買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我問左盛澤,佢話已經冇賣43寸以下嘅水貨😢唔知邊度仲有依部賣?
咁可能冇了~
其實細尺寸買行貨比較好, 價錢不會差好多
不過因為越南問題, SAMSUNG行貨水貨都未必有貨
Samsung 43AU7700
$4580
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

LG 43UP7800PCB
$4280
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
師兄我有部行貨TU8000 43”有單
用左幾個月仲有兩年幾保養
賣係因為想轉大d
睇吓你有冇興趣
真係睇左實物了,c1偏黃,a80j係我想要既野點簡好呀step巴,係個os真係有點那個
C1偏黃? 主要係因為我昨天探訪佢地果陣SET過部機, C1你用標準模式就會偏藍好多, 我昨天因為假期所以去左盛澤, 同佢老細交流了幾小時

我昨天SET了以下機:
X95J
A90J
C1
QN90A
X90J
我只可以講A90J畫面銳利度, 細節係比C1高一級, A80J我昨天冇咩留意, 如果你早講, 我會幫你睇睇
LG C1如果你用番 標準MODE 我好肯定會偏藍(冷色). 我昨天將C1 SET了ISF專業模式, 顏色比較準, 正常比較準既畫面係會偏黃, 因為白色行6500K, 如果行7500-8000K就會偏藍
OS功能及完整性係LG C1全勝, 我昨天用過佢個REMOTE都覺得不錯
如果你喜歡冷色畫面, 基本上C1都可以做到, 只係色溫上既調教, LG本身部機素質同A90J其實都係分別不大, 只係A90J係銳利化同UPSCALE上比較有優勢
原來係你,x90j今日我睇個ips全亮好勁a80j就擺佢上面完全屌打

想問下其實冇左Google tv os 個lost係咩,哥哥仔話我用左chromecast 個lost就係 杜比個堆野
我睇左10零條片a80j同90j,90j係贏extreme case,普遍情況80j表現仲平均咁喎
我反而唔係太鐘意個magic remote,水貨機其實可唔可以隊個行貨remote落去用
原本諗住終於等夠5000買Samsung AU43U8000

結果啲大舖都冇貨

仲有邊款43吋扺買同埋啲色差唔多
1. 原機係冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store
2. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決
3. 水貨都一樣有DOLBY VISION, DOLBY ATMOS
4. 如果買個chromecast with google tv ($500), 佢就可以用黎取代原本機內介面, 有番Google Search,Google Play Store, Google Assistant, Netflix, Youtube
5. 如果唔買個chromecast with google tv ($500), 就沒有Google Search,Google Play Store, Google Assistant
6. Netflix, Youtube可以用APK方式安裝

基本上如果A80J同C1比, 我都係建議你買LG C1, 特別係你女朋友都要用, 系統完整性好重要, 一陣比佢屌就有排煩

如果巴打想試下LG C1可唔可以轉冷色, 可以問佢借REMOTE自己試, 我自己昨天都係搞過設定先會咁

A80J我昨天沒有SET過, 所以可能用緊標準MODE, 肯定偏藍
LG行貨, 水貨都係同一個MAGIC REMOTE, 沒有分別
今年SAMSUNG比越南疫情玩死, 搞到好多MODEL都斷貨
巴打可能要考慮其他
琴日去樓下AVlife 問,冇貨冇期

LG定Sony 會好啲
43" SONY只有X85J係好
43" LG全部都用IPS, 黑位會比較差
玩左陣唔識搞
你會唔會再去睇C1? 我可以叫佢地轉番標準MODE比你睇
岩岩泊車都好難要搵日,但我個心仲係a80j緊
巴打有車
即係有米啦, 買行貨A90J
窮L住大西北
想問吓c1 係咪用舊 panel
我都掙扎緊c1定a80j水
同路
原來係個subwoofer分別,同q900a同級
之前有巴打話q70t個低音唔掂
av生命仲平多幾舊,再送$200禮卷,抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞