想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
IT好唔好做其實好睇個人能力
有料ge入到google 果D 點會伏得去邊
最緊要係增值自己 入左黑心都轉到工
轉唔到工的話 香港都一樣可以中伏

不過入到大IT 公司就其實邊度都好做
但日本住ge環境好得黎 平過香港, silicon valley 果D
(雖然人工扣哂稅都低過香港)
最要諗清楚自己為D 乜黎日本而唔去其他國家

利申
fg做過20萬一個月 仲要試過1星期剩係2晚唔洗通宵10點有得番屋企
到而家做外資 終於似番個人
2個做I字頭
呢個post真係臥虎藏龍
樓主喺嗰邊做咗幾年野依家有冇話打算長stay拎埋永居定做幾年又轉下環境?
人工真係會低過香港?我一grad就過咗嚟日本,唔熟香港行情
日本轉工可以加到幾多%?
同一間公司一年又會加幾多%?
我果陣it嚟講,香港除左ibank人工高,冇咩大手企業啱做
而家唔熟係咪有咩變化
香港依家普遍一般水平
fg 20k
2,3年30~35k
真係有料/finance行業再多d
想問吓去日本做developer年齡因素睇幾重
假如香港junior level有無機會過到去?
日文係唔係N1水平先有機會?
連登個個都係專材, 人工高人一等, 你喺連登問唔到均價架
不過日本一般工作一定低過香港, IT我覺得算係日本算係高人工既一類
日文嚟講N2應該都夠
移居既話一定越後生越好
如果做緊野可以的話建議先拎offer, 比較下條件,後去日本安全d
一講人工就開始離地sosad
根本唔應該用JLPT去決定自己日文水平有冇機會
除非你去到日本打工完全唔溝通唔講嘢
日本年齡岐視我覺得都幾嚴重
就算你吹到自己幾勁都好
一到四十歲會超難搵正常工
黎緊都想去日本發展 junior level
有冇野要特別注意
會打算永住,樓都買埋
就畢業?
做咗2-3年野 做backend
傳聞係,後生易搵,一老左就難正社員轉工,應該堅堅地。
唔知香港點
視線都out
果然係人靚風流,人醜性騷擾
一般我會叫人先搵工confirm offer先再去日本
不過而家肺炎,我唔熟程序,最好自己research下...
日本應該堅有年齡歧視
後生嗰陣浪費咗好多光陰
所以我係有興趣知道日本software developer呢行會唔會似外國多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞