買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
Hi step巴!

43” 4K行貨有咩推薦?
平時主要睇Netflix同Youtube,遲啲有機會會買部PS5打下機
想有Airplay
個人鍾情Sony
Budget:5k-6k
最好加到7.5K BUDGET買X85J, 各方面都比X80J好

Sony KD-43X80J
$5410
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits

Sony KD-43X85J
$7350
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
我唔會諗50吋,好想買大電視
55x90j貴85j $4500-5000到,我諗住用呢舊錢買soundbar
sony 機用sony sb有無咁功能?
Q700A係咪屌打G700?
我用sony電視夾samsung sb會唔會有咩唔夾嘅(功能上)?
1. SONY有, 不過要X95J, A80J, A90J, Z9J電視 + HT-A9, HT-A7000 SOUNDBAR先可以用, X90J電視唔支援
2. 所以成本不平, HT-A9 $14990, HT-A7000 $9900
3. X90J唔支援, SONY就係咁喜歡玩野, 階級區分
4. HW-Q700A係屌打G700, HW-Q700A有向上發聲單元, G700沒有
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/samsung-hw-q700a-vs-sony-ht-g700/23516/13985?usage=8767&threshold=0.10
5. sony電視夾samsung sb會唔會有咩唔夾嘅--->唔知道
SAMSUNG HW-Q700A + SWA9500S 無線後置喇叭, 貴D
SAMSUNG HW-Q600A + SWA9100S 無線後置喇叭, 平D
Q700A組合個SWA9500S有向上反射喇叭, 出DOLBY ATMOS會更好
想問下step 巴Q700A 配唔配到9100
應該不能~
Thx!
多口問句呢兩部support bluetooth耳機or speaker?
唔清楚
bluetooth耳機大機會得
瘋宅$29980 QN90A 65"送HW-Q700A 屌唔屌得過定應該出去買/分開買 如果我係諗著QN90A 65" + HW-Q700A

(可能加埋SWA9500S) 想直接一步到位
屌得過
多謝解答,窮人唔可以玩…
問下其實用家唔同牌子多唔多問題再睇下點入手先
LG 43UP7800PCB
43‘ 最抵玩係咪呢部
巴打
想問下 LG G1/C1可以配咩soundbar
Step巴,往年聖誕電視係唔係都會減價?
好似係, 聖誕, 新年打後, 不過今年似乎唔多減
airpods pro連唔連到sony電視?
Step巴想問問盛澤買QX2a安唔安全?
LG C1 如果想裝Now E係咪一定要用chrome cast?佢個AppStore 冇
Airplay?
Sony電視配Samsung soundbar夾到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞