[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 IV

1001 回覆
121 Like 7 Dislike
最近先開始有睇書習慣,以前以為自己唔鍾意睇書所以對睇書都好抗拒,但係最近借左本書係自己有興趣嘅嘢,依家先發覺原來係因為搵唔到鍾意睇嘅書所以先咁抗拒,唔係因為唔鍾意睇書

咁巴打究竟鐘意睇咩類型既書

鳥山明?

最近借嗰本叫islam and democracy, fear of the modern world 我諗我純粹真係對自己想知嘅嘢有興趣

歷史書依度好多巴打都鐘意

以前上history悶到仆街 反而自己去發掘文史哲係極有趣 真係唔知點解

中一二教中史西史嘅都係9uppers 上堂就講故佬上身 最撚唔聽書嘅都好俾心機聽
反而中三嘅時候 個FG miss唔識教 上堂就讀書 啲同學屌9佢書唔係咁教 話歷史要用講故形式教 佢先開始有少少改善
之後讀理科 自己搵歷史書睇

中學讀歷史嗰陣,老師好似講唔到d前因後果
搞到好似d歷史人物無端端出現,無端端做一d事咁
不過可能係我冇聽書
金石堂買書,佢老味問供應商拎貨都可以9先拎到,唔係我搵Paypal 插佢,都唔知拖幾耐

前期個D都OK

不過睇幾本就會發現, 其實本本故事都係一樣

佢移民太耐, 啲故事離曬地
用而家眼光睇, 會覺得佢大中華膠+藍絲, 瘋狂吹奏普通話同黑警

但無可否應佢以前嘅作品係好有大都會(80-90年代香港)風格

巴打有無推介比第一次睇亦舒既人?
非伸手黨,有google過
啲人大部分推介 圓舞 我的前半生 朝花夕拾
考慮緊入手朝花夕拾

朝花夕拾會睇到喊
方中信
不過自從知道亦舒點樣唔要自己親生仔就好反感
唔想再睇佢啲書

我都睇到眼濕濕

亦舒早期作品好多都好睇

聽聞方中信因爲呢個故仔而改方中信呢個名

係呀係因為佢拍左朝花夕拾電影
之後改方中信呢個名
睇緊the little history of world
睇緊a little history of the world

大推人類大歷史同埋Guns, Germs and Metals
人類大歷史推到爛,但係係由智人掘起開始,由狩獵者時代,到農業時代,講到現代。作者用好多我諗都無諗過嘅角度去解釋歷史點樣建構現代世界,而家我睇緊佢嘅人類大命運 sosad公共圖書館好多人預約無得續借

大命運同大歷史我覺得係兩個級數
龍紋身的女孩
龍紋身的女孩

勁好睇 三本一次過睇晒係最正

同意。好可惜無第四本⋯⋯睇英文版更原汁原味
其實睇緊David Lagercrantz 寫本第四集The Girl in the Spider's Web, 但無左原作者寫嘅味道,睇左三分一無睇。
有冇書係講面對抉擇點樣用科學方法分析同選擇?搵左好耐都搵唔到
龍紋身的女孩

其實睇緊David Lagercrantz 寫本第四集The Girl in the Spider's Web, 但無左原作者寫嘅味道,睇左三分一無睇。

好好睇.至今無一本"犯罪"小說好睇過佢
龍紋身的女孩

好好睇.至今無一本"犯罪"小說好睇過佢

竟然, 可唔可以講下有咩精彩地方
睇緊the penguin lessons
企鵝好可愛

望下先 可能都啱我
唔quote啦,見到樓上講亦舒

其實某程度上亦舒嘅男女主角背景設定同韓劇冇咩大分別,都係男嘅高大有錢靚仔,女嘅清秀倔強有氣質,只係啲對白同行為冇韓劇咁離地

睇咗好多年亦舒,最俾佢洗腦嘅係女人要經濟獨立,莊敬自強,唔好依賴男人,無論做咩事姿勢最重要,一露出狼相就輸了

佢啲舊作長篇中篇都好正,除咗朝花夕拾、我的前半生,喜寶外,玫瑰的故事、美麗新世界、圓舞,如果牆會說話都值得睇。近年嘅就算啦,覺得師太有啲似賣咗個名俾徒弟出書,同以前係兩回事嚟嘅。

利申:幾乎睇哂師太嘅小說同短篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞