想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike

依家完全冇新visa入國
俾你搵到日本IT工都係係香港remote
好想去日本啊
software developer 其實全球都年齡歧視
過40 唔易搵dup code D 低層位
通常都要有D management 經驗
外資公司
高層都唔係日本人
detail就唔講啦怕自爆

相比起日同事
我同外國人高層又易熟啲
英文都一般比佢地好
其實比較易上位
相反都有啲資深過我嘅日本人反而無我升得快
我拎咗PR同買咗樓,果然大家經歷差唔多,做既嘢都真係差唔多
人過30仲喺低層掙扎緊
去外國或者留港都驚連junior都搵唔到
我三十多d而家正職都轉型左做project management同team leading 多,多review少dup code
因為太少聽40歲後以programmer身份正社員轉工冇問題

而家有時得閒放工會接下freelance做下programmer
今年4月新卒入職
d人幾好,但自己能力差
成日要ot,每日1個鐘左右
我見d人例牌都ot1個鐘先走
不過好彩彈性返工時間
返8點,6點岀黎都仲有機會見到個太陽
拎左PR 準備買樓
但而家WFH 想睇定D 先
想問下日本frontend dev 多數用邊個js library?
黎日本搵到大公司應該唔驚比人炒
只係唔升職 好難有人工加 dup到60歲就要退休
日本有無類似8號風球黑色暴雨嘅嘢?
我都30+
毒撚唔想升職 唔想做team leading
但又驚中年失業
巴打想問下就你所見
如果junior-mid FO位 係咪多數都要識日文even internal trans? 例如trader, PM, product個堆
感覺上我個到要鬼佬+高層先過到去
睇JD如果asso vp 點都要識日文咁
有冇一齊叫雞
我manager一日開6個鐘會,諗到都驚
我朋友公司有,我冇
AL自己可以揀幾時放既日數係咪得好少 (幾日) ?
唔係65咩?
睇公司,最傳統既日本公司就11日,然後每年加兩日
有冇去過吉原?
恭喜晒咁多位巴打先
話說大家有冇聽過個高等人才visa
想知如果打工例如做金融個堆計唔計高度專門/技術
我見佢比普通working visa快好多轉PR
係咪要拉curve定過到佢min70分就得
大部分都好似60?
我做過4間都係60
60之後再雇用人工少好多 同fg 差唔多
你地65?
就咁夠70分 住夠3年就可以apply pr
80分就1年
正常人交齊稅都應該會批
啱007嗰啲冇OT全部正常時間唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞