香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
咁所以係咪有需要做policy refinement? 而家實際情況就係因為無及早掛黑雨警告, 搞到有人命傷亡. 永遠都用舊時既制度, 永遠唔會review?
你追追post先啦
天文台嘅作用唔係預測?
由琴晚十一點幾開始就落足一晚大雨
天文台預測唔到會keep住落?
要人哋冒住超大雨返工返學?
咁不如唔好有雨假啦,反而落大雨都唔會有危險
都戇撚鳩 自己諗下點解黑雨點解唔撚洗返工咪就係危險囉 咁係唔鳩係佢唔掛就唔危險呀你唔撚去檢討個準則走去blame the victim
唔係所有人都好似你咁活係個框框下唔走去諗係咪制度問題
Blocked
你有證明佢求鳩其咪有人屌囉
負評師
有名你叫child登
你唔係行內人咁你一知半解衝出嚟吠做嘜春?
屌完駛唔駛寫埋CV畀你睇?
嚴重性最大就係天文台「預警」失當
咩叫預報?
你仲係做到匯報
教樓主點答上面個啲問題

睇唔到 唔知道

係呀~香港人快D同天文台講對唔住
你個腦入哂水都無影響啦
唔係話幫天文台講說話,但正常有一號/三號風球,黃雨/紅雨或有雷暴警告,戶外工作已經要停,如果僱主要你做,絕對係僱主無良

勞工處都寫咗指引:
https://www.labour.gov.hk/text_alternative/pdf/tc/Rainstorm.pdf
係啊,大交合不嬲都唔駛負責,所以而家撚香港人撚得咁開心囉

希望下次係你老母比大交合撚死啦
收嗲啦屌你老母
唔好咁情緒化去看待呢個問題

呢句說話點解咁熟口面?
市長:希望商戶可以彈性處理員工返工問題
衝出嚟懶理性 柒咗唔認係咪情緒主導
PR狗 dllm
講緊呢段野wo

唔係法例嘅話,姐係睇公司啦

香港有冇建築公司出呢個訊號停戶外工作?

8號就大部分都停嘅,呢個呢?
成班連登仔俾情緒主導晒

樓主PIN我呢個 收佢地皮 跟本香港人就有問題 乜鳩都屌政府
而家又講預料
咁樣點解要落夠雨量先紅雨
都唔知你係唔係香港人
次次水浸晒先紅雨,無一次係水浸前就話會紅雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞