[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
新手想請教有冇愛情小說推薦

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Call Me by Your Name
The Absolutist

有冇類似 幻夜/白夜行 既小說介紹?

剛剛睇完三浦紫苑的政與源,成本書依然係三浦的一貫風格。三浦紫苑係香港比較出名應該係啟航吧!編舟計畫(改編為電影字裡人間),強風吹拂同哪啊哪啊神去村。

成本書都係講兩個由細識到大的阿伯—國政同源二郎的日常,一個退休人士,另一個係一個玩世不恭的花簪工藝師,成本睇完晒其實都講唔出咩大道理,不過平平淡淡又其實幾好睇。

當中國政同源二郎兩個阿伯的行為同國政的反思同內心戲,而且描述得十分細膩,平凡而有趣。

另外,我自己幾推薦強風吹拂呢一本,係講十個住係竹青莊的大學生去參加東京箱根間往復大學驛傳競走而努力的故事 

多謝推薦
一直幾鍾意三浦紫苑嘅作品

同好
強風係我個人睇過覺得最好睇既小說之一
編舟,神去村同夜話都極推介
多田便利屋個人感覺就較為一般
岩岩翻睇完《希臘封神榜》卡通
想問下有冇咩講希臘神話嘅書推介

搵緊x2

巴打都鍾意睇神話故事?

係丫
中意睇神話、宗教哲學

波西傑克森
想問下有冇巴打可以介紹下我買咩書
之前有買'如果這世界貓消失了' 同'我想吃掉你的胰臟' 想買番呢類書 但唔知呢類書叫咩名

唔知《神的病歷簿》啱唔啱你
你可以睇下簡介先
本土嘅香港文學

最中意既書 係The Unbearable Lightness of Being, Michael Henry Heim譯既 好著迷啲比喻同帶你入局既寫作手法 想問下巴打們有冇介紹
冇睇書習慣 但正皮我俾既
支持活學到老
有無人睇過希羅多德本歷史
有無人睇過希羅多德本歷史

Thucydides 不過冇睇過希羅多德

剛剛睇完三浦紫苑的政與源,成本書依然係三浦的一貫風格。三浦紫苑係香港比較出名應該係啟航吧!編舟計畫(改編為電影字裡人間),強風吹拂同哪啊哪啊神去村。

成本書都係講兩個由細識到大的阿伯—國政同源二郎的日常,一個退休人士,另一個係一個玩世不恭的花簪工藝師,成本睇完晒其實都講唔出咩大道理,不過平平淡淡又其實幾好睇。

當中國政同源二郎兩個阿伯的行為同國政的反思同內心戲,而且描述得十分細膩,平凡而有趣。

另外,我自己幾推薦強風吹拂呢一本,係講十個住係竹青莊的大學生去參加東京箱根間往復大學驛傳競走而努力的故事 

多謝推薦

同好

多田便利屋雖然係成名作,但佢之後嘅作品越來越好睇,所以對比起來會感覺一般

琴日終於睇完依本
本野係唔錯既,頭半本都好吸引,係結局有小小太過普通
如果東野黎講我又覺得依本麻麻wo

多謝推薦

同好

多田便利屋雖然係成名作,但佢之後嘅作品越來越好睇,所以對比起來會感覺一般

唔知點解我 唔鐘意三浦紫苑
可能我太憤青 無法接受呢種
夾手夾腳 齊心合力 美好正面 既bbq 風格

都係三字頭 我睇三秋鎚 順眼小小
不過佢文筆水準又冇 三浦紫苑咁穩定地高

都係睇返三島由紀夫算了
石黑一雄(Kazuo Ishiguro)是一名日裔英國籍的小說家,生於日本長崎,1960年因應父親的工作需要,全家移居英國,作品主要都英文寫作。石黑一雄與魯西迪(Salman Rushdie)、奈波爾(V. S. Naipaul)被稱為「英國文壇移民三雄」。石黑一雄的著作包括《群山淡景》、《浮世畫家》、《長日將盡》、《無法安慰》、《我輩孤雛》、《悲歌之王》、《別讓我走》、《伯爵夫人》、《夜曲》及2015的著作《被埋葬的記憶》,最新著作主要探討遺忘與記憶、現實與虛幻、過去與現在話題。

有無人讀過

Never Let me go
最近想睇下英文書
類似有啲講下文化或者歷史 暗諷下 又有少少幽默既
有冇巴打好介紹?

The Historian
最近想睇下英文書
有冇巴打好介紹?

我覺得一般般

本身唔熟歐洲既可能冇咩共鳴
最近想睇下英文書
有冇巴打好介紹?

我覺得一般般

本身唔熟歐洲既可能冇咩共鳴

我睇左中文,故事性黎講算唔錯

多謝推薦

同好

唔知點解我 唔鐘意三浦紫苑
可能我太憤青 無法接受呢種
夾手夾腳 齊心合力 美好正面 既bbq 風格

都係三字頭 我睇三秋鎚 順眼小小
不過佢文筆水準又冇 三浦紫苑咁穩定地高

都係睇返三島由紀夫算了

另外,山崎豐子都好好睇,不過好鬼厚
有冇人睇卡繆
之前睇左Outsider同The Plague
而家準備開The Fall

你講個兩本應該好多人睇咗 (包括我)
無追post
有無人中意睇歷史書?
想巴打們推介寫得好既歷史書
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞