇算啦,不要浪費金錢。
好睇過佢嘅書大把,唔會買得晒

因為無人著闊腳褲唔開心?
好想買哂佢所有書返屋企

村上春樹真係

Milan Kundera高班過佢
新黎報到

想討論下睇翻譯文本/英文嘅問題
本身有睇書習慣
但係睇以上兩類書要讀出黎先明
或者睇完一行好快唔記得上一行講咩
係咩問題? 有無睇醫
Also新嚟報到

睇緊Northanger Abbey,真係好悶
好想買哂佢所有書返屋企

村上春樹真係

Milan Kundera高班過佢

圖書館大把 睇口岩先買

因為無人著闊腳褲唔開心?

有冇人聽過Thorstein Veblen?佢係一個美國社會學家,寫左一本書叫有閒階級論(The Theory of the Leisure Class
),係入面提出左炫耀消費呢個概念。Veblen認為,人係會通過對物質生產無促進嘅消費嚟展示自己地位。呢一種行為亦會表現係時尚方面。

舉例而言,白領階層會打領呔著皮鞋,去話俾人知自己並不需要從事體力勞動,因為呢兩樣衣物係會明顯唔方便勞動嘅。將呢個理論應用於闊腳褲,就可以得出闊腳褲係superior clothing這一結論,因為闊腳褲嘅結構同物料問題,一個人著住闊腳褲係好難係廚房/工廠等等場所勞動嘅。呢一點坊間亦係有所留意;正正係因為呢個原因餐廳先至要求炒散員工著黑色褲。規定側面佐證左闊腳褲係優勝衣物這一論點。
有冇巴打有睇開韓寒?本來我都唔睇大陸小說 一來頂唔順大陸字 二來個人有少少定型左大陸作者比較沉悶。最近因為某啲原因睇左本佢嘅著作 叫像少年啦飛馳,好似話係自傳黎 本書一啲都唔悶 睇完之後對大陸文學改晒觀 真係好耐都冇試過一口氣睇晒本小說,有冇巴絲可以推介下類似嘅作品

韓寒我麻麻地
鍾意睇莫言我覺得紅高梁家族真係好好睇

你地有冇人睇過董啟章本神簡介幾吸引咁
前排用左半個月先睇完村上春樹1Q84
好想買哂佢所有書返屋企

有好睇過佢既書就係浪費金錢?咩心態黎
好想買哂佢所有書返屋企

有好睇過佢既書就係浪費金錢?咩心態黎

咁惡做乜?好明顯你扭曲左我意思
書本只係一個載體,我地唔可以因該單純喜歡個內容,就要購買、擁有本實體書。好書太多,喜歡一本就要買一本,永無止境咁,冇意思架。
浪唔浪費金錢就好睇你對金錢嘅價值。我就窮開嘅,畀錢時我通常習慣會諗一諗呢舊錢有冇得更有效地去用佢。
書本紙張都係地球資源,都係樹,真係需要佢先好買。
我地所有食物都係地球資源
我就窮開ge, 俾錢會諗下餓死未, 未餓死就拎d錢去助養兒童同買ebook
費事買書俾人話我嘥紙啦

btw啱啱開始睇多崎作,覺得個主角個女朋友有d煩,好似個阿媽咁
我就窮開ge, 俾錢會諗下餓死未, 未餓死就拎d錢去助養兒童同買ebook
費事買書俾人話我嘥紙啦

btw啱啱開始睇多崎作,覺得個主角個女朋友有d煩,好似個阿媽咁

費事買書俾人話我嘥紙啦

多崎作已經係比較好睇
有冇巴打有睇開韓寒?本來我都唔睇大陸小說 一來頂唔順大陸字 二來個人有少少定型左大陸作者比較沉悶。最近因為某啲原因睇左本佢嘅著作 叫像少年啦飛馳,好似話係自傳黎 本書一啲都唔悶 睇完之後對大陸文學改晒觀 真係好耐都冇試過一口氣睇晒本小說,有冇巴絲可以推介下類似嘅作品

韓寒我麻麻地
鍾意睇莫言我覺得紅高梁家族真係好好睇

你地有冇人睇過董啟章本神簡介幾吸引咁

睇過,簡介個情節係吸引但有d誤導,只會喺第3章出現

睇董啟章新書,係上一本《心》嘅姊妹篇,所以主題都係講作者本人對現今香港社會狀況嘅睇法同現時心境。
全書分左形、影、神三章,三章都係第一人稱寫成,就當中嘅「我」係不同人。主角分別係,自稱做「形」嘅情慾作家、「形」嘅學生「影」、「形」嘅兒子嘅補習老師「神」。
劇情方面當然要提下第三章裡面,「形」同「神」玩嘅一個遊戲,大家會除哂衫,赤裸裸咁相處 不過冇性 而係作為一個實驗 其他內容就好似「心」咁,好多瑣碎嘢,好多對話,一d對事嘅睇法,而莊子、陶淵明就係核心思想。
如果係董啟章嘅讀者,要一睇,「形」就係董嘅化身,中間又提到《物種始源》
如果唔係fans,個人覺得本書價值不大
費事買書俾人話我嘥紙啦

村上不嬲鍾意熟女
佢條女都只係劇情嘅推動者,中間都唔見左人

Btw你地講到地球資源同買書,個人對實體書嘅睇法係,除左睇之外,睇完可以當書係收藏。好似d人買模型,當裝飾也好,當寄託也好,甚至只係純發洩都好,得閑拎黎望下,望著就會心滿意足
所以上面講左書只係載體,我係唔同意,封面、紙質、大小,是否精裝、紀念版、限量版等,全部因素都重要
至於環保呢個point, 點講都係理虧 收藏家、購物狂唔會講環保
我有睇開村上呀
年紀大左 嫌佢d女性冇乜女人味
雖然坊間成日話佢寫性愛場面好重手
其實寫得都唔horny
可能佢想寫中年男人眼中所謂知性女人就係咁樣

btw英文版譯得好smooth好自然, 以後唔睇中文版了
費事買書俾人話我嘥紙啦

村上不嬲鍾意熟女

Btw你地講到地球資源同買書,個人對實體書嘅睇法係,除左睇之外,睇完可以當書係收藏。好似d人買模型,當裝飾也好,當寄託也好,甚至只係純發洩都好,得閑拎黎望下,望著就會心滿意足
所以上面講左書只係載體,我係唔同意,封面、紙質、大小,是否精裝、紀念版、限量版等,全部因素都重要
至於環保呢個point, 點講都係理虧 收藏家、購物狂唔會講環保

我只係想大家消費前諗多陣
自己都有買好多書,但全部都係工作要成日用到嘅學術、參考書。

me環膠佛撚真係冇乜物慾,都係死返出去唸經算
費事買書俾人話我嘥紙啦

村上不嬲鍾意熟女

我只係想大家消費前諗多陣
自己都有買好多書,但全部都係工作要成日用到嘅學術、參考書。

me環膠佛撚真係冇乜物慾,都係死返出去唸經算

我都係支持實體書,雖然自己對環保都好執著,但係書一定要買實體
我真係完全睇唔慣EBOOK,
我諗世界上無咩人會因為環保去提倡EBOOK instead of 書
因為我諗書對地球上既影響唔算太大,反而你話雜誌,報紙依D流動性同時間性比較起上黎,我比較去用電子板,始終依D睇完你基本上都唔會再睇多一次,
而書,除左用黎儲/睇多次,好多時我都BOOKMARK左小小野for 自己
但係自己你點都係係環保角度話無書點都好過無書,咁我輸啦
我有睇開村上呀
年紀大左 嫌佢d女性冇乜女人味
雖然坊間成日話佢寫性愛場面好重手
其實寫得都唔horny
可能佢想寫中年男人眼中所謂知性女人就係咁樣

btw英文版譯得好smooth好自然, 以後唔睇中文版了

佢筆下既男女個個都係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞