想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
覺得係因為你係做IT
如果係營業職個D應該就好唔同
我,45個鐘
=香港政府工
香港人去學日文仲要做營業職輸在起跑線
我都好似40,唔記得因為個數字我平時都唔會過啦,結果咪一日ot一個鐘到
香港OT癲起上黎咪又係11-12點走
講到香港做野日日早走準時收工咁 香港咪又係有階級文化
日本係咪打風都要照返工?
一般冇sick leave, 有病用al 食
日本少打風到番唔到工
而家full remote我諗打風都唔會休業
咁計香港係福利多d既,不過去間多d annual 既公司做咪一樣
啱呀,日本一樣有痴線公司,你唔入去做咪得
老實講以想移居既角度,如果自己做果行(如IT)日本有一定多數量既正常公司,自己又有夠能力,日本工作文化唔會同香港差太多
(唔計以後日本既it remote work有長期化傾向 )
日本冇一個統一機制話打風唔番得工,通常各公司自己定
對英文客、普通話客,做國際客窗口
咁係因為你做IT

你試吓返啲要見客
marketing係咪好少請外國人
因為你係IT +1
每星期都要交報告 講自己做過啲咩
有咩改善, 同埋黎緊下星期目標係咩
樓主有冇呢啲? 未試過呢啲講經咩
聽到呢啲都覺得煩到屄咁
每一排交報告有咩改善果d煩膠野我頭一年有,最feel到日本人煩既應該係果段日子
第二年打後唔係新人之後冇,不過每兩個禮拜成條Team嚟講口頭casual討論下有咩想改善既野,少針對個人既野。
工作報告就,睇下條Team點,依方面我唔覺同外國有分別。
咁我認同做Sales睇落壓力大
日本嚟講要有好manner應該比香港更難做
又要應付西客,今世應該唔會做
完全唔識IT
IT 去外國真係好易搵工
又唔洗見客
jealous
都啱
不過太局限性工作選擇少左,遇到黑心公司都走唔到risk,係日本選依行我個人有保留
變左講自己果行 不過自己身邊日本生活比較順利既外國人通常係旅遊同IT多。(我諗只係我毒識得人少)
IT日本人手極度不足,日本相對起其它行人工算高,係香港IT相關degree畢業嚟去其實好有機搵到。(甚至唔識日文都有)
有人話日本排外,真心完全feel冇經歷過。除非你好冇manner,果種程度我會話係睇你唔起多於歧視
放工係既同事關係嚟講,我個人係日本,朋友既圈子同工作既圈子會分得開少少,放工後會聯絡既日本人好少(因為我毒)。

但我其它朋友係第d公司識既日本同事,唔理上下關係有d會放工後一齊打機。

我印象係香港果陣係同同事fd少少既,但我諗即使香港都人人唔同
樓主邊區
小弟東京有機會出黎食下飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞