想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
慘,咁而家唯有準備定一開關狗衝
到時又唔知個玩法
我聽個版本係COE 照出,不過冇得去領事館搞visa
係咪日本老牌d嘅日資公司會似返我地網上成日見到嘅傳聞果種風氣?
另外我都想知日本做it佢地d人講it術語係咪都係用カタカナ?定會講返英文?
係咪日本老牌d嘅日資公司會似返我地網上成日見到嘅傳聞果種風氣?

上面有商社日資做既巴打話同傳聞差唔到
我老婆同有朋友做既non-IT日資(唔係最老但都有歷史,人人識果d)同我既情況似d
所以我覺得一間間

另外我都想知日本做it佢地d人講it術語係咪都係用カタカナ?定會講返英文?

一dd, 有日文term就日文term,冇日文就有時寫英文,
讀一定カタカナ,佢哋發唔到英文音
唔是我
6月批左visa, 但係去唔到日本,個入職期一堆再堆堆左半年
以我理解

傳統日資係メンバーシップ型(member-based)雇用
→ 請通才,之後公司安排啱佢做既野,再慢慢develop專長

改革緊or左既日資,IT業,日本以外係ジョブ型(Job-based)雇用
→ base on 公司有咩需要填補既職務,按工作所需技能去請專才
香港請人>>>>日本請人
可唔可以分享下d常用日文technical term?
同埋日本人係咪都係用stackoverflow搵答案?
佢地有冇d日本人本土版stackoverflow?

日本人本土版stackoverflow?

與其話用stackoverflow, 日本人咪一樣google睇下有咩結果啱,有時結果stackoverflow啱d, 有時會開到依個網入面既article啱d
https://qiita.com/

日文technical term?

咁問突然好難答,例如
inherit 會釋做 継承
batch 有時有人用バッチ寫出嚟
我都唔知係咪專門術語

可能口頭指示多過真係寫出嚟
照用英文寫佢哋一樣明
講真都真係睇公司 我都係HR 少OT 從來無俾人逼過飲酒 不過可能真係外資同日資分別
code review/troubleshooting實會講下class名
d class名全部用日式英語發音嘅話應該都幾橋口下
如果講CollectionUtils咁要點講?
コレクションユティルス?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞