想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
聽兒燈仔講嘢不嬲都唔應該認真
日本it好唔好pay
果邊人工有冇香港fg價?
同埋要IT既程度去到邊?
如果係岩岩cs grad既有冇機會/日本請唔請香港既graduate?
咁係你做IT待遇正常d
你試下望零售同廣告業

利申:朋友日日做到收工打卡放工,留低做野到終電
一間間,日資基本上N2 (但會expect你繼續學),但有小部分可以english only
我認同行行唔同既
日本人係咪寧願病都要返工
所以搞到武漢肺炎一直停唔到
果邊人工有冇香港fg價?

我果陣好彩份工高過香港fg個offer一段距離,所以錢方面冇諗太多就去,而家唔知香港市價。(有心長住計買樓都慳幾百萬啦

如果係岩岩cs grad既有冇機會/日本請唔請香港既graduate?

我果陣都係啱啱grad去日本,上網搵d專比外國人嚟既agent。
最出名日本收外國人公司好似係Rakuten,唔識日文淨係識英文都收,而且好積極,可以research下。(我冇報到)
Fg 月入五萬
我諗唔關事
蓮燈仔全部日本人
利申N2,IT知識0
如果想幾年後移民日本,可以從邊方面入手準備?
其實依家爆成點
我睇新聞就爆到pk講緊可能要lockdown
睇IG係日本啲人照出街飲酒
ol返工一定化行妝?
Thanks
我都有睇過Rakuten / Line 果啲 (疫情前)
感覺就算請fg都好高要求
要識唔同framework
又要精通skill test (leetcode果啲都覺得難)
巴打係拎幾年work exp再用高度人才簽留低?
黎生睇完呢個POST後表示失望, 都係留返香港算了
fg應該冇呀 而家7算緊wor
日本稅呀保險又多,扣扣埋埋袋落袋兩萬幾hkd
另外個網話就係median, 不過派遣果堆冇計
女人係,或者戴口罩
一樣喺日本返工
只可以講因為你做IT
完全認同樓主,除咗AL嗰part,上年定前年因為電通事件,依家法律「建議」一年要放起碼5日AL

利申:東京IT犬
啱呀理想係 Rakuten / Line果堆。
有d難但入到一次,第日再轉到係依類水平既公司,所以人值得咬住頭皮試一試。
其次就係如果退而求其次就係d startup,工作上同香港比都冇咩問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞