香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
屌你老母啦傻閪
咪撚以為自己好撚有見解啦

屌咁多年係屌佢地唔識因情況去決定出幾號波

規矩係死 人係生 係咪真係死人冧樓但未夠雨量就唔掛先
天文台發出既天氣警報係會直接影響民生
唔應該只單純科學數據(雨量達到幾多幾多)去發警報

而係要再綜合更多影響到民生既因素而發出
例如8-9點am時「預計」到稍後會有狂風暴雨,都應該「預早」發出適當既天氣警告
唔好話連稍後幾個鐘都完全「預計」唔到或者完全唔去預計

天文台唔係一個科研部門,而同民生息息相關
大家原諒樓主 佢應該有智力問題
然後個承建商又會話而家係3號波,唔係8號、唔係黑雨點解唔開得工
1.b 過往三號風球都有冧過棚架, 係好平常既事. 反而承建商要工人係三號風球下上棚架工作先要負責.

有冇十年內既例子?定係你鳩吹,你講得平常即係發生過唔止一次啦
想問如果睇每小時雨量出黑/紅
咁其實都浸左啦點解唔叫事後報告要叫警告
同埋係咪真係預報唔到?

再同埋睇返紀錄今朝黃大仙、官塘、九龍城、將軍澳、部分既西貢區50+左一段時間都仲黃雨
然後港島一50就上黑雨

其實係唔係應該要改名做港島天文台?

唔識求專家解答
天文狗發現案
我話撚知你咩標準啦
但事實就係咁撚大雨大風又水浸
個個返工返學濕撚哂 搞撚到人
你就同我講未達標唔駛掛
姐係你個19標準無撚用呀
又唔算無邏輯。個邏輯就係對人不對事
大雨對棚架無影響? 淨係承重都唔同左啦下ma,個棚好似仲有水泥係入面
天文台發出既天氣警報係會直接影響民生
唔應該只單純科學數據(雨量達到幾多幾多)去發警報

而係要再綜合更多影響到民生既因素而發出
例如8-9點am時「預計」到稍後會有狂風暴雨,都應該「預早」發出適當既天氣警告
唔好話連稍後幾個鐘都完全「預計」唔到或者完全唔去預計

天文台唔係一個科研部門,而同民生息息相關

打少左個字
On9你睇清楚啦,黑色暴雨警告,表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過70毫米的豪雨,且雨勢可能持續。
你當預料嗰兩個字死㗎?
突然同時間出現咗幾個post幫天文台護航
屌你老母
屌你老母啦
收皮啦 垃撚圾樓主
天文台定既標準唔一定係正確或者最合適,而且定標準既目的就係要保障市民既安全,而家市民返工返學返得咁狼狽,仲要有人因為要喺暴雨同颱風既環境下工作出意外死亡,證明左現有既標準已經唔岩用,係要改,天文台跟死標準同規矩,妄顧現實同市民安全,唔鬧佢鬧邊個?
你咪屌天文台,好合理,我只係想同時間指出另一個問題
你既意思係如果連續一年每一日每小時個雨量都係49.9毫米既話,keep住全年黃雨都合理???
1. 話天文台唔冧棚架都唔發黑雨
樓豬錯誤:
a. 呢個係事件時序陳述,係咪有關聯,定係真係完全無關聯,就自行分析
b. 無人話大雨一定會冧棚架(當然話大雨完全無影響又係ON9)

2. 自己返工返學時間大雨水浸, 就鬧天文台唔發紅黑雨
樓豬錯誤:
a. 暴雨「警告」,呢兩個字就講明係有預告性質,下下落足雨量先做警告,不如唔好浪費時間啦,何況如果每小時都唔達標的話,點解最後又要掛黑雨?
b. 你都ON9,唔講死人果單,周街水浸、黨鐵都漏水,咁都叫對人唔對事呀?
你死全家
屌你老母啦
智障係度扮眾人皆醉
第一次知道原來天文台都有pr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞