想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
屌 個次我要道歉番轉頭呀

當然,神經好粗 唔介紹比人摸既 係呢啲公司會真心過得舒服,因為啲大叔真係特別關照女仔多 (我指得閒請你食野 放假帶你出去玩 收工載你番去個啲好
Lm
邊有女人會唔介意俾人摸,特別係香港大嗰啲
頭先有講過,應該冇include派遣同唔出名既細公司
不過外國IT人去日本搵工就基本上盡可能避開果d

另外扣完稅落同保險之類會冇左一兩成,到袋得兩萬幾
around 25
Lm
你應該係中小企?
我有女性朋友做mega bank俾課長セクハラ,佢同人事部投訴完之後,個課長即刻被調職,然後比我個朋友放有薪假,放到平復心情先返工,同埋比我朋友轉去第二個部門,費事佢見到舊同事會尷尬(雖然同事唔知發生咩事
香港返工 跳去 日本返工
18層地獄移民
我識好多喎,同埋我覺得部分女仔留耐左就會潛移默化習慣左比人抽水,which is 我覺得係一個幾嚴重既問題黎

另一個常見既狀況係 因為係外國人所以比人抽水 或者覺得有唔舒服唔會講出聲

性騷擾呢樣野本身就唔應該存在,話咩行業多啲呢樣野同blame to the victim 無分別

btw 呢樣野你周圍少case 好正常,因為根本唔會同男人講
有唔識日文都去到既公司,不過建議去到都要keep住學日文,如果唔係冇得揀走唔到
但兩萬幾喺日本夠唔夠用?
扣埋租呀生活雜費幾實剩幾多
咁對 technical 方面要求
日本會唔會高過香港
都有諗過去日本做 IT 狗
樓主完全講中心聲
D人一講日本就諗一定係黑心企業
雖然呢D昭和文化仲有D公司有(尤其中小企),但大公司真係好少話有咩唔俾人放假,瘋狂ot冇補水。

日本職場係有on9的地方,但自己做落舒服香港好多。不過人工低過香港亦係事實。
可唔可以理解成
因為普遍日本人it差,所以佢地好需要英文好的外國it 人,當工作圈子少啲廢老日本人,就會變好
日本男人真係痴尻線,點解metoo呢啲風潮唔會入到日本
傳統日企 但非一線城
我試過投訴 比人當係帶麻煩既人
金融界別黎say hello

我係日本OT仲少過係香港
香港個個搏上位做爛市
黎到日本我比日本同事反問番工咁搏命做乜

我係日本嘅香港人朋友
唔係入黑心企業嘅話基本上都係番得好開心無咩投訴
一般日本人fg人工係得250-300k(yen),佢哋好多都係孤身嚟東京做嘢(上京),咁佢地都夠用,你300k以上正正常常嚟講就無可能唔夠用啦
或者我表達得唔好
我無blame 得victim 嘅意思

但喺人哋國家我哋嘅能力影響力真係好細
你一係改變佢哋
一係忍受
一係離開
3個選擇

雖然呢個諗法變相助長呢個風氣
但樂觀啲諗都要絲打你索先有人想性騷擾你
想留嘅話真係一係改變佢哋
一係改變自己心態
如果唔係你好痛苦
covid 有無停請外國人?
其實我已經算係神經粗個批
第一次比人抽水都係個台灣同事同我講
因為真係係香港唔會經歷呢啲野
扣完税得210k=hk 15k ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞