香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
咁我答你,預測天氣都係佢既責任
咁啫係你自己都認同天文台預測唔準確同埋唔及時啦咁廣大市民屌鳩天文台有乜撚野問題呀???開始駁唔到就雙重標準,人地屌柒你個柒頭答野一時一樣,你就同人拋天文台啲info出黎,鬼唔知天文台啲所謂濕鳩標準咩人地更多嘅係屌柒你個人 樓主 你呀 屌鳩你份人講野鳩流流呀
笑死,你自己咪正正講咗天文台有咩問題囉,一個警告可以有兩個準則,而公眾係要自己睇天氣圖分析當時天文台究竟用緊邊個準則
1000 個標準就係用當時實際雨量去計算
1400個標準就係用預計一小時雨量去計算
一個標準可以引起公眾咁多混淆,質疑佢嘅預警功能,甚至要市民自己去睇圖分析,咁呢個又係未一個好嘅標準?
話天文台無錯嗰啲人今朝肯定無出過街
咩都按本子辦事咪就係你呢啲垃圾囉
啲大交合打手到依家都不敢回應點解預測唔到
依家咪就係屌緊個制度
成日話咩標準標準,個標準都唔L準,結果咪市民孭飛。。。
大交合撚市民咪比人屌返轉頭囉
扮持平又燥又忟個啲廢鳩,駁多兩頁無架喇
天文台都有得引戰
我反而好少見到有人因為今日單意外而瀨去紅黑雨到喎
問題係水浸都黃雨
住大西北村屋嘅人因為水浸要即刻仆番屋企清理
返到去地板都浸到爛晒啦
天文台有無諗過向特衰正苦討論下有咩改善政策啊?
今時今日等雨量達標就一日真係好pay
其實一直都落緊咁大雨,變咗紅雨反而水浸得仲勁同埋雨勢仲大咗
點解釋
Rubbish
我屌你老母啦死天文台pr 講撚埋啲濕鳩數據 條街浸撚晒都淨係黃雨 on撚鳩
典型blame the victim logic 如果用天文台指引去決定自己行為都叫on9既, 咁仲要個天文台來做咩?

件事公司有錯, 天文台都有錯. 公司固然要review 點解咁大雨都要開工, 但天文台無做好預測果方面既工作都係失職. 預測做好d, 一早掛黑雨,咁就可以避免今次事件
天文台係繼警務署後最犯眾憎嘅政府部門
咁不如乜柒信號都唔好撚掛啦,反正返撚哂工
依個po有幾多個天文台pr
人命嗰part應該同返顧主/勞工處傾
颱風及暴雨警告下的工作守則係顧員同顧主同意
唔關天文台事

天文台只係發個警告比唔同人參考天考情況
應做咩唔應做咩從來係自己負責
你唔敢同老闆deal自己要將人身安全放第一位
就拎預報唔準黎出氣

我同意一個先進嘅社會,應該對天氣預報有要求
但將今次死人怪落天文台
好明顯係唔明到底個制度邊度出問題
班老細/政府高官根本就係想咁撚樣
茅頭指向發預告嘅人
但明明開唔開工完全係商家佬同司局長首長話事

你唔怪個顧主要人三號風球/超大雨/乜警告都出齊都要高空工作,怪天文台唔黑雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞