香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
咁公司問題,屌天文台做乜?
三號波都叫棚架工人開工就等同謀殺
咁3號風球使唔使返學返工
你戴頭盔戴得咁安全
不如話你話出門口 feel到有啲風
就應該打電話返公司請假

日日掛晒所有警告咪得囉
叫啲人自己判斷危唔危險啦
可以咁諗
你整濕條毛巾 扭大力啲同細力啲
流水個強度同扭乾時間都唔同咗
同降雨一樣

但咁就死啦
今場落得慢啲一樣對社會有影響
咁姐係個準則有問題
屌姐係個標準有問題囉仲要死撐
水浸堵塞道路已經係造成不便同埋危害人身安全及財產損失
香港未試過火山爆發
冇相應機制,咩都唔會做
市長都係叫你地自己睇路決定返唔返
由得你地繼續做返工返學
樓豬可唔可以解釋下點解紅雨掛左唔撚夠30分鐘就轉黑雨??

成朝早成個香港咁撚多雨水 黃雨至紅雨要十幾個鐘

紅雨至黑雨 半個鐘內??
天文台幫資本家幫到出面擺明走資
佢弱撚智 應該連EOT係乜都唔知
直接quote天文台資料俾你睇吧:

黃色暴雨警告信號

表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過30毫米的大雨,且雨勢可能持續。

紅色暴雨警告信號

表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過50毫米的大雨,且雨勢可能持續。

黑色暴雨警告信號

表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過70毫米的豪雨,且雨勢可能持續。
黃雨>紅雨 你食屎架?
1115左右紅雨
1145先黑雨

預測? 有預測唔係要10點就改定紅/黑咩
用幾十年前把尺去度????
究竟係達標先出警告
定係預料到先出警告
我好亂呀
天文台幫資本家幫到出面擺明走資派
唔唔洗理條柒頭啦 見到標準先識掛 人人都識啦
要班博士級數既科學主任托柒啊

再者標準同預測本身就可以共存
預測未來會到達標準咪掛黎警告lor
樓主條柒頭打咁撚大篇野都唔知佢做乜撚野
一早答左, 請爬文
香港人乜都鬧政府, 完全無邏輯
琴日黃昏已經講咗今日會出3號波喇喎
點解責任在於天文台, 而唔係工程/建築公司疏忽對待員工?

如果你嘅邏輯認為(天文台冇發出8號風球>從而令到工人要繼續返工>最終會出現意外而不幸死亡)

如果係嘅話, 討論唔係應該著眼於三號風球/八號風球嘅警告作用?
咁反而勞工處係咪應該要著力修改3號風球 / 8號風球下嘅工作指引守則, 從而去避免日後更加多不必要嘅意外發生?
你好雙重標準
朝早黃雨時又話唔達標
依家又話預料
咁你朝早黃雨又預料唔到遲下好大雨而提早掛紅色?
永遠都係後知後覺
11點已經落到黃、橙 唔係理應過50mm? 但到12:45先掛紅雨? 真心求賜教
預左多人鬧, 但我就係想帶出呢個討論出來
呢d洗撚講咩
如果殺人案黑警辦事不力屌鳩佢
你又話點解個個都屌警察冇人屌兇手
屌你兇手衰就一定架啦
洗唔洗由abc講起呀?
返屋企幫阿爺含撚啦你,唔係行內人仲講到自己係傳播緊正確知識咁
戒備係咪等於唔洗做呀?
如果天文台一早預測到會有黑雨雨量嘅就應該要早啲掛等人哋可以直接唔洗返工就唔會出事啦!
依家講緊天文台失職預測唔到天氣令人唔安全呀!!!
其實個紅雨黑雨個標準唔可以改咩?
一開始set左係咁就好似基本法咁冇得改?
聽下民間聲音先啦好唔好
竟然幫天文台護航
今朝咁撚大雨個個都淋到濕晒
儲落成肚火 樓主係咪諗住幫天文台食晒啲怒火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞