想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
呢單真係痴撚線, 俾人迷姦仲要俾人鬧, 到底日本人憎女人憎到咩地步
想黎日本做建築設計/創業產業
想問呢兩行係咪仲係ot文化好嚴重?
夜總會陪酒都無?
同香港比,係 日本女人地位可能ok低

記得學日文果陣,日本有人會稱呼人地既老公做ご主人,覺得到種傳統女人形象刻左入言語之中

不過講番女仔出嚟番工都一樣大把同香港接近既公司揀既,未至於太恐怖
有老婆, 邊夠膽
唔知你睇嗰d Reddit鬼佬有幾熟日本,但上面嗰d都係我喺日本咁多年既個人經驗

日本有唔少公司都用Java,但我唔覺得Java係最主流。我見過有公司係0 Java
language從來都係睇你想做乜...
frontend咪js
backend咪java c# ruby go
ds/devops類咪python

最緊要係熟algo同design pattern
language要上手最多咪用一個月
Exact7ly
咁不如直接考CPA
呢啲出咗日本無人recognize

同埋book keeping 真係好低level
會計都好多行
好似你financial reporting, or audit, fp&a, m&a advisory etc
咁你公司邊行?
我係prof firm
Lm
+1 language真係好其次, 面試對策最重要
標題改得唔好sorry
想講日本有好大group 職場情況唔錯既例子啫,即使係純日資,唔係全部西
外國人日文好,老實講對日本企業冇太多特別利用價值
有IT之類日本缺既能力,可以補番日本人材唔夠問題,利用價值大待遇自然好去吸引人
成個中學生咁
實則中學生都唔係個個咁
大人的確成熟少少
Manner問題
日本Manner世一唔會有國家比得上既

不過而家依個世代當唔到飯食冇咩實用價值
日文點好都唔會夠日本人好
又點都唔會夠日本人熟個norm
不如請hard skills好過

但係如果兩個candidate差唔多level, 當然請個識日文啦
始終有好多日本人user 唔想用英文講野
但講真你對嘅始係日本客(多數係)
如果communicate 上你捉唔到個客想要咩或者應對無咁快
幾好hardskill 都做唔到個要求
所以唔識日文嘅話除非好senior 如果唔係成日比啲人點嚟點去
其實公司夠大嘅話 IT狗好少要直接對客
所以反而係去到senior/leader以上level先會多要同客開會溝通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞