買電視機 / 換電視機 集中討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
想請問 step大 如果上網睇 netflix 屌tv youtube
LG 43UP8100PCB 或者 Sony KD-43X80J 邊隻易控制啲
因為之前部 samsung +解碼器用咗成十年左右,脫晒節
同埋兩隻機有咩分別?
睇頭post
Step 巴,我諗住今日買
請問平時睇開英超 Netflix 玩PS5
43” AU9000 定係Nano76 好?
如果budget 預5-7k, 55吋邊隻會好d, 新手唔識揀
au9000
Samsung 55AU8000
$7180
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

請問冇hdmi 2.1 係咪都可以做到 4K 120hz?
以我所知係唔可以
可能都係睇運?我之前有部sony 用幾年都壞左

x80j x81j個hdmi2.1基乎冇hdmi2.1嘅功能
yes

其實只要有其中一個特性,就可以叫自己支援HDMI 2.1
最後屌咗Nano76
睇咗sample 啲色靚啲
同埋黑位都唔係太差
數據唔可以反映一切
nano76色係好過AU9000, 係哀黑位
咁應該所有earc都係2.1?
想請問呢3部係咪屬於同一級?

LG C1
Sony X80J
Samsung QN65A

想搵65吋電視
想請問呢3部係咪屬於同一級?

LG C1
Sony X90J
Samsung QN65A

想搵65吋電視
價位似,但三個科技 OLED / LED / MiniLED…
X90J有冇呢
我見英國而家65吋賣緊

LG C1 £1760
Sony X90J £1350
Samsung QN65A £1329

質素係咪應該LG C1最好? 主要Netflix, 4k睇波, PS5.....
廠商可以這樣講,所以消費者要睇清楚細節
冇QN65A呢款

另外完全唔同級

C1秒殺X80J
X90J都同C1冇得比
X90J有全功能HDMI 2.1
手殘 sor

samsung 係QN85A 先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞