香港人乜都鬧天文台, 完全無邏輯

1001 回覆
500 Like 7604 Dislike
負評
on99
你天文台做好自己本份出得岩預警信號咪無人屌你囉
其他部門係根據你天文台出既警告信號做野嫁嗎

現實身處惡劣天氣底下,
但你天文台唔宣布確認而家係惡劣天氣有撚用?
就算勞工處指引係一號波就唔洗番,
你天文台唔掛一號波咁係咪都係要番呀傻鳩
乜都鬧水貨大飛佬,完全無邏輯
好驚國安法?
入民賤聯度讚正苦囉
你收皮啦,呢家細雨咁多仲掛緊紅雨,照你意思係預料緊邊條強雨帶即將黎香港呀?
算吧啦
'帶出呢個討論出來" 咁撚官腔都講得出
佢唔撚係天文台打手都冇人信啦
由鳩佢繼續嘈啦
你個解釋咁撚人治既
你既稍後啫係幾後?
大交合既稍後就係個個返晒工就掛?
你咪撚等到佢1000先掛?
依家就係因為大交合既稍後整死人
班建築商一定跟大交合制度黎叫人開工,你個大交合點賠返條命俾人?
天文台就屌硬㗎啦,你老母都唔會走得甩
竟然有2百幾正評 連登咁多重度?
樓主你都係想要負皮ja
標準邊個定? 天文台有無諗過 個標準一早已經錯左?

你地日日出糧, 點都無錯?會唔會改革呀? 定要睇國家頭?
澳門死左人,澳門天文台都會改革, 香港呢?
幫你簡單總結下啦
1000 雖然好大雨下但我覺得未夠鍾掛紅雨所以唔掛住
1400 雖然已經無咩雨,但係我驚落左再掛紅雨會比人屌死,所以要keep住紅雨

回答你既質疑
得我先有科學證據
我講咩就咩你地班野收聲啦
如果天文台個標準係揸到咁死
達50,70仲要廣泛地區先掛紅黑 你都仲可以話岩
但明明11點掛紅黑就明顯地唔會揸到咁死你所謂既標準啦
成件事就係佢地自己無標準無邏輯
上面咪有圖畀你睇囉

11點15分: 平均降雨量<50mm =>紅雨
11點30分: 見到港島>40mm =>黑雨

咁樣係咪符合標準呀大佬
不如你做下research先?
因為就算棚架合格 太大雨太大風都係唔開得工

如果天文台打死都唔上八號風黑雨
建築公司確實係冇錯
以我理解
根本就係黃雨嘅時候
已經係紅雨級別
只係因為某啲原因遲遲唔掛(大家都知咩事)
所以今次死咗人
天文台其實係要負好大責任
樓主唔好再9up
你幫樓豬駁左佢駁唔到果d數據先再講啦
水浸緊先黎掛黑雨 我夠知啦 洗撚你天文台報
話人on9但原來自己都冇邏輯
依家有人話建築公司冇責任?
問題係天文台都好大責任,預測唔到天氣,冇適當時候保障市民安全發出預警
建築公司跟著天文台發出嘅警告繼續開工,因為3號同黃雨係要返工嘅,最多都係戒備下,如果天文台一早預測到黎緊會繼續大雨,提早發黑雨令工人唔洗返工係咪仲實際同應該??
建築公司冇彈性因應天氣唔俾工人做嘢當然有問題,但源頭係咪天文台冇做好預警系統!?
咁咪姐係制度有問題 周圍都水浸都黃雨
有d工種出海用係睇呢堆信號而做唔同嘅野
有d工種有風更
十次有九次都落完最大嗰下先黑雨
零預警作用
A B 都犯左錯
一個人屌A唔/未屌B
就當係嗰個人覺得B無錯
乜撚野邏輯黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞