[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
屋企好多書睇完唔會再睇 又冇位放 有冇咩平台賣書?唔敢再買新書

sparktake或者fb啲二手書谷
最近睇緊極北
推介各位巴打

覺得入局比較慢,睇成個前期都唔知個setting, 覺得麻麻
依家睇緊 魯迅《吶喊》《彷徨》
唔識點講,好好睇又唔算,故事內容幾特別
不過可能係短篇,好多時有咁就完左既感覺
BTW,好小睇依種文字既書,比起平時睇慢好多,因為好多句字都要睇多幾次先明

我淨係睇過佢本兒童文學《朝花夕拾》
都覺得難明,睇左好耐。應該係佢用句問題。

我只係覺得因為睇慣左依家既寫法
對於以前比較文言同書面既手法有D唔慣JA

可以試下睇阿城 易入口啲
或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

想睇文言文 我覺得三國演義最易入口 點都明八成以上

想睇短句 就張愛玲 錢鍾書
本地就李碧華

其實我無咩興趣,只係諗住咁多人推吶喊睇下JA
BTW,白先勇有睇過台北人

台北人各篇既背後意象同象徵意義好深奧,好難完全睇得明
魯迅d文好正
佢好無奈當時d民智未開&on99官僚文化
但係又冇灰心
笑住咁屌下佢地其實又好上心班老百姓
永遠充滿才華/能量

但係我唔太鍾意佢
又串又剋人憎
但係文章諷刺國人 又真係幾中

串係佢文風
換句話講叫銳利

佢串親都係d on9野
我覺得on9係應該俾人串的
唔可以助長on9
要將佢殺滅

唔串又林善可以睇下沈從文
沈睇得個世界好美好
不介意on9只求善良

沈從文係我暫時最欣賞嘅華人作家

邊城正呀
雖然寫到成個世外桃園咁可能有D離地,但係以當時政治意識形態咁濃烈既文壇黎講係頗為自成一格
BTW,好小睇依種文字既書,比起平時睇慢好多,因為好多句字都要睇多幾次先明

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

表面意思易明
白先勇真係好多象徵
但開頭比較稚嫩 好似悶雷...太明顯

最鍾意 我們看菊花去
金大班的最後一夜都正

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

表面意思易明
白先勇真係好多象徵

最鍾意 我們看菊花去
金大班的最後一夜都正

係呀
睇完一似要網上再search 導讀,先知道原來自己忽略左好多細節同象徵

或者白先勇
再唔係就金庸 半文半白

本地就李碧華

表面意思易明
白先勇真係好多象徵

最鍾意 我們看菊花去
金大班的最後一夜都正

係呀
睇完一似要網上再search 導讀,先知道原來自己忽略左好多細節同象徵

一開始睇《臺北人》頭篇<金大班的最後一夜>已經覺得呢部小說非常獨特,而<遊園驚夢>就係裡面既高潮所在。
啱開始睇三毛《撒哈拉的故事》,裡面三毛同係北非同異國丈夫既新婚生活描寫得好有趣,笑話百出。亦睇到三毛係一個相當有個性既女仔
睇緊 三毛既 夢中的橄欖樹
紙牌的秘密 (作蘇菲的世界個條友寫)
啱開始睇三毛《撒哈拉的故事》,裡面三毛同係北非同異國丈夫既新婚生活描寫得好有趣,笑話百出。亦睇到三毛係一個相當有個性既女仔

三毛超正

三毛超正

早幾年出左套三毛全集,有十二本
買左成套返去,睇左一半左右
前期個d真係好好睇,但荷西死後時期個d頂唔順

三毛超正

荷西死左真係好大打擊
不過三毛自殺, 我覺得簡直係命運黎
睇佢D小說, 點樣係撒哈拉生活, 對人對事既態度
唔係馬後炮, 不過好MATCH自殺呢個結局

BTW, 好中意三毛
睇緊animal farm 覺得好似依家既香港

其實話港豬真係無錯
甘願比人蒙閉
動物至少一開始會抗爭

其實話港豬真係無錯
甘願比人蒙閉
動物至少一開始會抗爭

早幾日都仲聽到人講 話啲人都唔知攪咁多嘢做咩,搵吓錢就算啦,講咩民主
佢喺睇咗劉曉波新聞的 講嘅人都master畢業咗、正當職業、幾萬蚊人工的
我當時都廢9事解釋咁撚多啲小學就應該suppose大家識嘅嘢俾佢哋聽
想問下邊度有文青讀物list
未聽過
唔知道文青口味係點

馬克思 《資本論》
希特勒 《我的奮鬥》
亞當斯密 《國富論》
馬基雅維利 《君主論》
潘恩 《常識》
馬爾薩斯 《人口論》
梭羅 《不服從論》《湖濱散記》
馬漢 《論制海權》
麥金德 《世界歷史的地理樞紐》
哈維 《血液循環》
牛頓 《自然哲學的數學原理》
達爾文 《物種起源》
愛因斯坦 《相對論原理》
史蒂芬‧霍金《時間簡史》《大設計》
哥白尼 《天體運行論》

湯瑪斯‧摩爾 《烏托邦》
柏拉圖 《理想國》
叔本華 《意志與表象的世界》
馬丁‧海德格爾 《存在與時間》
西蒙 波娃 《第二性》
沙特 《存在與虛無》《嘔吐》
朱利安巴吉尼 《一把鑰匙,走進哲學》《我們為什麼要活著》
羅蘭.巴特 《戀人絮語》
尼采 《查拉圖斯特拉如是說》
米歇爾· 福柯 《規訓與懲罰》
Peter Brook 《空的空間》《開放的門》
克里希那穆提 《最初與最後的自由》
斯賓諾莎 《倫理學》
克里希那穆提 《人類的當務之急》
佛洛伊德 《夢的解析》《圖騰與禁忌》

加夫列爾‧賈西亞‧馬奎斯 《百年孤寂》
巴爾扎克 《人間喜劇》
斯托夫人 《湯姆叔叔的小屋》
歐.亨利 《麥琪的禮物》
歌德 《少年維特的煩惱》《浮士德》
Muriel Barbery 《刺蝟的優雅》
褚威格 《一位陌生女子的來信》
大仲馬 《基度山恩仇記》《三劍客》
阿道斯‧雷歐那德‧赫胥黎 《美麗新世界》
卡夫卡 《變形記》《城堡》
喬治‧歐威爾 《一九八四》《動物莊園》《巴黎倫敦落難記》
卡謬 《異鄉人》《瘟疫》
米蘭‧昆德拉 《生命中不能承受之輕》《玩笑》《笑忘書》
《可笑的愛》
赫拉巴爾 《過於喧囂的孤獨》
沙爾.波特萊爾 《巴黎的憂鬱》《惡之花》
埃米爾‧左拉 《娜娜》《盧貢-馬卡爾家族》
法蘭西斯‧史考特‧基‧費茲傑羅《大亨小傳》《夜未央(Tender Is the Night)》
伊塔羅‧卡爾維諾 《如果在冬夜,一個旅人》《看不見的城市》
傅柯 《瘋癲與文明》
喬伊斯 《尤利西斯》《青年藝術家的畫像》《都柏林人》
馬塞爾‧普魯斯特 《追憶逝水年華》
Emily Brontë 《咆哮山莊》(Wuthering Heights)
Charlotte Brontë 《簡‧愛》(Jane Eyre)
莎士比亞系列...
喬叟 《坎特伯利故事集》
Jerome David Salinger 《麥田捕手》(The Catcher in the Rye)
蒙田 (Michel de Montaigne) 《隨筆集》
克勞德· 李維史陀 《憂鬱的熱帶》
徐四金(Patrick Süskind) 《香水》
伊塔羅‧卡爾維諾 《看不見的城市》
安托萬· 德· 聖-埃克蘇佩里 《小王子》
Arthur.Miller 《推銷員之死》
薄伽丘 《十日談》

普希金 《葉甫蓋尼‧奧涅金》
萊蒙托夫 《惡魔》《當代英雄》《假面舞會》
屠格涅夫 《羅亭》《父與子》《獵人日記》
杜斯妥也夫斯基 《白癡》《死屋手札》《罪與罰》《卡拉馬佐夫兄弟》
托爾斯泰 《戰爭與和平》《復活》《安娜‧卡列尼那》
契訶夫 《第六病房》《櫻桃園》

村上春樹 《挪威的森林》 《1Q84》
芥川龍之介 《竹藪中》 《河童》
江國香織 《寂寞東京鐵塔》
山本周五郎 《三郎》
藤澤周平 《蟬時雨》
島崎藤村 《破戒》
川端康成 《古都》
太宰治 《人間失格》
谷崎潤一郎 《細雪》
三島由紀夫 《金閣寺》《禁色》《假面的告白》《豐饒之海》《美德的背叛》
夏目漱石 《我是貓》
大江健三郎 《個人的體驗》《萬延元年的足球隊》
小林多喜二《蟹工船》

來源︰https://disp.cc/b/654-60X4

廢仔我只係中左兩本

copy漏左︰

瞿秋白《多餘的話》
Pascal Mercier《里斯本夜車》
雨果《悲慘世界》
赫爾曼‧梅爾維爾《白鯨記》
托馬斯‧哈代《德伯家的苔絲》(黛絲姑娘)
查爾斯‧狄更斯《雙城記》《孤雛淚》《大衛‧科波菲爾(塊肉餘生錄)》
Jean-Dominique Bauby 《潛水鐘與蝴蝶》
George H. Kerr《Formosa Betrayed》
Jacques Barzun 《從黎明到衰頹:五百年來的西方文化生活》
高行健《靈山》
錢鍾書《圍城》
巴金《死去的太陽》《火》

《刺蝟的優雅》幾好睇嘅
但竟然同上面堆名著並列
玩嘢咩

我反而幾鐘意佢個年代個種手法

三毛超正

荷西死左真係好大打擊
不過三毛自殺, 我覺得簡直係命運黎
睇佢D小說, 點樣係撒哈拉生活, 對人對事既態度
唔係馬後炮, 不過好MATCH自殺呢個結局

BTW, 好中意三毛

開始睇

其實話港豬真係無錯
甘願比人蒙閉
動物至少一開始會抗爭

早幾日都仲聽到人講 話啲人都唔知攪咁多嘢做咩,搵吓錢就算啦,講咩民主
佢喺睇咗劉曉波新聞的 講嘅人都master畢業咗、正當職業、幾萬蚊人工的
我當時都廢9事解釋咁撚多啲小學就應該suppose大家識嘅嘢俾佢哋聽

喺地鐵電視睇睇下劉曉波同立法會新聞,畫面一轉,突然又轉去娛樂新聞。
然後望下車廂內啲人做緊乜,手機睇緊IG,傾煲劇講到好hyper。大家個樣都表面睇黎又好似冇乜野咁,如常生活。
大家有冇考慮買kindle?
大家有冇考慮買kindle?

己買 睇英文書幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞