想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
多謝巴打 係本身自學it再去日本搵工?想參考下
自學會唔會無乜方向感?
唔知要識幾多先夠for工作
可唔可以分享下
3層其實唔好玩
行樓梯行到攰
車房都係唔好玩, 變相將間屋既面積cut比架車用
除非你塊地好細, 唔係無必要起3層

極端黎講平屋最正
確定申告係咪自己搞 唔洗經公司
岩岩聽完上面個bootcamp說明會
update下d資料等大家得個知字

學費$32000/6months~
成功係日本就業(無論係經佢仲介幫你搵, 定係你自己搵到都計)退返$16000比你
會有mentor幫你砌profolio
亦會有intern實習(佢話係真日本公司, 有糧出)

我亦有問佢地 成功就業既學員係派遣定係正社員多
佢答我 佢地全部都係aim正社員
因為佢地唔係派遣会社只係一間有教育服務既搵工仲介(同香港一樣)
成功入到間公司佢地先有錢收

另外成功搵到工既公司名我都有問佢可唔可以公開少少
佢地母公司DATA4C'S係其中一間
另外仲有一間叫トライアル既日本超級市場
至於就話其他係機密答我唔到(可以理解)
$32000/6個月又好似比起坊間bootcamp平
有啲心郁
冇試過好難判斷

結果都係唔知入到咩公司既實積,可以伏可以唔伏不過根據佢答案估到入派遣/SIer/SES居多

如果真會幫手答問題整portfolio會有d價值既,不過唔知係唔係真

有冇勇者試下,又唔係真係咁貴
如果我冇it經驗又冇其它方法, 又好想去日本, 可能會試下都唔出奇
如果下年開關
我可能會做勇者試下
等開關直接用旅遊visa去日本報le wagon 好過
冇IT經驗轉it工,頭一年即使公司white 都最好自己努力d
等自己有能力第日可以有多d選擇
前提當然係鐘意日本同dup code 唔反感,咁既前提下日本咁多行入面,it算好做。

有skill同好既it實務經驗後,要轉行好多choice,唔洗過份擔心比人用visa壓價

不過入廢既black公司就草唔到有用經驗,所以最緊要一開始揀得好
會唔會再開個2討論?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞