想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
都要睇吓你簽咩合約咋
it front end日文咩程度先搵到工
稅後就係 同埋日本真係食平野都唔會質素好差
23區最貴咪住 食下拉面 family rest 煮一餐又一日
n1
答你第二條:
1. 識英文,可以流暢溝通
2. 識一個以上大路language,Java/python/go/JavaScript/C#
3. leetcode可以自力做到大概medium 既問題

做到以上3樣咁應該唔難喺東京搵到IT工
就咁話第1個係optional就知你獨家村村長
係,你係可以唔去,但唔係有個好理由,唔去得1,2次,D人已經會有野講,
你都埋唔到同事堆,唔好話日本,你係香港都生存唔到
你撞著冇同事差,想玩死你係你好彩,但唔係個個都咁好彩,唔好害人得唔得
傻豬黎
未升到你 已經比人抽水抽到想quit

比唔同同事借啲易摸過好撚多次大脾,
最離譜個次成隻耳仔比人咬住
全部都發生係不同公司
一係你好似我咁揾全女班既公司

利申: 係香港完全唔會比人抽水
樓主係喺香港一路返工一路學日文,先再搵日本工,定搵左日本工先再開始學日文
未係 訴求返工既香港人要過去都係諗住自虐式OT
你同我講 " "無" " ?
唔比OT根本唔係人做最好996
做錯野道歉,多唔多人跪求原諒?
有人認同太好,起碼證明唔係得我同身邊幾個朋友係咁諗(圍爐
想問點樣申請去日本 美國IT公司?
喺日本做女人真係好撚慘,啲人仲要唔當女人俾人非禮係一回事,會話摸下姐有咩所謂,再唔係就屈尻你特登勾引人想博上位,最癲係佢地覺得熟人摸你唔叫非禮
想問下樓主過去日本做野 個陣幾歲
唔知你咩公司
但我周圍嘅朋友都無呢啲case
你應該係極端慘

係唔係服務業呀?
不如轉行喇
去日本做洗唔洗識日文
有冇識外國人係0 IT知識然後去左日本做IT?
plan緊去日本讀日文一年然後搵工
認同工作環境唔差
但唔認同人工高
去le wagon 讀bootcamp lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞