買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
LG G1都ok架
同我G1個控一樣
應該係因為佢可以控制埋其他介面既野
例如佢個控可以稍微控制到我部PS5
可以當滑鼠咁去禁menu上既app
同埋個控上面有個mic收音
我用youtube app時可以做到語音search
同埋控中心有個滾軸同滑鼠滾軸類似方便你拉上下

暫時諗到係咁多
上網見到好多人話LG易壞,
個時我好單純新居入伙, 想有部好少少既電視去玩PS5
問誠哥sales, 想要開盡PS5既OLED介紹就係C1
後尾過幾日諗左一諗後想去扑槌到現場睇左下d色
覺得G1 話evo d色會再進化左之餘同埋無縫貼牆
就比多左兩千蚊揀左G1
you are welcome
我唔急用所以未買
諗緊55吋x85j 定50吋x90j
唔知x90J會唔會就黎減價
如果宜家個價就x85J抵d
55X90J啦, 各方面都更好, 今年中高階王者
巴打skip咗我
JX900H咪有hdmi2.1囉
Sony XR-55X90J
$13980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制

SAMSUNG HW-Q700A SOUNDBAR
$3500-3990
唔該巴打
電視架有冇選擇?
求指教

SONY X90J VS SAMSUNG QN90A 會點揀?

如果以上呢兩部既話Sound Bar有咩推介?

全力都係睇Netflix同埋打機
可以用NB架, 盛澤都有提供, 可以一條龍買, 上門上埋牆
55"用既NB架連上門安裝$580
我推薦SONY X90J, QN90A唔係想像中咁好, SAMSUNG沒有發揮得好, 相反SONY FALD調教成熟, 加上SONY保養服務比較好

SOUNDBAR睇你預幾多BUDGET

Sound Bar 如果5k以內會唔會建議我寧願唔好買其實以前一直冇用開 所以冇咩概念
唔會, 已經同電視喇叭有分別
SAMSUNG HW-Q700A 行貨
$3500-3900
如果Sony電視配Samsung soundbar會唔會有聲畫唔同步既情況? Thank you
另外SAMSUNG 電視 + SAMSUNG HW-Q700A SOUNDBAR 可以用埋Q-SYMPHONY功能, 兩者一同出聲, 增加包圍感
唔知道, 不過應該OK
咁又多樣野考慮了
其實QN90A光度係比X90J好, QN90A光度係比X95J更高.
SONY 係SOUNDBAR上就冇SAMSUNG每年都更新咁進取
另外如果覺得唔夠包圍感, HW-Q700A SOUNDBAR可以另外加後置喇叭SWA-9500S, 咁就有完整5.1.4組合
但係你覺得SONY比較好係因為實睇既質素比較高而唔係數據上優勝?
G1係55吋??
如果減哂贈品做到呢個價又抵玩喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞