想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
咁樣可以點上位?
我成日比人話我轉數慢
但我好多時都係聽唔明所以對答慢
都唔知點上位好
始終都係長輩話事制
無能人士都有權力
邊有可能壓力細
都係唔會考慮日本人做老細嘅公司
超高自殺率唔係講笑的
人地日本人都喺twitter都日日屌老細屌勞基法
過多十年廿年再諗
樓主做乜點醒人爭飯食
我想讀個master博高度人才夠80分快啲攞永住,仲讀緊書淨係搵份工都唔知夠唔夠70分
你係味處女先?如果非處比人抽下水有咩咁大驚小怪
閪洞都比人中出埋學人扮純情
搵到日本一份ok既企業請 >>>> master
高度人才唔洗aim住拎,aim住公司做對策好過
有大公司offer係日本社會地位完全唔同,人工帶動分數,公司名氣增加visa年數,要搞清目標
倖存者偏差,其他頂唔順日本文化既港人移民唔會上連登,返工受完氣放工上連登吐苦水仲要比崇日撚屌
我做過
只可以話係用愛發電
cygames dena capcom 果D 普遍都係6-8M 人工
做non game 可以高3,4成人工
同埋要識日文
連登仔不嬲係咁以偏概全,甚至我覺得已經好病態
呢啲野講極佢地都唔撚會信、仲停留係十幾年前既日本
有時我真係懷疑佢地一直屌日本既原因係唔係只係心理唔平衡日本樣樣野都好過香港,如果冇一樣野屌下就唔舒服
我覺得香港搵錢好過日本
只要你有樓唔洗交租
聽過人講,日本引以為傲既動畫,漫畫,遊戲等行業,好多係用愛填補人工既不足
動漫畫應該冇錯
遊戲可能都係真
D錢去哂聲優度
係香港住屋企食屋企
唔溝女基本上真係冇乜地方洗到錢
肺炎前都話會去旅行 呢兩年真係洗唔到幾多錢
真係想做game我估去歐美好D
想做毒撚game就無計
公司名氣點增加年數?

題外話其實有份工永住好似無乜用
除非你係想買樓拎平息
大公司批visa 鬆手D
好多一黎就批5年
細公司1年

有永住失業都唔洗走
可以去拎政府救濟
多謝提醒,我以前都有諗過要唔要做野先。但係我一直驚搵唔到好企業,visa到期就比人趕返去,有得讀書可以做下緩衝期先。我而家再考慮下
6-8M係講緊咩年資?
都有諗過過黎用愛發電
係香港做左3,4年IT覺得冇咩目標,成功感
日日返工為左逗份糧
入埋籍仲可以去拍AV
做汁男
知識型有咩問題?
唔覺得香港會舒服啲
間公司太廢,工作簽證可能批唔到5年既意思啫,1999

永住有安心感 好似移民成功既感覺
買樓我冇永住都照買左,有<1%息我就接受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞