香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
係喇,天文台次次掛風球掛紅黑雨嘅timing 都咁啱唔影響返工時間,世事真奇妙,呵?
無跡象?點樣得出無跡象嘅結論?
如果天文台做唔到準確或高準備率嘅預測係咪等於失職?
如果下下都跟撚住SOP要達標先出警告信號咁撚樣我都識做啦洗出咁高人工做乜鬼嘢科學主任咩
不如你地大交合認咗係因為要開市所以唔掛咪得經濟大過民生呀嘛
停雨先黎掛黑雨
根本唔需要去安全地方暫避
你掛黎做乜鳩?
你咪撚同我講你個濕鳩標準啦
大雨個時叫人番工番學
停雨個時叫人去安全地方
個標準根本錯撚晒位離撚晒地
你自己都話講持續咁落, 每小時雨量都係唔達標
但係已經水浸啦wo
點解你個咁撚偉大既標準可以咁簡單就可以D咁既盲點?
係咪你個標準太弱智?
紅黑雨應該係俾人安全咁番工番學
呢個係天文台責任
唔撚係差少少唔到標準就水浸都要迫鳩人去危險地方
拿我唔識d數據
但你比我簡信所謂連登專家定天文台
我寧願信天文台
咁小市民除左雷達圖, 仲有咩可以睇到短期雨量趨勢?
我都想知, 不如你教下我.
你真係好撚柒
天文台係要啲專業嘅人喺適當嘅時候做決定
唔撚係咩都睇standard
屌你老母咁而家係危險喎
如果咩都淨係跟standard唔駛睇現場環境
咁不如搵幾個撚樣set standard完再搵幾個毅進仔幫手報算啦

standard有冇revise又唔講
standard本身點定又唔講
standard有冇revise機制又唔講
溫度濕度年年都唔撚同啦
我納稅俾班陷家產係做乜鳩?
我要度雨量有專人度 我要報導搵cctvb都夠啦
唔撚係用緊專業去打呢份工
憑乜撚嘢叫自己做專家呀?
邊有制度呀 不論用預測定達標去解釋都兜唔到天文台由今朝開始做緊既野

8點到11點都係黃雨
-樓主話未達紅雨標準所以唔掛

11點15分改紅雨但當時數據上重少過8點至10點
-樓主話預測到黎緊有大雨 所以掛定先

11點45分改黑雨
-同紅雨一樣解釋

到底幾時用標準 幾時用預測
非常同意,場雨由琴晚keep住落到宜家成廿個鐘,而且雨勢都持續有咁上下大,12個鐘黃雨跟本已經唔合理
樓主pin呢個啦
係囉,小市民咪就係睇住你個天文台返工返學
而家咪出事囉
直接block柒,都費撚事屌
弱智
我屌你老母蠢, 係咪代表我無屌你個傻鳩蠢
你係咪可以隔mon心靈感應?
一單還一單, 睇post重點做人啦, 貼題都唔識?
你知唔知咩叫人治 ....
佢轉頭就話可以send信去建議

但唔准屌 要理性表達意見

係咪好似2019年6月開始 條777講緊既野呢
台灣係氣象局早一日出定台風預測,跟住每個市政府再自己決定聽日會唔會停工停課

其實香港係咪都應該係咁,天文台早一日出預測,跟主勞工處同教育署決定
香港仲有邏輯?
佢數據撚都唔係
依個post開喺吹水台/時事台都可以當笑話
你講啲咁嘅野開喺學術台
然後上面幾位巴打貼氣象圖你一句都無覆過

黑雨「標準」:
1. 廣泛地區錄得70mm/ hr 雨,且持續
2. 廣泛地區預料70mm/ hr 雨,且持續

今朝雨量:

天文台11:45 掛黑雨,即係:
1. 無成功預料10:45-11:45雨量達70mm/ hr,且持續
2. 錄得70mm/ hr 雨後發出黑雨,但雨勢已經減弱,唔合符雨勢且持續
所以就算跟「標準」,天文台都係掛遲左黑雨或者低估左雨量
有圖有標準都唔撚識睇
你讀書個陣係咪燒壞左個腦

樓主講標準呀麻, 要達標先掛警告
11點15分: 平均降雨量<50mm =>紅雨 (平均降雨量>50mm)
11點30分: 見到港島>40mm =>黑雨 (平均降雨量>70mm)

咁樣係咪符合標準呀大佬
有晒數據佢都駁唔撚到啦
真 我第十幾頁都講過
條友亂鳩咁用啲術語
你嘆冷氣出post賺錢梗係咁講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞