想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
Btw 諗諗下我都係費事開新post講買樓租樓,又唔係真係特別熟果行
如果有咩想問想傾依度講埋佢
又冇咩所謂嘅
都係睇下過來人分享經驗
又唔係真係當你地產佬
又或者地產佬可能更加信唔過
我都想知渣BNO要點
識人都係BNO係日本結婚,去到市役所話要證明係香港居民先得(唔記得細節,大概係咁)
最後叫屋企人係香港寄本特區過去先結到
大手外資緊係好,做傳統日本企業真心社畜咁

利申:在日2年目,準備返香港
Lm
有朋友又係做it狗
好似無連登講到咁辛苦先
Lm
開 我起緊樓 想討論
點解會打算返香港?
我都想知
所以報咗今個禮拜三個說明會睇下點
我會覺得同香港差唔多
除此之外就係文化差異
Btw 我果間日資大手嚟
講下日本既樓有咩特點,details唔講了,唔整理一次過講哂。
- 選擇上,有分一軒家(House)同マンション(Mansion)。香港應該冇House依個選擇(or 貴到正常人買唔起)。不過依點同外國應該一樣
- 按揭方面,外國人一般要有永住,銀行先容易批。不過即使冇永住,有d銀行見你收入ok又穩定,又肯比一兩成頭金都有機會批到(我都冇永住都批到
- 自住同投資利率差好遠,自住會平好多。
- 我果陣既個人感覺係東京23區內既價錢大概係香港50~75%左右,另外遠少少可以再平d。
- 日本樓其實有得講價,可以through經紀同賣家negotiate(聽講通常後面個幾十萬零頭可以慳番
- 日本借錢買樓可以每年退稅。新樓每年40萬yen,舊樓20萬yen,乘番10年。
- 有樓後要注意另外既annual cost。每年要比固定資產稅都市稅,仲有管理費。管理費會越嚟越貴,每隔一段時間可能要大維修比一筆錢。所以又遠又冇人要果d樓,其實係負資產嚟,小心唔好買
- 舊既樓防震標準唔同。另外地震防災之類另外有保險(火災保險係一定要買,地震就optional),可以留意留意下。
- 日本樓同香港唔同,樓價冇長期必升既trend,越舊既樓會越depreciate。個人覺得自住買樓OK,但用嚟投資就冇着數。
長廢事quote
ching買Mansion?
話長廢事quote又禁錯去quote
係,買左mansion, 我性格唔鐘意煩,打理唔到House
煩係真既, 所有野都從零去諗, 對一個無經驗既人黎講真係好大挑戰
要花心機時間去做好多功課
不過有心想有自己既dream house既人,可以有自己花園,應該會幾開心
我有係自己間工作房同露台已經好滿足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞