香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
所以香港警察從來冇做錯 佢地只係跟住高層俾佢地嘅指引

香港政府都冇錯 佢地亦係跟住偉大祖國嘅指引去做事

不反了

此PO已完
姐係個標準唔與時並進

而家啲水道成日塞
遲下黃雨都水浸 又唔停呀
天文台 pr ?
仲請唔請打手
天氣問題導致有人死都唔關天文台事
咁你老母閪生蟲都唔關你老豆事喇
樓主已經縮番入佢老母個閪度啦
天文台都有打手
原來政府的錢就駛左係到
咁你都係弱智仔wor
因為你都上連登
閙天文台 而唔閙 棚架
因為班友覺得 棚架跌係因為大風
大風吹咩都淋,而唔諗點解呢個棚頂唔到大風,而隔離果個頂到
咁天文台又冇掛八號,點解唔可以開工?
三號風停工阻住進度又俾client 屌
你今日又有冇屌鳩你老闆大風大雨都要你番工
知唔知點解香港勞工權益咁撚低
因為好多樓主呢d人
咁好明顯啦
港島既降雨量乘幾倍先再計「平均」數
傻閪咁你點解釋紅雨25分鐘即上黑雨,一個鐘又變返紅雨呢種玩法呀做pr做到你咁on9
今日見盡香港人奇怪邏輯

1. 話天文台唔冧棚架都唔發黑雨
錯誤:
a. 大雨對棚架係無影響, 大風先有影響.
b. 過往三號風球都有冧過棚架, 係好平常既事. 反而承建商要工人係三號風球下上棚架工作先要負責.

2. 自己返工返學時間大雨水浸, 就鬧天文台唔發紅黑雨
錯誤:
a. 紅雨黑雨係有標準, 講緊每小時雨量分別達到50mm或70mm. 而今朝雖然累積雨量好多, 但因為係持續咁落, 每小時雨量都係唔達標, 天文台唔出紅雨係正確.
b. 總之, 無論成因係點,.令自己唔方便, 都係對人唔對事, 係鬧政府.

btw, 琴日已經發左強烈季候風信號, 但竟然無人理, 仲去進行水上活動.
呢個信號表達緊既風力, 已經最少達到三號風球, 有時仲會達到八號風球標準, 如果係戶外活動係唔可以睇小佢.

1我同意
但係2
大家睇返紅雨定義
表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過50毫米的大雨,且雨勢可能持續。持續的暴雨已經或將會導致道路出現水浸和交通擠塞。暴雨亦可能影響學校上課時間。家長、學生、學校當局及校車司機均應留意電台及電視台有關學校的公佈。有需要外出的人士應小心考慮天氣及道路的情況及注意安全措施。學生應留在家中。如已返抵學校,則應留在校內,直至放學時間及情況安全適宜回家,方可離開。上學途中的學生應繼續回校,除非前面路面或交通情況並不安全。校車司機應確保接載學生到安全地方(通常為就讀的學校),除非前面路面或交通情況不許可。校方應安排學校開放,並有足夠人手照顧已抵達學校的學生,直至情況適宜學生回家為止。

預料會有就已經要出,尤其係返學時間,你叫啲細路去死呀屌你老母,根本唔洗等到11點先紅雨,收皮啦
新台長上任冇一個call係唔畀人屌架
:信號咪又係人定
樓豬:駁唔刀
最慘係啲小學雞 橫風橫雨頂住個「黃雨」出門
因為真係好撚大風囉屌
咁個標準係完美冇問題先
如果個標準低估咗實際安全狀況 係咪要改撚咗個標準佢呀
唔係幫個承建商,但佢如果無見到8號波或黑雨,佢哋點樣就咁同佢哋啲客因為天氣關係講要停工? 知唔知道有好多合約嘅deadline或者活動嘅舉辦日期係要見到8號波或黑雨先順延得
你睇番黃轉紅個一個鐘拖左幾耐先出紅雨再黑雨既雨量先講啦 跟本有心拖到最尾先上紅雨 大家知咩事
棚架係自然跌落?
樓主呢
唔跟中共標準去做就係人治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞