買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
感謝step巴解答,黎緊幾日去盛澤望望問埋價先
如果煩就去買X85J行好了,去豐澤睇過都有少少分別,不過買到返屋企無比較應該唔係太覺
唔該晒先,多謝提點
問價記得問連登巴打價,同街客有分別
之前有睇到,唔該晒
好衰
Step巴 LG C1 有無咩設定係要較 我見post頭LG個設定教學部機好多option都搵唔到
隨便用就ok, 唔需要太著重
step巴:如果得 8K budget 想買 65 吋有冇好心水?
最主要都係睇下 youtube 同 netflix
Samsung 65Q60T 水機
$6XXX
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*4, 支援4K60, ALLM
9. 光度470nits
有大買大
但會唔會睇得好辛苦我日常都係睇nflx utube打下ps5
睇2日就慣
Apply Tv 係咪用chromecast同一情況?
只係chromecast 換左apple tv ?
Step 巴打
想問埋iPhone 經apple tv 投放影像到電視同iPhone 經chromecast 投放影像電視,係咪一樣可以做到DV & Dolby atoms ?

還是一定要用apple tv / chromecast 內建的app 去睇?

因為apple tv + 啲電影應該係比較齊
我都係2M 左右,剛入手65 之前用緊55
有d唔知關唔關電視問題想請教下

我部a8h買左1個月多d左右
本身冇咩野 但上星期有一晚熄左電視後訓教時
在床度大約5分鐘左右 突然聽到電視聲
咁都有d驚咁出去睇下
一出到廳確實係soundbar發出電視聲,但電視冇開著的,之後我一開燈個一下,即刻有熄電視既一下聲,soundbar d聲即刻冇左
我呆左幾秒後就開電視睇下又正常 之後驚住咁熄電視再訓教

而最近有一次電視唔知點解突然睇唔到viutv /tvb 呢d台 但聽到聲,轉去睇now聲畫都正常
我重新開機後又正常返
完全唔知咩事

我nowtv hdmi係駁去soundbar再經soundbar轉到電視

有冇人知電視係咪有d問題 定係其他野
ARC問題
試下熄晒電視同埋soundbar既ARC/BRAVIA sync

做晒以上既野都仲係咁既就搵師傅(唔係整電視個啲)啦
sorry講錯左
應該係HDMI control/CEC先啱

不過都建議熄埋ARC去試
大家買lg 用原裝架定mb 架?
有無巴打去呢排去過avlife問過55‘X85J同X90J價錢呀?返工同住都唔經分店…睇下有無人知價,想了解下,唔該

左邊9月頭沙田,右邊上星期奧運
好的 麻煩哂
電視係earc但hdmi2.0係咪都做唔到lossless dolby同dts?
唔一定
咁係咩情況先做到或咩情況會做唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞