想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
btw 個人名義買第二間扣唔到稅,另外非自住個loan會貴d

我租就住過2間sharehouse, 1個賃貸,
最後肺炎前買左東京都內既マンション
如果有幸有下個post可以分享下

不過個人偏見用嚟投資就麻麻,自住就叫做可以考慮
老實講要投資買股票咪仲實際仲易manage
扣唔到收入稅?

Sharehouse 唔係賃貸唔通買?

咁日股有無心得?
日股我淨係月供自己公司股票(因為有幾個%優惠),唔睇好日本經濟。
其它全部月供美股index fund唔洗諗。日本有NISA/積み立てNISA可以一定quota既股票收入唔洗比稅。
另外有iDeco可以再扣住民稅之類。

Sharehouse當然係租,我講得唔好
個人認為啲ownership plan全部搵笨
all-in crypto/美股好過日本啲公司好多都係得波幅冇升幅
為嗰兩三%真係唔抵
iDeco退休先拎得返喎其實係咪真係值
ideco我唔等錢洗,我估自己有咁長命去到退休既,long run慳下稅好過
ownership plan又唔係多,少少地去balance下個portfolio啫,我覺得我公司又唔係run得差果隻咪hold到轉工
其它大部分真係all in美股
巴打,用邊間買美股
我用開SBI,其實我都唔係研究得好深入
如果有巴打在行可以指導下小弟
連登仔最鍾意嘅IB
me too
是唔是一賺錢就要交20%稅?
雑所得一年過廿萬就要
贏左佢既, 輸左你既
之前有賺嘅話有得offset嘅
原來係咁,我以為全部收益都計20%
所以我一直都冇用超過Nisa個quota
nisa一年得1.2M邊夠用

我用埋老婆個quota都覺得唔夠皮
不過我另外有freelance, 薪金外收入一定過20萬, 咁係咪一定計20%
I mean 股票收入
freelance計給与所得
入総合課税(累進、同正職一齊計
株計雑所得
入分離課税(固定20%
冇記錯好似係咁 利申非税理士純9up 詳細請搵專業嘅
樓主係公司寫咩language
我負責frontend其實都好定番
Web用react
Ios用 swift
Android 用kotlin
Backend我冇寫,不過我公司冇
身邊既朋友都少用microsoft系framework
sorry 騎刧一下,有無人係日本登記結婚,想問下D手續?
渣特區去登記要整婚姻要件具備證明書同聲明書,但係係大使館個網搵唔到,可唔可以教教我
渣BNO的話去大使館個流程又係點樣?
去市役所問, 話你係香港人想知結婚所需文件,佢有本guideline, 會有張checklist比你,你跟住執就得,一定冇錯
我果陣記得要係香港拎張無結婚證明,之後去中國大使館搞張文件比你,另外好似要出世紙
而家唔知點,bno唔知有冇分別
如果係住香港純粹去一去日本旅行結婚果隻唔清楚
大使館我果陣係親身去,我肯定有一頁講要帶咩文件去搞,你再google下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞