想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
洗牙就算唔係特別污髒都分2-4次洗
好彩我個間可以一次過洗哂
但深層洗牙要分4次 剝完智慧齒第二日要特登走返去消毒
好似法例(唔sure)限定左每個session係半個鐘 你要超過半個鐘嘅就下次請早
去日本就唔係為錢
為錢就唔會去日本
係westerners大家嘅共識

我理解係佢地純粹巧立明目收多D 錢
因為牙醫 洗牙保險包ge 果D 係公價

之前去開果間 on9 要分2次洗
轉左新ge 1次搞掂
洗足1個鍾
佢地係真心覺得摸下你又唔會少忽肉 唔會有問題
唔怪得亞洲發達國家黎講 女人地位係最低,仲衰過第3世界國家
呢個都睇際遇
我當初黎到係因為公司係日本請唔到啱心水嘅junior
咁啱個head知我識日文就就問我有無興趣過去

不過我都有幾個friend係0日文底咁黎嘅
但都係因為本來係香港有follow開日本嘅business
都算係因為有啲connection所以搭到路黎

如果街度搵FO位嘅話
基本上都係必須business level日文最好有埋business level英文
你哋身元保証人搵咩人。
一直懶冇理到,之前夠80分夠一年以上有諗過直接搞PR,聽人講準備得唔好,PR失敗左會好煩,其實實際係點?
而家我拎緊高度專門職1ろ

好少聽人因為日本人工高所以嚟
搵朋友
識人係搵上司
基本上人工夠高 又交足稅好難fail
但fail 左就真係好煩
好似會同你講一次原因
你唔改善再申請都係會fail
我有幾個friend都係上網搵左啲肯做PR身元保証嘅公司比錢拎個唔識嘅人嘅document黎做
最後都有批pr 比佢

之前係ptt 見過有台灣人直情拎個無PR嘅鬼佬做佢保証人都話批左
我聽講話AL d日數唔係話你可以揀幾時放
大部分都係prescribed左一段時間
所拎PR嘅話唔洗專登申請高度人才
你直接去申請PR再補啲document證明自己夠資格拎高度人才就得
高度人材簽證個職歷證明 拎香港d reference letter得唔得?淨係得在職期間同職位名
但除咗香港都好難搵比日本高人工嘅地方
係香港新加坡低稅
有嘅不如brainstorm 吓

美國英國有同事secondment 過去佢哋話比完租&稅無乜錢淨
sorry唔肯定,我記得我好似咁做
btw一般use case我唔係好覺個高度人材有咩用,有時間的話一氣過搞永住都得
我咁啱簽證就快過先轉高度人材去更新番
我都係得印象,身體日本人成日J歐美人工高
理論上係得
都識人係用香港reference letter 照批無問題
申請果陣有乜野唔岩唔齊佢會叫你補交
但唔識日文唔駛對客咩?
Buy side 都要同target/investor communicate la
身邊*
申請緊pr, 諗住之後買注文住宅
呢啲9成9 鳩up 唔駛理
我有個英國同事成日話呢邊就算低grade 都高人工啲
原來係咁
買邊度?
WFH 想買東京外
平太多
其實窓側族係咪即係 躺平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞