想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike

都係睇公司睇team
未用過日文做野
日本同事都係講英文
新舊公司都係用aws
有friend 做urban planning
佢成日weekend 都OT
人工都好似係得6-7M

佢仲成日講好多老屎忽乜software 都唔識用係度用原始方法劃圖
咁你都要上呢個lv 架
唔通一世做dup coding 咩
如果純日資,少外國人既大公司(我果間),有D打code comment用日文,spec都係日文,唔識日文咩都做唔到。
但係有唔少公司真係可以做死一世code狗唔洗對客都可以升到好高級
有咩問題 外國不嬲有呢啲path
係得香港先覺得上去一定係management
你個名
咁我dup code 都有1M HKD鬆d年薪,我自己又dup得幾開心,點解要咁心急升上去management lv日日開6個鐘會先?
日文既野你fulfill到公司既minimum requirement, 去到再學都得
係日本既工作環境學一定最快。
我去到日本一開始1999, 大概3-4年同客溝通同對住日本同事team leading都冇咩問題。
如果日資應該冇
呢個真 好多中國/台灣同事喺日本做得耐嘅
都可以用日文搞得掂啲日本人老細
除非個日本人專登針對你 如果唔係好多時見你係外國人 對你日文要求都唔會咁嚴格 (呢個當然有好有壞)
樂天算唔算日資
扣咗稅可能難啲 但係未扣稅應該有可能
日本都有urban planning??
我master讀urban 但見日本好似冇咩呢行嘅工 所以先想轉去construction 公司
我啲經驗係對internal customer多, 話就話會講英文
但係一個識日文同事問到既料多過英文同事好多
頂樂天梗係日資喇
你見到每星期開早會就知
我會當日資
唔係外資,dup code only都15M好勁wor...
我可能錯喇咁
佢係讀urban planning
好似你所講做construction consulting 公司
三四年冇理過個asakai
WFH仲咁早起身聽佢鳩up咩...
升到先算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞