買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
你可以試下唔熄Bravia Sync解唔解決到,如果都都唔得先熄埋去
請問本身係42吋掛牆, 換55吋洗唔洗換個掛牆架?
Push
睇掛牆架規格
電視距離坐位幾遠?
個架差唔多係10年前裝, 用係Philips 42吋機, 已經唔知係咩規格
Push
要睇下係咪vesa
大約8呎零
LG 55" OLED TV A1 OLED55A1PCA 水機
$87XX
1. 50hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

LG 55" OLED TV C1 OLED55C1PCB 水機
$116XX
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN4 影像處理器
8. 光度600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
例如我now hdmi 駁去soundbar
咁呢舊轉駁器係咪是但插一邊都ok?

最慘佢唔止自己開 仲要自己熄...
佢自己開都可以話電視d問題 我一開燈佢自己熄先攞命
我就插now 到,Apple TV ,同magic tv 都加咗
好的 因自己開電視個問題暫時都係一次
但又會試過睇睇下冇啦啦有聲冇畫 有畫冇聲 各試一次
因為我唔肯定邊部機影響咗
ok thanks 咁我都跟你一樣
在盛澤睇完C1 同X85J, 念念不忘.
但我之後想買A9 Soundbar… 唉…
Step巴黎緊諗住買部50x90j, 如果配個千零二千蚊嘅sound bar會唔會出黎個效果冇咩分別架
建議去試聽
本身諗住65吋x95j 同a80j 水貨做選擇
最後諗住揀a80j
但睇睇下又見lg C1好似又同行版冇乜分別
搖控又好用啲 又有4個hdmi 2.1
反正水貨都係要加apple tv/chromecast 先裝到apps
之前唔諗lg係因為驚易壞
究竟A80j 同 c1 點揀好
SONY水貨 STEP巴咪LIST得好清楚
唔洗買apple tv/chromecast 先裝到apps, 用APK都得
C1個遙控有咩優點見個個都讚
有咩apk 好介紹
唔計黃藍viu
Sony KD-65X85J
$18400
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Sony XR-65X90J
$24980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
我最後買左LG OLED G1行機
上個月底買, 仲有送dyson風筒, 一個烤盤同埋1000蚊超市現金卷
當最後部機19000買
雖然效果用落幾好, 但早知睇完呢個post再全面d比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞